FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-19

Mindenkit vár Zselicben a legrégebbi kisvasút

Színes programokra várták az érdeklődőket május 14-én, a Baranya és Somogy megye határán található Sasrétre, az ország legrégibb kisvasútja, az Almamelléki Erdei Vasút napjára. A Zselici Csühögő idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A fenntartó Mecseki Erdészeti Zrt. arról tájékoztatott, hogy a látogatóknak ingyenes tanösvénytúrát, kézműves foglalkozást, kirakodóvásárt, íjászatot, lovaglást, bábszínházi előadást szerveznek, s természetesen vonatozni is lehet a május elejétől menetrend szerint közlekedő kisvasúton. A 600milliméteres nyomtávú vasútvonal első, 7,2 kilométeres szakaszát 1901-ben építette ki az Almamelléktől északra fekvő erdők tulajdonosa, Biedermann Rezső.

A bárót a MÁV 1899-ben épült Szigetvár-Kaposvár vasútvonala által nyújtott szállítási lehetőségek ösztönözték. Az eleinte lóvontatású kisvasút biztosította, hogy a környéken kitermelt fát, majd a németlukafai hamuzsírégető boksa és üveghuta termékeit, valamint mezőgazdasági terményeket egyszerűbben eljuttassák a nagyvasúthoz. Már ekkor beindult a személyszállítás is: a báró Sasréten alapított iskolájába vonattal utaztak a környék gyerekei.

 

A kisvasutat 1945 után államosították, vonalait egy kivételével erdőgazdasági kezelésbe adták. A lovakat 1955-ben motormozdonyok váltották fel, s a személyszállításra használt kocsikat is egyre komfortosabbakra cserélték. Még ma is közlekednek azok a "Dunakeszi-kocsik", melyek az 1960-as években kerültek Almamellékre. A 22 ülő- és 26 állóhellyel rendelkező négytengelyes, eredetileg kályhafűtéses, villanyvilágítással ellátott kocsik miatt a kisvasút alkalmazottai gyakran piszkálták a nagyvasút dolgozóit, hogy ott fapados kocsik közlekednek, míg a kisvasúton bőrüléses kocsikban lehet élvezni az utazást.

Az almamelléki kisvasutat folyamatosan fejlesztették. Az 1960-as években a talpfákat vasbetonaljakra, a fahidakat vasbetonhidakra, a könnyebb síneket nehezebbekre cserélték, s egyebek mellett átalakították a vágányhálózatot is. A kisvasút működésére és a Zselic vidékének életére károsan hatott, hogy 1977. január 1-én megszüntették a MÁV Kaposvár-Szigetvár szárnyvonalát. A döntéssel a kisvasútnak megszakadt a közvetlen nagyvasúti összeköttetése, s azóta elszigetelten működik.

A teherszállítás a korszerű tehergépjárművek megjelenésével már az 1960-as évek közepétől kezdett visszaesni, és 1991-ben szűnt meg. A vasútüzem fenntartása az 1980-as évek közepére gazdaságtalanná vált, a kisvasutat azonban megmentette a személyszállítás. Bár a Zselic nem tartozott a frekventált turisztikai területek közé, mégis vonzott annyi turistát a területre, hogy a vasút bezárása az 1990-es években lekerült a napirendről.

 

A ma Almamellék és Sasrét között közlekedő erdei vasúton évente átlagosan 5-7 ezren utaznak. Nagy részük a sasréti Kikerics Erdészeti Erdei Iskola programjain résztvevő diák, de az éves forgalom jelentős az Almamelléki Kisvasút Napján bonyolítják le. A hagyományosan május második szombatján megrendezendő esemény igen kedvelt a kirándulók és a vasút szerelmesei körében, ilyenkor ezernél is több látogató lepi el Sasrétet és környékét.


Forrás: Mecseki Erdészeti Zrt.

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.