FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-10

Hamarosan itt az új európai pelletszabvány

A pelletgyártók szembesültek azzal, hogy a folyamatosan növekvő faforgács-keresletet a fűrészüzemek nem tudják kiszolgálni, így megkerülhetetlenné vált az agripelletek bevonása a pelletpiacra. Jakab Andrea, a Magyar Pellet Egyesület (MPE) irodavezetője a Vidék és Gazdaságnak elmondta: az EU szabványügyi testület az utolsó simításokat végzi az új európai pelletszabványon.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Míg a pelletfűtés Nyugat Európában mintegy tizenöt-húsz éves múltra tekint vissza, addig Magyarországon csak 2008 második félévétől beszélhetünk gyártásról és forgalmazásról. Ezért viszonylag kevesen ismerik ezt a kifejezetten környezetbarát technológiát. A magyar pelletpiac - a nyugat-európaihoz hasonlóan - dinamikusan növekszik: becsülhetően ma már 2000 fölött van az üzembe helyezett pelletfűtéses készülékek száma az országban. Legutóbb Tiszaújvárosban adtak át pelletüzemet, mely évente csaknem 30 ezer tonna fapelletet gyárt. Ez a mennyiség körülbelül 500 ezer GJ hőenergia előállításához elegendő, ami mintegy húszezer, egyenként ötven négyzetméter alapterületű lakás évi fogyasztásának felel meg.

 

"Mint minden megújuló energiaforrás esetében, a pellettel kapcsolatban is mondhatjuk, hogy a beruházás kezdő költsége viszonylag magas, ám a későbbiekben legalább 30%-kal kevesebbet költünk majd fűtésre, min tha vezetékes földgázzal fűtenénk. Örömteli fejlemény, hogy Magyarországon az új Széchenyi-terv segítségével az önkormányzatok akár 85% támogatást is kaphatnak megújuló energiával kapcsolatos beruházásokra. De ez önmagában kevés: szükség lenne lakossági energiahatékonysági pályázatokra is; a családi házak számára is ideális, környezetbarát megoldás a pelletfűtés" - állapítja meg Jakab Andrea.


Az MPE által készített hazai pelletgyár-térkép (klikk a térképre)

Bár az MPE célként tűzte maga elé egy olyan szabvány kidolgozását, mely segíti a mezőgazdasági melléktermékekből készült úgynevezett agripelletek piacon való jelenlétének megerősödését, a szakember a lapunk kérdésére megjegyezte: nem lesz szükség külön magyarországi szabvány kidolgozására. A nyugat-európai gyártók is szembesültek azzal, hogy a fűrészüzemek nem tudják kiszolgálni a növekvő faforgácskeresletet, így megkerülhetetlenné vált az agripelletek bevonása a piacra. "Törekvéseink találkoztak más országok elképzeléseivel, az EU szabványügyi testület az utolsó simításokat végzi a fapelletek mellett az európai agripellet-szabványon. Ugyancsak az európai szintű együttműködés jegyében 2010 júniusában jött létre az Európai Pellet Tanács, melynek az MPE is alapító tagja" - fűzi hozzá a szakember.

Az új szabvány azért is jelentős, mivel Magyarország kiemelt jelentőségű mezőgazdasági háttérbázisokkal rendelkezik, így az új szabvány megjelenése ösztönzően hathat majd a magyar pelletpiacra, valamint a kutatás-fejlesztésre. Az agripelletek égetési tulajdonságai ugyanis nagymértékben eltérnek a fapellettől, fűtőértékük tágabb tartományban mozog, hamutartalmuk magasabb. Ezek a különbségek számos kihívást és folyamatos fejlődési lehetőséget jelentenek az iparág számára. Sok esetben célszerű a különböző alapanyagokat keverni a jobb préselhetőség vagy a magasabb fűtőérték elérésének érdekében.

Forrás: Vidék és Gazdaság

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.