FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-03

Fókuszban a fa, mint hasznosítható érték

Az EU-s támogatással megvalósuló In-Kult program célja, hogy bemutassa a szellemi kulturális örökség értékfejlesztésében rejlő lehetőségeket. A Zala Zöld Szíve HACS az erdőt és fát állítja a program középpontjába.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A fa nemcsak a gazdaság egyik fontos alapeleme, de egyéb értékteremtő tényező is lehet - derült ki a háromnapos In-Kult elnevezésű nemzetközi programon. A Zala Zöld Szíve közösség meghívására horvát, osztrák és lengyel vendégek érkeztek a lenti-letenyei térségbe. A résztvevők egyebek mellett bepillantást nyerhettek az erdészeti-faipari hasznosítás lehetőségeibe, és megismerkedhettek a fafaragás mesterfogásaival is.

 

Pál Zoltán, a nemzetközi program hazai partnerszervezetének, a Zala Zöld Szíve Leader-közösség elnöke elmondta, arra vállalkoztak, hogy Zala megyében az erdőt és a fát állítják a középpontba. A három napos program résztvevői, a horvátországi Tinjan, az ausztriai Auersbach és a lengyelországi Radziechowy-Wiepz városából érkezett vendégek megismerkedhettek az erdészeti-faipari hasznosítás lehetőségeivel, a játékkészítés és a fafaragás mesterfogásaival, a gyümölcstermesztéssel, továbbá feltérképezhették a természeti adottságokra alapozott idegenforgalom lehetőségeit.

 

Jártak a fa- és csontfaragással foglalkozó Horváth Ottó zalabaksai műhelyében megtekintették a lenti erdészeti-faipari múzeumot, utaztak kisvasúttal, Bázakerettyén, a program bázishelyén pedig előadásokat hallgattak. Ezek után kipróbálták a fafaragást, mint a helyi kézműves hagyományok egyik fontos elemét. "A település gazdaságában az erdő és a fa évszázadokon át fontos tényező volt, még akkor is, ha a XX. század közepén az olaj háttérbe is szorította" - jelezte Iványi László, a házigazda település polgármestere. "Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy a községben újra megjelentek a fafeldolgozáson alapuló vállalkozások. Emellett a program nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy az osztrák, lengyel és horvát partnerek megismerjék Bázakerettye és térsége turisztikai adottságait, valamint azt reméljük, hogy az itteni idegenforgalom is tud belőle profitálni" - fogalmazott a polgármester.

Az In-Kult program ideje alatt a partnerek tizenegy alkalommal találkoznak más és más helyszíneken. Az első közös programot 2010 májusában tartották az osztrák stájer tartományban, ahol a kulturális örökségre alapozott turizmus volt a fő téma. A bázakerettyei központtal megvalósuló találkozó az első magyarországi program volt, ezt októberben követi egy újabb, amelynek helyszíne Kerkaszentkirály lesz. "A táj, ami eltart bennünket" című rendezvényen egyebek mellett olyan témák kerülnek napirendre, mint a gasztronómia, illetve a falusi gazdálkodási hagyományok.

Forrás: ÚMVP

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.