FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-20

Bővítik a bútorgyárat: új munkahelyek Zalaegerszegen

Közel félmilliárdos beruházás veszi kezdetét a zalaegerszegi (telephelyű) Sitform Bútorgyár Bt-nél; már átadták az építésre kijelölt területet a kivitelezőnek, s megkezdődött egy több mint 3 ezer négyzetméteres gyártócsarnok építésének előkészítése.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az építkezés alatt is folyamatos a gyártás. Készülnek az ülőgarnitúrák, Lukács Károly és Mesteri Zsolt bőrrel vonja be a termékeket - Fotó: Ohr Tibor

Az 1998-ban alapított, német tulajdonban levő cégnél több éve tervezték már a gyár bővítését, amit az elmúlt években a pénzügyi-gazdasági válság miatt halasztottak.

- Már 2007-ben voltak a bővítésre terveink, de az akkori gazdasági helyzet miatt ez terv maradt. Tavaly azonban pályázati lehetőség is nyílt a gyár bővítésének támogatására. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel kötött szerződés értelmében ugyanis, ha az új üzemrész beindul, 30 dolgozóval bővítjük az alkalmazottak létszámát - mondta Kozma Péter, a bútorgyártó cég termelési vezetője.

A cél a gyártásnak a munkavállalók számát is emelő bővítése, de mint a termelési vezető hozzátette, a beruházás révén a logisztikai tevékenységet is fejlesztik.

 

- Összesen 3080 négyzetméteres gyártócsarnokot építünk, amelynek elkészülésével a késztermékek kiszállításig történő mozgatása, szétválogatása is könnyebbé válik. Az új építményen belül dupla területű készáru-tárolóhely lesz a segítségünkre a garnitúrák, vevők és heti szállítási napok szerinti csoportosításában. A jelenlegi négy rakodórámpa nyolcra bővül a kiszállítások optimalizálása érdekében - magyarázta dr. Földesi Levente, a cég ügyviteli vezetője a beruházás logisztikai jelentőségét.

A Sitformnál ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert úgynevezett komissiós termelést folytatnak, ami azt jelenti, hogy raktárkészletre nem dolgozhatnak, csak konkrét megrendelés után állnak neki az egyedi darabok, esetükben az ülőgarnitúrák gyártásának.

Mint a két vezető elmondta, várhatóan a nyár végére, ősz elejére épül fel a Malom utcában a Sitform új gyártócsarnoka, s ezt követően megkezdik a létszámbővítést is. Az említett harminc dolgozóval a cég létszáma megközelíti majd a 400-at [FATÁJ kieg: jelenleg 386 fő].

A több mint 450 millió forint összértékű beruházásban csarnoképítés szerepel, a benne létesítendő termelő munkahelyek kialakításával, továbbá a meglevő - az irodákat és öltözőket magában foglaló - szociális épület rekonstrukciója. Mindezek 30 százalékát - mintegy 134,5 millió forintot - fedezi az iparfejlesztési támogatás.

A gazdasági válság elmúlt néhány évét a cégnél a termelés szinten tartása jellemezte, amelynek során megtartották a gyártási kapacitásokat és a dolgozók létszáma is szinte változatlan maradt. A 2010-es évet 3,9 milliárd forint árbevétellel zárták [FATÁJ kieg: 2007-2009-ben a termelésük 85%-át export piacokon értékesítették, 2006-ban 96%-ban exportáltak!], ezzel továbbra is az öt legnagyobb hazai kárpitos gyártó közé* tartoznak. A profil továbbra is az igényes - döntően természetes bőrbevonatú - ülőgarnitúráknak a német tulajdonosi háttér és tervezés alapján történő gyártása. Termékeik száz százalékban Magyarországon kívüli piacokra kerülnek - tudtuk meg dr. Földesi Leventétől.

 

- Reménykedünk a gazdaság növekedésében, a beruházással felkészülünk, hogy fogadni tudjuk a bővülő igényeket - közölte még Kozma Péter.

A termelési vezető hozzátette, a mai bútorpiac követelményei szerint bővítették a nappaliban elhelyezhető garnitúrák funkcióit. Például variálható a támlák, karok, fejtámaszok elhelyezése, változtatható az ülésfelület mérete. Továbbá a korábbiakhoz képest bizonyos mértékben növelték a szövet bevonatú garnitúrák arányát, ezek a termékeik mintegy 15-20 százalékát teszik ki, de a meghatározó továbbra is a marhabőr bevonat.

 

A gyártás jellemzője a kézi munka

A Sitform "Jelentős foglalkoztatási hatással járó, ipari infrastrukturális fejlesztés" címmel pályázott a támogatásra. A bútorgyártó cégnél évente 25 ezer garnitúra készül, s a tervek szerint az új dolgozók többségére a gyártásban, kárpitos területen lesz szükség. Tevékenységükre jellemző a kézi munka, ami azt jelenti, hogy a szabászsablon mellett kézzel, pengével vágják megfelelő formára a marhabőrt, s kézzel húzzák rá a bútorkeretre.

 

Forrás: Zalai Hírlap

 

*FATÁJ kiegészítés: 2009-ben ez nyilvánvalóan így volt, 2010-re vonatkozóan még nincsenek részletes információk a hazai versenytársak elért eredményeiről.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.