FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-01

Az erdőtüzet kiszámítani nem lehet, de lehet rá számítani

Közös Terepvezetési- és Erdőtűzoltási Navigációs Gyakorlatot tartott Kiskunhalas- és Kiskőrös Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága a KEFAG Zrt. kezelésében lévő Tázlár-Harkakötöny erdőtömbben.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A látványos akciósorozat harmadik -záró- napján kérdeztük Antal Zoltánt, a KEFAG Zrt. erdőőrzési felügyelőjét,

Mi volt a gyakorlat lényege?

A gyakorlat lényege, hogy ebbe a tűzveszélyes erdőtömbbe "szimulálunk" nyolc tűzfészket, ezeknek megadjuk a koordináta - és erdészeti azonosító pontjait, amiket a tűzoltóknak meg kell találniuk. A tűzoltóság megkapta az erdészeti térképet, és van saját navigációs rendszerük. A cél, hogy önállóan, erdészeti háttértámogatás nélkül is (minél rövidebb idő alatt) megtalálják ezeket a pontokat.

 

Mennyire életszerű, hogy egyszerre nyolc tűzfészek alakul ki egy erdőtömbben?

Közepesnél erősebb szélviszonyok mellett a lángok "futótűzként" terjednek a lombkorona szintre, illetve a fölé, hiszen a szél képes továbbrepíteni az izzó parazsat a levegőben, ezáltal úgynevezett "röptüzek" jöhetnek létre. Ezek a tűzfészkek a szél erősségétől függően 10-20, de akár 50-100 méter távolságra egymástól is fellobbanhatnak.

 

Volt már erre példa?

Igen, 2007-ben alakult ki utoljára hasonló, amikor több mint 1000 hektár erdő vált a tűz martalékává, melyből mintegy 400 hektár a KEFAG Zrt. által kezelt terület volt. Ezek tipikusan "röptüzek" voltak, hiszen három napon át ÉNY-DK irányú erős szél fújt, ráadásul akkor dőlt meg a térségben a hőség rekord is (42 fok Celsius). Az imrehegyi kövesút mellett öt ponton jöttek létre önálló tűzfészkek.

Mennyire veszik komolyan az emberek a tűzgyújtási tilalmat?

Amikor ezek a "röptüzek" létrejöttek, komolyan vették, mert mikor kiderült, hogy tűz van, rengeteg környékbeli lakos jött segíteni. Sajnos, általában nem tudjuk leellenőrizni, hogy az emberek mennyire veszik komolyan a tűzgyújtási tilalmat, hiszen az erdőtüzek esetén nehéz a tűz kialakulását feltárni.

 

Milyen gyakorisággal érkezik éles tűzjelzés a KEFAG Zrt. területéről?

Változó a tűzesetek száma, volt, amikor egy év alatt 14 esetben jeleztek tüzet. Tavaly például négy alkalommal vonultak a tűzoltók a KEFAG Zrt. erdeiben kialakult tüzek kapcsán.

A mai gyakorlatnak mi volt a folyamata?

A tűz jelzését a 105-ös telefonszámon tettük meg, amit a Kecskeméti Tűzoltóságon fogadtak, majd miután beazonosították a hívást, átadták a Kiskunhalasi Tűzoltóságnak.

 

Milyen gyakran vannak tűzjelzési gyakorlatok a KEFAG Zrt.-nél?

Ez a második év, hogy a Kiskunhalasi Tűzoltósággal közös gyakorlatot végzünk. Ezt a gyakorlatot három egymás utáni héten ismételjük meg (évente egyszer), a tűzoltók 24/48-as szolgálati beosztása miatt. A halasi tűzoltóság területén alkalmanként más-más erdőrészt jelölünk ki. Két hete Tompa határában voltunk, a múlt héten Kéleshalom-Kunfehértó-Jánoshalma térségben, most pedig Harkakötöny-Tázlár határában rendezzük. Így mind a három szolgálati csoport elsajátíthatja a terepi tájékozódási információkat a térkép és a ma használatos GPS rendszerek használatával.

Forrás: HírösIndex

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.