FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-24

OBI, Praktiker, Ikea, Kika - a régió óriásai

A bécsi RegioPlan Consulting összesen kilenc kelet-európai országban elemezte a legfontosabb piaci résztvevőket. Bizonyos ágazatoknál már alig találni hazai céget a Top-szereplők között.

A nemzetközi kereskedelmi láncok egyre inkább kiszorítják a hazai cégeket. Ez különösen igaz a régió fejlettebb országaira, mint Csehország, Szlovákia és Magyarország-, ahol a forgalom alapján vezetnek a nemzetközi szereplők. Csupán Horvátországban és Szerbiában tartják magukat relatív szép számban a hazai cégek az első három között.

A növekvő eladási volumennek tulajdonítható a folytonos forgalomnövekedés Kelet-Európa óriási lehetőségekkel bír, hisz ezen a területen több mint 200 millió ember él, a kereskedelem még számos régióban kezdetleges fejlettségi stádiumban van és a vásárlóerő rohamosan nő -, foglalja össze Hanna Bomba-Wilhelmi, a RegioPlan cég-vezetője. A terjeszkedés megfelelő időpontja ágazatról ágazatra változik, mégis egy adott sémát követ. Ahogy a nyomás egyre nagyobb, a rendelkezésre álló idő egyre kisebb, a különböző fázisok pedig egyre inkább összemosódnak.

 

Az élelmiszerkereskedők mindig az első terjeszkedők között vannak, Cash & Carry üzletekkel és hipermarketekkel szállnak be a piacra. A fejlettebb országokban, mint Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Szlovéniában a piac már meglehetősen fel van osztva. Itt már a nemzetközi üzletláncok dominálnak és a vezető cégek között már megkezdődött az egymás kiszorítására irányuló harc. Ezeken a piacokon inkább a vidéki, kis bolttípusokra van igény.


A táblázat nagyításához klikkeljen a képre

Az élelmiszerkereskedők mellett a barkácspiac szereplői (OBI, Praktiker, Baumax) is az éllovasok közé tartoznak. Fejlettség tekintetében a piac csupán egy fokkal marad el az élelmiszerpiac mögött. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Szlovénia közvetlen telítettség előtt áll és szintén nemzetközi cégek uralják a rangsort. Szabad potenciál itt is az Ex-Jugoszláviában és a balkáni térségben van.

A ruházat- és cipőkereskedelmi piac következik a két elsődleges ágazat után. Ezen a piacon találhatunk olyan lokális szereplőket, akik hazájukban sikerrel állnak helyt, sőt még a szomszédos országokba is elindították a terjeszkedést. Ám a nyugatról érkező konkurencia -mint a H&M, C&A és New Yorker- is nagyon erős.

 

A bútorpiac az az ágazat, ahová legkésőbb lépnek be a szereplők. Ez az az ágazat, mely még Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is rendelkezik jelentős potenciállal. A telítetlenség ellenére már most érzékelhető a nyugati óriások, például az Ikea vagy a KIKA dominanciája.

 

Forrás: Világgazdaság

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.