FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-13

Bajnokokat készített fel az ostorosi ácsmester

Ostorosi szakember is közreműködött az Európa-bajnok magyar ácsok felkészítésében. Itthon lemaradóban van a szakma.


Kevés fiatal választja manapság az ácsszakmát, az építőipar rossz híre miatt. Pedig ennek is meg vannak a maga szépségei. Fotó: Lénárt Márton

A magyar nemzeti együttes egyéniben és csapatban is aranyérmet nyert a dél-tiroli Brunicoban rendezett Ács Európa-bajnokság (EB) meghívásos versenyén. Az Európai Ácsszövetség immár kilencedik alkalommal szervezte meg az eseményt. A Bolvári István (ő nyert egyéniben), Révai Szilveszter és Márton Áron alkotta triónak egy makett alapján kellett rajzot készíteni, a fát fölmérni, megmunkálni, összeépíteni. Bolvári egyébként indul a decemberi lisszaboni EuroSkills szakmunkás EB-n is. A háromtagú magyar küldöttség egyik felkészítője - dr. Hantos Zoltán faipari mérnök, egyetemi tanár, Pete Zoltán, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének ügyvezető igazgatóhelyettese és Piltman Miklós ács- és tetőfedő mester mellett - az ostorosi Vernyik Roland ácsmester volt.

- Tavaly találtunk egymásra, és idén tavasszal kezdték a versenyzést a csapat tagjai az Euroskills elnevezésű viadalon. A nyáron például edzőtáborban is voltunk Németországban. Nagyon sokat lehet tanulni a külföldiektől, sajnos az itthoni szakmai tudás elmarad a nemzetközi szinttől. Kint meg lehet ismerkedni azokkal a szakmai fogásokkal, és azokkal a gépekkel, amelyeket hamarosan nekünk is használnunk kell az itthoni építőiparban, ha nem akarunk lemaradni. Sajnos látszódnak az eltérő pénzbeli lehetőségek is, hiszen itthon a kevés anyagi forrás és a géphiány miatt sem tudtunk gyakorolni. Ezen kívül a nyelvtanulás szempontjából is hasznosak ezek a programok - mondta az ostorosi mester, aki leginkább a szakmai összefogást és a továbblépés iránti motivációt hiányolja itthon.

- A hazai szakma nem egységes, nem fogunk össze - fűzte hozzá. - Külföldön lehetőség volna olyan képzéseken részt venni, amelyek itthon nem is léteznek. Ezekről az ácsok jó része mit sem tud, vagy, ha igen, akkor sem veszik a fáradságot, hogy részt vegyenek rajtuk, ha szinte csak az idejükbe kerülne, költségekkel alig járna.

 

Inkább jó szakmunkás, mint rossz diplomás

Vernyik Roland reménykedik abban, hogy az építőipar rossz híre megváltozik, és többen érdeklődnek majd a fa kézművesség iránt. Mint mondta, Egerben egy évtizede nincs ácsképzés, idén lett volna 12 tanuló, de a környékbeli iparosok nem tudtak nekik gyakorlati helyet biztosítani, így Gyöngyösre irányították őket. Kellenek informatikusok és mérnökök is, de oda menjenek a legkiválóbbak, aki 3-as, 4-es tanuló, az inkább szakmát tanuljon, és űzze azt magas szinten, de ne menjen főiskolára, ne legyen sokadrangú a saját területén.

- Jó volna, ha javulna a gazdasági helyzet is. Beszéltem több mesterrel is, akik tudnának tanulókat fogadni, ha most nem csupán az önfenntartásért kellene dolgozniuk - tette hozzá az iparos.

 

Díjakat kapott a megyei faipar

A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter idén hatodszor hirdette meg a Pannon Faépítészeti Díj-pályázatot. A rangos elismerés mögött több szervezet is állt, például a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Építéstani Intézete és annak Informatika és Gazdasági, Vállalkozási és Marketing Intézeti tanszéke. A díjazottak között szerepelt Vernyik Roland is, aki a kivitelezésért vehette át az elismerést az InnoLignum szakkiállításon. A rendezvényen InnoLignum Sopron vásárdíjat kapott az Egererdő Zrt.

 


Forrás:
HEOL

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.