FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-11

REACH - Kötelező regisztrációs határidő 2010.11.30 - vegyianyagokra, és egyéb termékekre is

Lényeges, hogy nemcsak a veszélyes anyagok regisztrációja kötelező! Azokról külön jogszabály rendelkezik, ellenben a REACH keretében fémek, ötvözetek, textíliák, bútorok, számítógép és autóalkatrészek, építőipari anyagok regisztrációja is szükséges.

December elsejétől él az az uniós előírás, ami szerint engedélyztetni kell a vállalkozások által nagy mennyiségben használt anyagokat, melynek elmulasztása esetén milliós bírságokra számíthatnak a cégek.

Sok vállalkozásnak milliós bírságba vagy a fennmaradásába kerülhet, ha nem lép időben, figyelmeztette levélben Herczog Edit EP-képviselő Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert.

A képviselő a kamaráknak és a munkaadói szervezeteknek is eljuttatott levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy vészesen közeledik a határidő, ameddig a vállalkozók az általuk forgalmazott és használt anyagokat regisztrálhatják a hatóságoknál - olvasható a képviselő által kiadott közleményben.

Az EU egy 2007-ban életbe lépett jogszabálya, a REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) a következő években körülbelül 30 ezer napjainkban használatos vegyianyag regisztrációját írja elő, amit az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) koordinál.

Lényeges, hogy nemcsak a veszélyes anyagok regisztrációja kötelező! Azokról külön jogszabály rendelkezik, ellenben a REACH keretében fémek, ötvözetek, textíliák, bútorok, számítógép és autóalkatrészek, építőipari anyagok regisztrációja is szükséges.

A rendszert fokozatosan vezetik be 2018-ig: eddig kell regisztrálni a forgalomban lévő anyagokat mennyiségi sorrendben, 2010. december 1-jéig az évi 1000 tonnát meghaladó mennyiségűeket.

 

Herczog Edit arra figyelmeztet, hogy bár az óra vészesen ketyeg, addig azt ECHA elnökének múlt heti tájékoztatása szerint eddig mindössze 8900 regisztrációs kérelem érkezett be egész Európából, míg további 38 000 regisztrációs igényről van tudomása az Ügynökségnek.

Arról nincs információ, hogy összesen hány céget érint a REACH, arról azonban széles megegyezés van az iparban, hogy ennél minden bizonnyal lényegesen többet. 2010. december 1-jétol, aki nem rendelkezik az általa nagy mennyiségben forgalmazott vagy használt anyagok engedélyével, könnyen milliós bírságot kaphat, vagy akár ki is tilthatják az európai belső piacról - így Magyarországról is. "A rendelkezésre álló ido rendkívül rövid, a magyar cégek így könnyen súlyos versenyhátrányba kerülhetnek Európában" - véli a képviselo. Herczog Edit ezért arra kéri a minisztert, illetve a vállalkozói érdekképviseleteket, hogy minden lehetséges csatornán tájékoztassák a gazdálkodó szervezeteket új feladatukról - áll a közleményben.

 

FATÁJ kiegészítés:

A REACH rendelet teljes szövege magyarul, pdf, 278 oldal

A rendeletben meghatározott határidők táblázata

Az Európai Vegyipari Ügynökség REACH oldala

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet honlapja

Forrás: Vállalkozói Negyed

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.