FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-12-14

Moór Arthur szobra

Dr. Oroszi Sándor kezdeményezése és az Erdészeti Lapok márciusi számában tett javaslatunk nyomán, az Erdőmérnöki Karral együttműködve megkezdjük dr. Moór Arthur professzor szobra megvalósításának előkészületeit. A források összegyűjtésében közreműködik az Országos Erdészeti Egyesület.

Kérjük mindazokat, akik anyagi hozzájárulással is támogatni kívánják a szobor megvalósítását, hogy az erre szánt összeget az OEE alábbi számlaszámára szíveskedjenek átutalni:

Számlaszám: KHB 10200830-32310126

A megjegyzés rovatba írja be: "Dr. Moór Arthur szobra"

 

A szobrot 2010. augusztus 26-án, Professzorunk halálának 25. évfordulóján tervezzük felavatni a soproni Botanikus Kertben.

 


 

Moór Arthur a XX. század második felének kiemelkedő soproni professzora volt.

1923. január 8-án született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Egyetem matematika-fizika szakán, 1947-ben fejezte be.

1947-50. között a Szarvasi Tanítóképző Intézetben tanított. A Finsler-terek tárgykörében, korán megkezdett tudományos munkássága eredményeként, már ekkor megjelentek az első dolgozatai. Gyorsan felfigyelt erre a differenciálgeometria jeles művelője, a debreceni Varga Ottó professzor, aki a Révai (ma Csokonai) Gimnáziumba hívta tanítani. Kétévi tanárkodás után, 1953-ban Varga professzor aspiránsa lett. Az 1956-ban megszerzett kandidátusi fokozatát a szegedi egyetem oktatói állása, 1964-ben az akadémiai doktori fokozat, majd a docensi cím megszerzése követte.

A szegedi egyetem katedráját 1968-ban cserélte fel az Erdészeti és Faipari Egyetemen elnyert tanszékvezető egyetemi tanári kinevezésre. A kollektív diákemlékezet úgy tartja: Szegedről azért kellett távoznia, mert a vizsgákon nem volt hajlandó kivételt tenni a "főelvtársak" csemetéivel. Nagyra értékelte, hogy a soproni egyetem vezetői a tudományos teljesítményére helyezték a hangsúlyt. Amikor Sopronban munkába állt, feltette a kérdést: mit kell tudni egy mérnöknek matematikából? Azonnal végiglátogatta a szaktanszékek vezetőit, megismerkedett azok tantárgyi követelményeivel.

Szuverén egyéniségként, karakteresen ragaszkodott az elveihez. Habozás nélkül utasított vissza előnyöket, ha azok erkölcsi normáiból bármilyen csekély engedményt kívántak. Hasonlóképpen, a nélkül vállalt hátrányokat, hogy azokat áldozatnak tekintette volna. Ez nyilvánult meg a hallgatói irányában tanúsított igazságosságában, az anyagiakhoz való viszonyában, munkájában.

Materialista volt, de ebből sem kovácsolt magának politikai hasznot. A matematika mellett a sakk érdekelte, amit fiatalabb korában versenyszerűen űzött.

Soproni pályafutása alatt 17 évfolyam hallgathatta precíz előadásait, élvezhette szarkasztikus humorát és izzadhatott vért, amikor vizsgázott. Ő volt az egyik "Nagy Vízválasztó", aki eldöntötte, ki alkalmas mérnöknek - és ki nem. Egyénisége, korrektsége, kimagasló szellemisége, elegánsan fölényes tudása fáklyaként világított.

Megkésve érték el az elismerések. Aspiránsként kandidátusokat megszégyenítő számosságú dolgozattal rendelkezett, docensi kinevezésekor már akadémiai doktor volt. Munkásságának eredményét 106, többségében német nyelven megjelent publikáció jegyzi. Moór Arthur a Finsler-geometria kézikönyveiben ma is az egyik leggyakrabban, legtöbbet idézett szerző. Kiterjedt nemzetközi tudományos kapcsolatokat ápolt - egészen Japánig. Szaktudására csúcstechnológiákkal foglalkozó szervezetek is igényt tartottak.

Moór Arthur, a magyar matematikatudomány kiemelkedő egyénisége 1985. augusztus 26-án hunyt el. Koporsóját soproni mérnökhallgatók vitték utolsó útjára Budapesten.

Forrás: Tamássy Lajos: Moór Arthur (1923-1985) élete és munkássága (Sopron, 1998.)

A felhívást közzétette: Haraszti Gyula

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.