FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-01-14

Ökocímke kérhető 2009. decembertől a fabútorokhoz

2009. december 5-én jelent meg az EU Hivatalos Lapjában a Bizottság 2009/894/EK számú határozata (2009. november 30.) a fabútorok közösségi ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról. Tegnapi cikkünkben (FATÁJ 2010-01-13 fapadló ökocímke) mutattuk be a fa padlóburkolatokra 2010. január 13-án megjelent hasonló határozatot, most visszanyúlunk a tavalyi fabútoros EU határozathoz.

A bútorok ökocímkéjével az EU legalább 5 éve, ha nem hosszabb ideje foglalkozik. Nagyon nehezen haladt az egyeztetés és a gyártói érdekképviseletek úgy emlékszem nagyon nem örültek ennek a kezdeményezésnek.

Az ökocímkével kapcsolatos háttérismereteket, a hazai tanúsítót, a költségeket a fapadlók ökocímkéje cikkben már bemutattam, azt itt nem ismétlem meg.

 

A fabútorok ökocímkéje határozat 1. cikke szerinti definíció:

'A "fabútorok" termékcsoport kül- vagy beltéri (illetve üzleti célú felhasználás esetén csak beltéri), különálló vagy beépített, otthoni használatra szánt tároló, tartó, valamint fekvő- vagy ülőhelyként, illetve munkavégzési vagy étkezőfelületként szolgáló bútorelemeket foglal magában. Üzleti célúnak tekintendő az irodák és iskolák, valamint az éttermek és szállodák bútorzata.'

Tehát minden fabútor, kivéve a kültéri üzleti célúakat. Hogy ez miért kivétel, az nem derül ki.

 

Az hogy fából van, pedig ezt jelenti:

 

'A termékcsoportba azok a termékek tartoznak, amelyek megfelelnek az alábbi feltételeknek:

a) legalább 90 tömegszázalékban (m/m) tömör fából vagy faalapú anyagokból készültek. A sérülés vagy törés esetén könnyen cserélhető üveg, valamint a technikai felszerelések és szerelvények kihagyhatók a tömegszámításból;

b) egyéb, nem tömör fa vagy faalapú anyagok külön-külön a termékek össztömegének legfeljebb 3 tömegszázalékát alkothatják. Az ilyen anyagok össztömege pedig nem haladhatja meg a termék össztömegének 10 %-át.'

 

Itt is 1 oldal a határozat és a részletes kifejtés a 9 oldalas mellékletben szerepel.

 

A fabútorok fájával kapcsolatban is követelmény az ökocímkéhez, hogy a fa igazolt forrásból származzon, valamint ez a forrás feleljen meg a természetvédelmi előírásoknak is. Szintén azonos, hogy az idő előrehaladtával most még kevesebb, később pedig nagyobb hányadot kell kitegyen a végtemékben az ökofa. Továbbá itt is belép, hogy az erdőnek, melyből e fa származik meg kell felelnie az EU erdészeti stratégiájának, valamint harmadik fél által ezt tanúsítottnak kell lennie. Hasonlóan az új hazai Erdőtörvény alapján mindezen feltételek gond nélkül teljesíthetőek a hazai kitermelésű fára, de kérdés, hogy majd ki mit ért harmadik fél általi tanúsításon.

Az importált fa esetén nyilván a külföldi szállítónak kell teljesítse ezeket követelményeket. Viszont minél több kézen megy át az anyag, annál nehezebb lesz a nyomkövetés, így a kereskedőknek is adódhat még ebből különféle feladatuk.

 

A termékek előállításához felhasznált anyagokra is számos előírást tartalmaz a határozat, melyek lényegében minden esetben a szokásos környezeti előírásoknál szigorúbb követelményeket támasztanak. Így például a forgácslapnál a formaldehid kibocsátás az E1-esre előír 50%-át nem haladhatja meg. Farostlemeznél a farostlemezben mért formaldehid mennyiséges az A. osztályra előírt 50%-ánál nem lehet több. Farostlemeznél könnyítés, hogy ha a termékben (a fabútorban) lévő összes fa- és faalapú anyag legfeljebb 50%-a a farostlemez, akkor arra az A. osztályú is megfelelő.

A felhasznált mindenféle vegyianyagokra és más veszélyes anyagokra is számos előírás van a határozatban. Ugyanakkor a kész fabútor tartósságára és biztonságára, karbantartására, újrahasznosítására, a fogyasztók tájékoztatására, a csomagolásra és az azon feltüntetendő információkra is van számos szabály.

 

A közeli évek majd megmutatják, hogy az európai fabútor gyártók mekkora érdeklődést mutatnak az ökocímke használata iránt. Ha így tennének, annak nyilván a fakereskedőkre, a fafeldolgozókra és az erdőgazdálkodókra is hatása lesz.

 


 

Ha már a bútoroknál vagyunk, említést érdemel, a Bizottság 2009/598/EK számú határozata (2009. július 9.) az ágybetétekre vonatkozó közösségi ökocímke odaítélésével kapcsolatos ökológiai kritériumok meghatározásáról. E határozat megelőző, 2002. szeptember 4-én megjelent változata 2010. március 31-ig érvényes.

E határozat ökológiai kritériumai között van ez a megjegyzés: "A következő anyagokra sajátos szempontok vonatkoznak: latexhab, poliuretánhab, drótok és rugók, kókuszrost, farost, illetve textilszál és -szövet. Egyéb anyagok, amelyekre nincsenek anyagspecifikus kritériumok megadva, megengedettek. A latexhab, poliuretánhab, illetve kókuszrost esetében meghatározott külön kritériumoknak csak abban az esetben kell eleget tenni, ha az adott anyag az ágybetét teljes tömegének több mint 5 %-a."

Az összesen 16 oldalas anyagban a melléklet 5. pontja foglalkozik a faanyaggal több mint egy egész oldalon keresztül és itt is a fával szembeni fent már részletezett követelményeket támasztják.

Az ágybetétre már 1999. óta van ökocímke követelményrendszer, ismereteink szerint ennek ellenére az európai gyártók nem nagyon kapkodtak e lehetőség után. Néhány kisebb görög gyártó minősíttette magát erre, az összes többiek nem.

A cikket írta a hivatkozott honlapok és
konzultációk alapján: Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.