FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-09

Magyar dizájnsiker Szingapúrban

Asztalos Gabriella ölelő széke (Hug Chair) lesz a jelentős nemzetközi bútorvásár egyik idei fődíjasa.


Hug Chair, azaz "ölelő szék" névre hallgat az a szokatlan formájú kétszemélyes ülőbútor, amelynek magyar tervezője az idei Singapore International Furniture Design Award egyik fődíját veheti át május 8-án. Asztalos Gabriellát három másik fiatal bútortervezővel együtt több mint ezer versenyző közül válogatta be a zsűri a verseny döntőjébe. A négy döntős kreációt már nem rangsorolják a bírálók, hanem az egyiket például a leginkább környezetbarát, a másikat a leginnovatívabb stb. jelzővel ismerik el. A díjazott alkotások egy héten át lesznek láthatók a szingapúri vásár kiemelt standján, ahol a világ legnagyobb dizájnbútorgyártó cégeinek vezetői vehetik őket szemügyre. Ennek eredményeként alighanem sínre kerül korlátozott példányszámú gyártásuk egy elit lakberendezői, gyűjtői kör számára. A bútor neve természetesen védett, külön honlap (www.hugchair.com) mutatja be, és bármelyik céggel állapodnak is meg a gyártásról, a tervező neve is szerepel majd annak későbbi elnevezésében.

Asztalos Gabriella a Hug Chair mintapéldányának gyártása kapcsán járt januárban Budapesten, ekkor adott interjút a Világgazdaságnak. A fiatal tervező a londoni St. Martin's College-ben és a barcelonai Istituto Europeo di Designban (IED) tanult formatervezést, de munkája során korábbi táncművészeti képzettsége és tapasztalatai is segítették. Elmondása szerint ennek köszönhető, hogy a kortárs dizájnban markánsan jelen lévő, a bútorok funkcionális követelményeit másodlagosan kezelő "szobrászi" megközelítés helyett nála egyértelműen az emberi test és mozdulatok jelentik az inspiráció forrását. A Hug Chair egy nagyméretű, spirálszerűen hajlított hengeridom, amelyen két ember ülhet egymással szemben, mégis szorosan egymás mellett. Intim teret hoz létre a benne ülők számára, és a fejük felett egymásba ívelő üléstámlák optikailag is az összetartozásukat sugallják, elősegítve gondolataik, érzelmeik áramlását - fogalmaz Asztalos Gabriella.

A bútort mérete miatt elsősorban luxusszállodák társalgóiba, dizájnbárokba, másodsorban nagy belső terű lakóházakba, penthouse-okba, illetve nívós irodaházak fogadócsarnokaiba szánja a tervező. A dizájnszakmában szokásos módon a majdani gyártó cég első körben várhatóan alig néhány százas szériát készít a Hug Chairből, hogy ezzel is fokozza az érdeklődést. Nem ritka, hogy egy-egy keresett bútor, lakberendezési tárgy, táska vagy más dizájntermék vevői kénytelenek hónapokat, éveket is várni a tárgy leszállítására. Részben ez magyarázza azt, hogy egészen friss alkotások is "műkinccsé" válnak, megjelennek a másodlagos, aukciós piacon (lásd keretes írásunkat). Később persze az igények függvényében sor kerülhet további sorozatok legyártására, ám egy-egy példány eladási ára ekkor sem csökkenhet a 12-15 ezer eurós induló árszint alá - mondja Asztalos Gabriella.

A mintapéldány magyarországi műhelyben, a pomázi Futurus Kft.-nél készült. Ennek vezetője, Sándorfi Tamás képes volt megbirkózni a 360 fokban meghajlított faváz elkészítésének problémáival, amit a tervező által megkeresett más európai gyártók nem vállaltak. A fémtalpat is hazai mester, a székesfehérvári Bundik Attila készítette. A majdani sorozatgyártás megszervezésébe a tervezőnek nincs beleszólása, de egy nagy dizájncég számára is fontos lesz, hogy a mintadarabéhoz hasonló színvonalon készüljön el minden egyes Hug Chair - mutat rá Asztalos Gabriella. Így aztán lehetséges, hogy a későbbi gyártás is Magyarországon valósul meg. A magyar bútortervező sikere azért különösen figyelemreméltó, mert diplomája megszerzése után ez volt az első terve, és nem számított rá, hogy azonnal megnyeri a szingapúri vásár díját. A New York-i International Contemporary Furniture Fair és a milánói Salone Internazionale del Mobile fiataloknak szóló szatellitrendezvénye mellett ez a világ feltörekvő bútortervezői számára a legfontosabb fórum. Asztalos Gabriella a New York-i vásárra is beadott egy tervet, de erről még nem született döntés.

Forrás: vg.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.