FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-28

Nyugatra szállítják a zalai árut (tűzifát)

Egervár nagyobb adófizetői között több faipari, illetve szállítmányozással foglalkozó vállalkozás található. Tevékenységükről is hallhattunk a legutóbbi falujáráson, s megtudtuk: a gazdasági válság ezt az ágazatot sem kímélte.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az egykori faipari szövetkezet telephelyén, a település központjában jelenleg is fakitermeléssel, illetve -feldolgozással foglalkoznak, de ma már gazdasági társaságok folytatják ezt a tevékenységet, köztük a Fa-Ki Trans Kft.

- Fát vágtunk az erdőn, így indult a vállalkozás, majd fokozatosan áttértünk a feldolgozásra. Először méterfát vittünk a lakosságnak, aztán felmerült az igény, hogy vágjuk fel kuglira, de nem volt, aki felhasogassa, hát megcsináltuk azt is - idézte fel Másli Attila ügyvezető. - Kitermeléssel már nem foglalkozunk, hanem megvásároljuk az alapanyagot és feldolgozzuk. Osztrák, olasz és magyar piacra szállítunk tűzifát. A kft.-nek 2000 óta nagy konkurenciával kell megküzdenie, mert sokan belevágtak hasonló tevékenységbe.

- A vevőkörünk jó részét ettől függetlenül sikerült megtartanunk, sőt az olasz piacon mindig nagyobb az igény, mint amennyit szállítani tudunk. A szlovák, román, bosnyák és horvát fa olcsóbb a magyarnál, de jelentős mennyiségben hazánk tud exportálni, ezért tőlünk rendelnek. Az olasz piacon évi kétmillió köbméter fogy, ennek a döntő többsége magyar áru. A kft. szállítmányozással is foglalkozik. Igyekeznek megfelelni az egyre szigorodó szabályoknak, de nincs könnyű dolguk.

- Hihetetlen, mennyi adminisztráció hárul a sofőrökre, és mi mindenre kell figyelniük, mert semmiségekért is kiszabnak háromszázezer forintos bírságot. A tachográfban például 24 óránként ki kell cserélni a korongot, s már akkor is büntetéssel fenyegetnek, ha éppen nem tud megállni a sofőr az autópályán, és néhány percet késik ezzel a művelettel. Velünk egyszer fordult elő, hogy ki kellett fizetnünk egy háromszázezres bírságot. Zuhogó esőben vittük az árut, és úgy megázott a fa szállítás közben, hogy átléptük a szállítmány súlyára vonatkozó előírásokat. Annyi kedvezményt kaptunk, hogy részletekben fizethettünk.

A tűzifát nem csak külföldre szállítják, a vevőkörhöz tartozik az egervári lakosság is. A gázvezeték kiépítésekor visszaesett egy kicsit a kereslet, de a hálózat üzembe helyezése utáni második télen már újból jöttek a vevők és beszereztek néhány köbméter fát, hogy spóroljanak. A mostani gázárak mellett különösen érezhető ez a tendencia. Igazi fellendülés azonban utoljára 2006 környékén volt az ágazatban, mondta Másli Attila. Akkor 14-16 embert foglalkoztattak, azután a létszám fokozatosan 9-re csökkent a válság éveiben.

 

Az egervári Déri Fakitermelő Bt. vezetője, Déri Csaba is alátámasztotta, hogy nehéz idők járnak a faiparban. A vállalkozás fakitermelést végez, és mostanában teremti meg a feldolgozás alapjait. A tűzifa-forgalmazás irányába szeretnének elmozdulni.

- A feldolgozatlan áru, például a rönk iránt csökkent a kereslet, mert az építőipar és a bútoripar is mélyponton van. A rönk ára felére esett vissza három év alatt. A tűzifa-előállítástól és -értékesítéstől azt várjuk, hogy több feladatot ad a cégnek, a dolgozóknak - fogalmazott Déri Csaba.

 

Erdei köbméter

Sokan becsapják mostanában az emberek a tűzifa mennyiségével. Másli Attila elmondta: a kereskedelemben az erdei köbméter a hivatalosan elfogadott. Méteres tűzifából egyszer egy méteres alapterületen 1,70 méter magasra rakott mennyiséget jelent ez.

Forrás: Zalai Hírlap

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.