FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-12

Bútorárverés a Nagyházi Galériában

Kétnapos árveréssel kezdi április 12-én és 13-án idei szezonját a Nagyházi Galéria: az első nap főleg dekorációra való festményeket és grafikákat - kismesterek munkáit, ismeretlen magyar, osztrák, spanyol, holland, olasz, német festők darabjait kínálják -, míg a második napon bútorokra és néprajzi tárgyakra lehet licitálni, összesen 732 tételben.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az aukció koronája, Nagyháziék erőssége, a népi kerámia: ezek a második nap katalógusában jelentenek komoly tételeket. A száznál több bokály öt gyűjteményből származik - mondta el Mayer Vera, a galéria szakértője az MTI-nek. A tárgyak Székelyföldről, Felvidékről, az Alföldről, különösen Zilahról, Tordáról, Siklósról, Darócról, Mezőtúrról, Tiszafüredről, Hódmezővásárhelyről valók. Ugyanennyi tányér érkezik hucul, tatai, tordai, besztercei műhelyekből.

A legszebbek közé tartoznak az 1780-as, 1790-es datálású, sgraffitós díszítésű szászkézdi tányérok. Ezek százezer forint felett indulnak, míg a többi mázas kerámia 12 és 50 ezer forint között mozog. A különösen díszes darabok drágábbak, egy dunántúli takács céhkancsó 1793-ból 280 ezer, egy felvidéki tányér a csizmadia céh jelével és a mesterek nevével 180 ezer forintról indul. A habán kerámia virágkora a XVII. század volt, de még a XIX. században is készítettek habán jellegű korsókat, tálakat a Felvidéken, a Dunántúlon és Erdélyben. Ilyen 1760-as erdélyi, poszthabán bokályokat is lehet venni 40-80 ezer forintért.

Az 1800-as évekből, és három gyűjteményből származó üvegikonok közül Mayer Vera a hazai árveréseken ritkán előforduló szerb ikonokat emelte ki. Ezek az élénk színekkel, szokatlan festői felfogásban komponált darabok 55 és 110 ezer forint között mozognak.

Tetszetős darabok a népi mesterségek munkaeszközei, guzsalyok, gyaluk, ostyasütők, zárak, kulcsok, lakatok. A háztartáshoz, sütéshez-főzéshez való kellékek, mozsár, véka, lábas-edény, tortaforma, csigatésztacsináló, kanna, sulykoló, gyertyatartó 10 és 70 ezer forint közötti árat kaptak. Egy XIX. századi tizenöt literes bormérő edény Szlovákiából 40 ezer forintért vihető el, míg egy esztergált dunántúli kulacs 24 ezer forintért. Egy XIX. század végi falikép, Éljen a haza felirattal, Kossuth Lajos ábrázolással 20 ezer forintról kezd.

 

Hetvenöt tételnyi a XVII-XIX. századi magyar, osztrák, olasz antik és stílbútor. Köztük egy XVIII. századi osztrák kétajtós szekrény is van. Nagyon szép a hasonló korú magyar diófa borítású, intarziás tálalószekrény, amelyért másfél millióról lehet ajánlatot tenni. Magyar mester munkája egy 1830-körüli, hat darabos ülőgarnitúra 480 ezer forintért. Egy dekoratív osztrák trümó, feketére pácolt juharfából, öntött sárgaréz veretekkel, tetején márványlappal, azért vihető el 180 ezer forintért, mert sérült. Van két tucat festett-faragott népi bútor, több szuszék, sarokpad, gondolkodószék, ágyvég, falitéka, almárium, tükör, mind százezer forint alatt.


Az árverés katalógusa innen letölthető (pdf, 80 oldal).

Forrás: Lánchíd Rádió

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.