FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-30

Az akác a Nyírség aranya - konferencia Baktalórántházán

Változó éghajlat - átalakuló erdőgazdálkodás - ennek a gondolatnak a jegyében bonyolította le a NYÍRERDŐ Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei helyi csoportja Az akác a Nyírség aranya elnevezésű szakmai konferenciát.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A hetedik alkalommal megrendezett tanácskozás megnyitóján Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója azt mondta: az akác mind ökológiájában, mind ökonómiájában komoly tartalékokat rejt. Ugyanis - a klímaváltozásra gondolva - ökológiailag stabil állományokat a jelenlegi ismeretek szerint akácfajjal lehet létrehozni itt a Nyírségben. Az akác termékekre óriási igény mutatkozik világszerte, az igények kiszolgáláshoz azonban innovációra van szükség, viszont már a termesztés során a célválasztékok irányába kellene gondolkodni.

 

Az akác nyugat-európai elfogadottsága lényegesen jobb, mint Magyarországon. Elfogadottságáért sokat teszünk, de az, hogy invazív fafajként tartják számon, jelzi akad még tennivalónk. Viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a természetközeli erdőgazdálkodás fenntartásának többletköltségéhez az akácosok hozamai is hozzájárulnak. Azért jó választás Baktalórántháza a konferencia helyszíneként, mert a szándék és a tenni akarás, ami a fafajt sikerre vitte a NYÍRERDŐ-nél, az itteni erdészetnél indult útjára. Nem volt elég a jó termőhely és a jó faállomány, kellett hozzá az a szellemi tőke, amit "A Nyírség aranya" szlogen maximálisan kifejez - hívta fel a figyelmet Szalacsi Árpád.

 

Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója előadásában a klímaváltozás várható hatásait elemezte az őshonos erdőkre vonatkozóan. Az elmúlt többezer évben nyolc fokkal csökkent az európai átlaghőmérséklet, a következő száz évben viszont a Kárpát-medencében 1,8 fokos emelkedést jósolnak a kutatók. Az intézet létrehozásakor a savas esők vizsgálata adta a legtöbb munkát, most viszont a klímaváltozás valós és vélt hatásainak prognosztizálása. A természetvédelemben dinamikus szemléletre van szükség, folyamatokat kezelő, aktív szerepeket kell vállalni - mondta Borovics Attila.

 

A Bíró Imre baktalórántházi erdészeti igazgató által levezetett konferencián Dr. Csiha Imre, az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Állomásának igazgatója egy új "Szacsvai" nevet viselő akácfajtáról tartott előadást. Kiss János, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, Erdészeti Igazgatóság vezetője az erdőgazdaság elmúlt három évtizedes akáccal kapcsolatos gazdálkodási adatait tekintette át. Gencsi Zoltán erdőmérnök a változó erdőkről szólt, Támba Miklós, a MEGOSZ alelnöke pedig az akác kilátásait a magánerdőgazdálkodás szempontjából vizsgálta.

 

A tanácskozáson természetesen a térséget ért május eleji fagykár is szóba került. A NYÍRERDŐ Zrt. minden egységét érintette a természeti csapás: legnagyobb mértékben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyíregyházi- és a Nyírbátori-, míg Hajdú-Biharban a Halápi és a Debreceni Erdészetet. A felmérések szerint közel 2300 hektár károsodott kisebb-nagyobb mértékben, a kár tízmillió forintos nagyságrendű.


Forrás:
Nyírerdő Zrt.

FATÁJ oldalajánló:

A témához kapcsolódóan bővebb ismereteket, akác-termékeket találnak az érdeklődők: www.HungaRobinia.hu

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.