FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-17

Csoda a Sóstói-erdőben

A napokban kinyílott a nyíregyházi Sóstói-erdő legritkább, egyben legértékesebb növénye: a magyar nőszirom.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Mi ebben a csoda? Erről a rendkívül ritka, fokozottan védett növényről évtizedeken át úgy tudtuk, hogy kipusztult a Sóstói-erdőből. Bár 2003-ban a nyíregyházi E-misszió Egyesület munkatársai újra fölfedezték két túlélő példányát, virágzására az elmúlt 8 évben sem volt példa. 2011 májusának első hetében azonban váratlanul szirmot bontott az egyik példány.

A húszforintos érméről mindenki számára ismerős magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica) kizárólag a Kárpát-medencében előforduló, hazánkban csupán a Nyírség néhány pontján és az Északi-középhegységben élő fokozottan védett növényfaj. A Nyírségben a ligetes, tisztásokkal tarkított tölgyesek növénye. Éppen azé az élőhelyé, amely a legnagyobb arányban szorult vissza az elmúlt 100 évben.

A Sóstói-erdőben a XX. század első felében még valóságos mezőket alkotott a mai erdei tornapálya környékén. Elterjedésének nem kedvezett, hogy élőhelyének jelentős részén a lesüllyedt talajvízszint miatt szárazságtűrőbb, illetve esztétikailag impozáns tájidegen fafajokkal (pl. akác, vöröstölgy, feketedió) történt az erdőfelújítás, de nagyon sok tövet a helyi lakosok ástak ki és vittek haza a kertekbe.

Ennek a különleges növénynek a már nem is remélt virágzása Nyíregyháza ősi erdejében, azt jelzi, hogy még van remény rá, hogy régi fényében éledjen újjá az erdő. Egyben jelzi, hogy a Sóstói-erdő olyan jelentős és egyedi természeti érték, amely sokkal komolyabb védelmet és törődést igényel. Ehhez azonban sok munkára, és új szemléletre van szükség mind az erdőt gondozók, mind a látogatók részéről.

Az utóbbi években kibontakozó együttműködés a helyi erdészek és természetvédők között ebbe az irányba mutat. A közelmúltban jelentős szemléletformáló és önkéntes erdővédelmi tevékenység indult meg az E-misszió Egyesület "Erdőpásztor" programjának keretében, és a Nyírerdő Zrt a Natura 2000 oltalom alatt álló állami erdőterületeken olyan új típusú erdőművelési módokkal kísérletezik, melyek eredményeként megszűnhetnek a nagy kiterjedésű tarvágások és csökkenhet a tájidegen fafajok aránya. Mindezek a tevékenységek nem csak az erdő ritka, védett élőlényeinek kedveznek, de a kirándulókat is sokkal barátságosabb, tisztább, természetesebb erdő fogadja.

Szimbolikus értéke van, hogy a magyar nőszirom éppen 2011-ben, az Erdők Nemzetközi Évében borult virágba. Reméljük, hogy a megindult kedvező folyamatok eredményeként unokáink is gyönyörködhetnek benne.


Forrás:
Nyírerdő Zrt.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.