FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-28

Kiírták az Év háza 2010 építészeti pályázatot

Az igazán jó házakban az akcentus is jelen van - Nagy Tamás DLA, a zsűri elnöke szerint. Az Építész Szervezetek Testületének (ÉSZT) legjelentősebb szervezetei egységesen álltak a pályázat mögé. Beadási határidő: 2010. június 11.


2010-ben harmadik alkalommal kerül kiírásra az "Év háza" pályázat, amely nem csupán hazai elismerést, de a legjobbak számára nemzetközi bemutatkozásra is lehetőséget biztosít. Idén az "Év háza" mozgalomhoz csatlakozott az alapító Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) mellett a Magyar Építész Kamara (MÉK) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), ezzel az Építész Szervezetek Testülete (ÉSZT) legjelentősebb, építészeket tömörítő szövetségei egységesen álltak a díj mögé. Az "Év háza 2010" pályázat kuratóriuma és a Magyar Építőművészek Szövetsége fődíja 500 000 Ft készpénz.

Az "Év háza" pályázat neves zsűrije választja ki idén harmadik alkalommal, azt a 10 magyar épületet is, amelyek Magyarországot a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt, a Visegrádi Négyek családi házait bemutató nemzetközi kiállításon képviselhetik. Ez a kiállítás minden évben elsőként az Építészet Világnapján nyílik meg a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) székházában, majd ellátogat a többi visegrádi országba is.

 

Változatlan cél - évente változó neves zsűri

A pályázat filozófiája szerint a zsűri állandó tagjai mellé minden évben az előző évben Ybl Miklós-díjjal jutalmazott építészeket várja, így a zsűri összetétele évről-évre részben módosul. Az idei zsűri elnöke Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke, és Szoják Balázs, az "Év Háza" díj jogtulajdonosa. A 2010. évi pályázat zsűrijébe való felkérést idén a 2009-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek közül Járomi Irén, Török Péter, Váncza László és Winkler Barnabás fogadta el. A Kuratórium tagja továbbá Körtvélyesi Istvánné, az "Év háza" díj korábbi kurátora és főszervezője, Tóth Balázs, a Magyar Építőművészek Szövetségének delegált tagja, valamint végül, de nem utolsó sorban Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető-helyettese. A zsűri a tavaly bevált metódus szerint előértékeli és kiválasztja az elődöntőbe kerülő műveket, majd dönt arról, hogy melyeket kívánja a végső döntés előtt a helyszínen is megtekinteni.

 

A Pályázat célja az elmúlt években nem változott: megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást. A 2009. évben definiált bírálati szempont, a gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság továbbra is fontos szempontja az értékelésnek, ám álljanak itt az "Év háza 2010" pályázat Bíráló Bizottsága új elnökének, Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszéke vezetőjének szavai arról, hogy milyen házakat vár a pályázók közé.

"Néhány évvel ezelőtt Jan Stempel, Prágában élő építész barátom ajánlására tagja lehettem a cseh "Év háza" pályázat zsűrijének. Négy napon keresztül egy kisbuszban ülve, 7-8 cseh kollegával jártuk az országot, látogattuk végig a versenybe benevezett épületeket. Az esetek többségében steril, neomodern családi- és társasházakat láttunk. A lakások folyóiratba illő minőségben, kiváló ízléssel berendezettek, a konyhák valóságos laboratóriumok. Noha a meglátogatott épületek többsége a hazai terméshez viszonyítva lényegesen magasabb minőséget ütött meg, a zsűrizés végéhez közeledve kis hiányérzetem támadt. Hiányzott a könnyedség, az a fajta légiesség, amit például Jirí Menzel neve fémjelez a cseh filmben. A házak svájci tökéletességéből hiányzott a helyből fakadó poétika. Borvendég Béla amolyan tájszólásként, "akcentusnak" definiálta ezt a pluszt. Természetesen örömmel tölt el, ha egy épület átlagon felüli minőségben készül el. Önmagában ez is tett ma Magyarországon. De azt gondolom, hogy az igazán jó házakban ez az "akcentus" is jelen van. Ezeket keressük."

 

A 2010-ben az "Év háza" pályázatra bármely Magyarországon megvalósult, 2007. augusztus 1-je és 2010. május 29. között használatbavételi engedélyt kapott maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaralóépület anyagával lehet. A használatba vételi engedély jogerőssége nem feltétel.

A kiíró idén is várja a szakmai szervezetek jelöléseit

Annak érdekében, hogy idén is minél több, a kiírásnak megfelelő, szakmailag színvonalas épület kerülhessen a zsűri asztalára, a szakmai szervezetek felhívják regionális illetve megyei szervezeteiket arra, hogy jelöljenek épületeket az "Év háza 2010" pályázatra az illetékességi területükön megépült, és a pályázat részvételi feltételeinek megfelelő épületeket.

A jelölést a kiíró 2010. május 10-ig várja. A jelölés során minden olyan adat megadása szükséges, amely segítségével a jelölt épületek tervezőit a Kiíró írásban fel tudja kérni a "Év háza 2010" pályázaton való indulásra (tervező neve és elérhetősége, a jelölt épület pontos beazonosítását lehetővé tevő megnevezése, leírása). A jelölt és indulásra felkért épületek ugyanakkor azonos feltételekkel vesznek részt a pályázaton, mint a saját szándékból indulók, ugyanolyan formai és tartalmi feltételek vonatkoznak rájuk is.

 

A pályázattal kapcsolatos fontos határidők

A pályázat meghirdetése: 2010. április 12. hétfő

Jelölési határidő: 2010. május 10.

A pályaművek beadás: 2010. június 11. 15:00 óra

Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2010. október 4.

 

A pályázáshoz szükséges dokumentumok és a teljes pályázati kiírás letölthető innen.

Korábbi híradásunk a FATÁJ felületén.

Forrás: LTK

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.