FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-12-10

Speciális rakodógép alkalmazása a biomassza előállításában

Nem múlik el nap, hogy ne hallanánk a médiában a globális felmelegedésről, a széndioxid kibocsátásról és ezek környezeti hatásairól. A hagyományos energiahordozók, szén, kőolaj, földgáz elégetése valóban komfortosabbá teszi mindennapjainkat, de ennek komoly ára van.

Az "ár" mérséklésére több lehetőségünk is kínálkozik, egyike ezeknek a biomassza energetikai felhasználása lehet.

 

Az energetikai célra hasznosítható biomasszát szerves anyagok, hulladékok vagy kimondottan energetikai célra termesztett növényi nyersanyagok alkotják. A biomassza, mint energiaforrás gyűjtőfogalmába a következőket soroljuk:

- Mezőgazdasági termények melléktermékei és hulladékai (szalma, kukoricaszár, napraforgó stb.)

- Erdőgazdasági és fafeldolgozási hulladékokat (faapríték, gallyak, fűrészpor stb.)

- Energetikai célra termesztett növények (fák: akác, nyárfa, fűzfa, stb.)

 

A biomasszából közvetlen elégetéssel tudunk hőt és villamos energiát előállítani. Ez nagyban elősegíti az ásványkincsek megőrzését, tartalékolását, és jelentősen kisebb a káros anyag emissziója (CO2, CO, SO2, stb.) a fosszilis energiahordozókhoz képest.

A biomassza energetikai felhasználása "CO2-semleges", vagyis elégetésekor csak annyi szén-dioxid termelődik, amennyit a növények a fotoszintézishez felhasználtak. Így például a biomassza alapú energiatermelés egy lehetséges megoldást kínál az üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátás mérséklésére.

A megújuló energiaforrások és ezen belül a biomassza fokozott felhasználására nemcsak a fenntartható fejlődés miatt van szükségünk, hanem nemzetközi vállalásaink is erre köteleznek. Nemzetközi kötelezettségeink két területen jelennek meg: egyrészről a környezetvédelem területén, másrészt az energetika területén.

Az évente képződő biomassza-mennyiség gyakorlatilag kifogyhatatlan. Magyarországon adott a jó föld, a kedvező környezet a biomassza termeléshez.

Az ipari fa feldolgozása, megmunkálása során keletkező nagy mennyiségű mellékterméket, faforgácsot, fűrészport, fakérget, valamint a mezőgazdasági és erdészeti melléktermékeket, szárítás után brikettálják vagy pelletet készítenek belőle, amely azután könnyen szállítható és egyszerűbben hasznosítható hőenergia termelésére.

Az erőművekben a nagybálát egészben fogadni tudó tüzelőberendezések kiszolgálása az ezekhez kialakított kötöttpályás anyagmozgató rendszerrel történhet. Az előtárolók feltöltésére a betakarításkor használatos szállítóeszközök alkalmasak.

A szállítójármű ürítése a fogadóasztalra történik, amelyről szabályozható mennyiségben adagolható az anyag. Az aprított tüzelőanyagot szállítócsiga, szállítószalag adagolja és szállítja a tüzelőberendezésbe. Egyes előtárolóknál hidraulikusan működtetett kitároló berendezés juttatja az anyagot a szállító rendszerbe. Egyszerű megoldás az, mikor fedett előtároló térből az ömlesztett anyagot tolólappal juttatják a megfelelően kialakított fogadóműre, amely a tüzelőberendezés táplálását látja el. Célszerűnek tűnik kisebb blokkokat építeni olyan környezetben, ahol a tüzelőanyag megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll és a későbbiekben is elérhető lesz. A tüzelőanyagot az erőműtől legfeljebb 30-40 kilométerről szabad beszállítani ahhoz, hogy valóban zölderőműről beszélhessünk.

 

Az erőművek zavartalan működéséhez szükséges az átgondolt infrastruktúra, a megfelelő gépi kiszolgálás. A biomasszát feldolgozása során többször is át kell rakni. Először ott, ahol keletkezik (szállítóeszközre), brikett, pellet gyártása előtt és után depóniából teherautóra, az erőműben pedig tárolóba kell adagolni. A leszóródó anyagok összegyűjtése, és a betonozott, aszfaltozott felületek felseprése is része a biomassza erőművek kiszolgálásának.

Hagyományosan ezekre a feladatokra mezőgazdasági traktorokat és építőipari homlokrakodókat használtak. A gépgyártók -köztük a SENNEBOGEN is- mára már felismerték a környezetvédelem, és ezen belül a bioenergetikai iparág jelentőségét és igényeit, és a fejlesztéseiket erre a területre koncentrálták.

Egy biomassza erőmű speciális felhasználási igényeinek legjobban megfelelő munkagép a SENNEBOGEN 305 valamint a 310 típusú multihandler, melyeknek üzembiztonságára garancia a német precizitással megalkotott konstrukció, és a németországi összeszerelés. Ha egy környezetbarát bioerőmű kiszolgálásáról beszélünk, akkor az üzemanyag-fogyasztás sem lehet mellékes szempont, főleg akkor, ha tudjuk, hogy nagy teherbírású gépekről van szó. A 305- ös típus teherbírása 5 tonna, a 310-esé pedig 10 tonna, rakodási magasságuk 9,3 méter. A multifunkcionális rendszer segítségével használhatunk univerzális rakodókanalat, bálamegfogót, raklapvillát, és még akár hómarót és seprőgépet is, hogy a munkakörülményeink is ideálisak maradjanak. Mindkét típusnál széria felszereltségéhez tartozik a fokozatmentesen felemelhető kezelőkabin, melyből biztonságos rálátás nyílik a magasan elhelyezkedő, és emiatt fokozott veszélyforrást jelentő rakodási feladatokra is. Mindkét gép fejlesztése és tesztelése németországi biomassza erőművekben történt, azok igényeinek és tapasztalatainak figyelembe vételével. A gépekről több információ a Kuhn Rakodógép Kft- től tudható meg (www.kuhn.hu). Ez a cég látja el a Sennebogen speciális rakodógépek képviseletét ez év elejétől Magyarországon.

 

Környezetünk megóvása igen összetett feladat, körültekintő, megfontolt döntéseket kell meghoznunk annak érdekében, hogy a Föld gyermekeinknek is otthona lehessen.

 

Árengedmény a FAGOSZ tagjainak

A Kuhn Rakodógép Kft. a FAGOSZ tagjainak a fenti és más termékei értékesítésénél is 3% árengedményt ad, amennyiben a vállalkozás a vételi szándékát előzetesen a FAGOSZ titkárságnak jelzi.


További információért látogasson el a KUHN Rakodógép Kft honlapjára.

(x)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.