FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-22

Átverés !!! A tisztes ipar vámszedői.

Az elmúlt években többféle, az iparosokat, vállalkozókat lehúzó módszerrel találkozhattunk. A cégvezetők kedvelt célpontjai a kétes pénzszerzési módszereknek, amelyeket az emberi mohóságra, együttérzésre, vagy a racionális cégvezetői szemléletre alapoznak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A kisszámú tisztességes alapítványt, üzletközvetítőt, számos "hiéna" utánozza, a csalás határán lavírozva. Évekkel ezelőtt a vállalkozásvezetőket akár hetente többször is hívták, különös betegségekben szenvedő gyermekek gyógyítására gyűjtő "alapítványok". Azóta vagy mindenki meggyógyult, vagy az "alapítványok" vezetőinek már megvan a negyedik luxusautója is, mert ilyen célból manapság évente csak néhány telefont kapok, azt is túlórában telefonálgató kórházi nővérkéktől.

Aztán jött a következő lehúzási verzió: jelenjen meg az interneten! Csak most, csak Önnek, csak 40.000 - 180.000 forintért! Mindezért egy évre, egy kissé kipofozott internetes adatbázisban lehetett cégünk egyike, a néhány ezer - tízezer adatnak.

A keresőkben az adatbázis ugyan első helyeken is szerepelt (már amelyik), csak éppen a benne szereplő cégek konkrét elérhetőségét is lusták voltak beírni. Így aki bedőlt, szép összegért cégnévvel, elérhetőségek nélkül jelent meg az interneten - természetesen eredménytelenül. De az adatbázisok működtetői nem voltak eredménytelenek, hiszen hacsak ezer céget sikerült csőbe húzni, akkor is százmilliós nagyságrendű tiszta haszonra tehettek szert - valós ellenérték nélkül.

Miután ez a lehúzási forma is lefutott, a válság beköszöntével jött az újabb verzió: a munka és megrendelés közvetítő cégek reneszánsza. Többen is bedőltünk, leírom az én esetemet. 2009 novemberében hívott fel egy ilyen cég üzletkötője.

Reflexből hajtottam el, de az ügyes üzletkötő, ha kidobják az ajtón, visszajön az ablakon. Következő telefonja már úgy szólt, hogy körülnézett honlapunkon és fő termékünkre (furnéros profillécek) tudna ajánlani külföldi vevőt. Egy héten belül kijönnek hozzánk, felmérik cégünk lehetőségeit, profi termékfotókat készítenek, saját európai rendszerükben kiajánlják termékünket speciálisan erre vágyó partnereknek, és garantálják, hogy segítségükkel egy éven belül, működő exportszerződésre teszünk szert. A külföldi partnerrel a tárgyaláshoz ingyen tolmácsot biztosítanak. Mindezt akciósan, 140 000 Ft + áfáért, 100 % pénzvisszafizetési garanciával, ha nem jön létre egy éven belül az üzlet!

Nos, mit veszíthetek? Gondoltam és a garancián felbuzdulva, átutaltam az összeget.

Lássuk mit kaptam cserébe?

A beígért cégfelmérés, termékfotózás nemhogy egy héten belül, de egyáltalán nem valósult meg. Betudván ezt a karácsony közelségének, január végén érdeklődtem, mire - többszöri próbálkozás után - egy undok ügyfélszolgálatos közölte: ha már ennyire akarom, létrehozhatok egy internetes katalógust, weblapjuk sokadik al-al oldalaként. Ott aztán majd megtalálhatják ajánlatomat a külföldiek, ha nagyon keresik.... Ezenkívűl hetente küldtek emailben némi levélszemetet, az Unióban interneten keringő, nagy valószínűséggel rég döglött megkeresésekből : pakisztáni cég raklapot, angol cég fapelletet, német cég fémbútorokat keres.

Természetesen egyre határozottabban nehezményeztük a megállapodás be nem tartását - leveleinket válaszra sem méltatták.

Most elindíttattam ellenük a peres eljárást - bár a pénzt valószínűleg visszakapom, sajnos a csalás büntetőjogi tényállását nehéz bizonyítani. Így nemigen kapja majd meg az "üzletközvetítő" cég vezetője a megérdemelt büntető ítéletet. Sajnos tovább tudja folytatni, évi valószínűleg több százmilliós, csalással határos "tevékenységét".

Mivel rajtunk kívül, számos kolléga járt így, a nyilvánosság tűnik az egyetlen fegyvernek az ehhez hasonló ügyletek visszaszorítására. Bírói ítélet hiányában egyelőre nem nevezhetem meg a történetben szereplő céget. Bár nevében viseli az "európai" jelzőt, módszere a lehúzásra, inkább idézi Dél Amerikát. Kedves Kollégák!

Aki önök közül már járt így, kérem jelezze hozzászólásban, rövid esetleirással. Amennyiben a probléma tömeges, így a szakmai szövtségek például az Országos Asztalos Szövetség is lépést fog tenni ezekben az ügyekben.

Peres eljárásunkat az adott cég ellen, szívesen bővítenénk csoportperré - így talán a csalás tényállása is bizonyíthatóvá válik. Aki pedig szerencsésen elkerülte eddig a tisztes ipar hiénáit : munka vagy üzletközvetítésért csak utólag fizessen!

 

Kis Tivadar, Forrás: faipar

Az ügy folytatása a FATÁJban:

Átverés 2. - Egy cikk utóélete, avagy egy újabb tanmese (2011-04-06)

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.