FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-14

Forest Europe miniszteri konferencia, Oslo június 14-16.

Az európai erdészeti miniszterek Oslóban tartják június 14-16-án Forest Europe konferenciájukat, ahol dönthetnek az Európa erdeire vonatkozó jogilag kötelező egyezmény tárgyalásainak megkezdéséről.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 


 

E cikk 14-én készült. 16-án kora délután érkezett a hír, hogy a miniszterek döntöttek az Euróapai Erdők Jogilag Kötelező Egyezményéről, tehát elkezdődik az a folyamat aminek eredményeként ez az Egyezmény idővel megszületik.

 


 

Európa erdei: óriási potenciál a klímaváltozás mérséklésére.

A Forest Europe jelentés bemutatja a tartamos gazdálkodást és az előttünk álló kihívásokat.

 

Európa a világ erdőben leggazdagabb régiója. A föld összes erdejének 25%-a a Forest Europe régióban van, és ez a bővülő erdő a klímaváltozást mérséklő óriási potenciál. Szolgáltatja a megújuló anyagot a fát és energiát és előmozdítója a zöld gazdaságnak. A tartamos erdőgazdálkodás gyakorlata a biodiverzitás megőrzését egyre erősebben támogatja. Az erdőket ugyanakkor veszélyeztetik a betegségek, az extrém időjárási viszonyok, mint a viharok és a tűz. Ezek főbb megállapítások az Európa Erdeinek Állapota 2011 jelentésben, melyet június 14-én mutattak be Oslóban (Norvégia).

Az esemény, ami ehhez alkalmat adott, a Forest Europe, az Európa erdeinek védelmével foglalkozó miniszteri konferencia. (Nevezik az európai erdészeti miniszterek konferenciájának is, illetve nemrég lett e sok éves konferenciasorozat neve a Forest Europe.) A konferencia június 16-ig tart, miniszterek, illetve a szakterület magas rangú képviselői vesznek részt rajta 46 országból, illetve az EU-tól. Az eseményen döntéseket fogalmaznak meg az erdők védelmére, környezeti, szociális és gazdasági szolgáltatásainak biztosítása érdekében a jelen és a jövő generációi javára.

A Forest Eurepe konferenciát Norvégia koronahercege Haakon nyitotta meg Oslóban.

Az Európa Erdeinek Állapota 2011. jelentés célja, hogy a döntéshozók és a nagyközönség számára friss, átfogó tényekre alapozott tájékoztatást adjon Európa erdeiről és a tartamos erdőgazdálkodásról az 1990-2010. időszakra. A jelentést a Forest Europe, a UNECE (ENSZ Európai Gazdasági Bizottság) és a FAO (ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) közösen készítette.

Az európai erdészeti miniszterek együttműködése 1990-ben kezdődött Strasbourgban, ami óta a mostani, norvég elnökség alatti konferencia a hatodik. Sok eredményt sikerült elérni a közös politikai hang megtalálásában, valamint annak bemutatásában, hogy Európa erdei alapvető források nem csak a konferencia aláíró partneri körében, de globális szinten is.

A konferenciák során lefektették a tartamos erdőgazdálkodás alaptéziseit, követelményeit és irányelveit.

A 46 Forest Europe ország (köztük Oroszország) erdei a világ erdeinek 25%-a. Európában az erdősültség 46%, ami a világ térségei között a legmagasabb. Az erdők bővülése szenet köt le, amit a fatermékek aztán tovább tárolnak. 2005-2010. között Európa erdei évente 870 millió tonna széndioxidot nyeltek el a légkörből, ami a régió 2008. évi üvegházgáz (ÜHG) kibocsátásának a 10%-a

Az erdőkből származik a környezetbarát alapanyag a fa, amiből számos termék készül, valamint megújuló energia. Az erdők megőrzik a biodiverzitást: otthona bámulatosan sokféle a növénynek és állatnak. A Forest Europe régióban a védett erdők területe évente mintegy 500 ezer ha-ral nőtt az utóbbi 10 évben, főleg a régió biodiverzitást védő sikeres kormányzati intézkedéseinek köszönhetően. Így 10 év alatt Szlovákia (49.035 km2) vagy Svájc (41.285 km2) teljes területénél valamivel nagyobb mértékben nőtt a Forest Europe térség védett erdőinek területe.

Az erdők javai és szolgáltatásai, illetve a szociális igények közötti egyensúlyozás a legnagyobb kihívás. A klímaváltozással szembeni küzdelem alapján a fanyersanyag és megújuló energia iránti növekvő igénnyel szemben a biodiverzitás csökkenésének megállítása és az erdők egyéb szolgáltatásainak megőrzése áll, mely egyensúly megtaláláshoz jó segítség a most bemutatott jelentés.

A jelentés bemutatja, hogy Európa növekvő erdei jelenős potenciállal rendelkeznek a zöld, kevés szén-igényű gazdasághoz és számos új munkahelyet biztosítanak. Európa erdei és erdő alapú iparai 4 millió embernek adnak munkát.

A sok jó hír mellet számos veszély is leselkedik. Európa számos országában a légszennyezés kedvezőtlen hatással van az erdőtalajra és ennek következtében a fajok természetes egyensúlyára. Európa erdeinek 1%-a károsodott főleg rovarok és betegségek által. Ez a mérték lehet hogy alulbecsült. Továbbá a romboló tényezők erősödhetnek, mint a vihar, szél és tűz, a klímaváltozás kapcsán.

A kétnapos konferencián a miniszterek átgondolják Európa erdeinek 2020-ig terjedő stratégiai céljait. Várhatóan megállapodnak az Oslo mandátumról, ami alapján tárgyalások kezdődnek Európa erdeire vonatkozó jogilag kötelező egyezményről. Ez az egyezmény történelmi lépés lenne az erdők és az Európa, illetve a világ erdészetpolitikai együttműködése javára. E globális együttműködés a globális erdészeti konvenció nehéz tárgyalásaira vonatkozik, melyek már az ENSZ Rio de Janeiróban 1992-ben tartott Környezeti és Fejlesztési Konferenciája előtt elkezdődtek.

Ha Oslóban a konferencián a miniszterek a jogilag kötelező egyezményre vonatkozó tárgyalások megkezdése mellett döntenek, akkor Európa újrafogalmazza politikai akaratát és képességét az erdőgazdálkodással kapcsolatban az emberek, környezetünk és a föld javára.

Ez az esemény egyben jelenős hozzájárulás az Erdők Nemzetközi Éve 2011. jelentőségének hangsúlyozásához.

 

Az Európa Erdeinek Állapota 2011 jelentés itt érhető el: www.foresteurope.org/Publications Ezen lapon elérhető maga a teljes jelentés (81,2 MB pdf 340 oldal), ennek 12 oldalas összefoglalója a politikai döntéshozók részére. [Súgó: Az összefoglalóra kattintva az megnyílik, de a teljes jelentésre kattintva az nekem hibaüzenetet adott, amiből menekülési út: a kapcsolón jobbegér, repülőmenüből a hivatkozás mentése más névent választottam, majd a kiválasztott helyre mentem a pdf-et. Onnét fájkezelőből már gond nélkül megnyílik. Ez nyilván az igen nagy fájméret miatt van.] Lehet nyomtatott változatot rendelni. Ugyanitt a Forest Europe számos egyéb kiadványa is megtalálható, érdemes ezek között tallózni a nemzetközi folyamatokat figyelni akaróknak.

A Forest Europe Miniszteri Konferencia, Oslo 2011-ről továbbiak pedig itt találhatóak: www.foresteurope.org/conference2011.

Az Erdők Nemzetközi Éve 2011. honlapja: www.un.org/en/events/iyof2011.

Az osloi Forest Europe konferenciával kapcsolatban további tájékoztatást ad: Liaison Unit Oslo, Kristin Dawes, Head of Communications and Public Affairs Mobile: + 47 941 49 351 e-mail: kristin.dawes@foresteurope.org

 

FATÁJ kiegészítés:

Ennek az ülésnek lehet hogy igen nagy jelentősége lesz Európa erdőgazdálkodói számára. Az EU elődszervezetének alapító iratában, a Római Szerződésben ugyanis az erdőkről, erdőgazdálkodókról nincsen szó, tehát e szakterületre nincs EU politika, azaz a szubszidiaritás elve érvényesül: minden EU tagország szabadon, önállóan szabályozhatja nemzeti jogában ezt a területet. Ugyanakkor a 90-es évekre már megfogalmazódott a nemzeti erdészeti politikák összehangolásának igénye, többek között ezért is jött létre 1990-ben az EU Erdészeti Minisztereinek Konferenciája, mai nevén a Forest Europe. Később elkészült az EU Erdészeti Stratégiája is, amely javaslatokat fogalmaz meg, követése nem kötelező, mégis nagy hatással van a nemzeti erdészeti jogalkotásra. Ha most így döntenek, akkor elkezdődnek a tárgyalások a jogilag kötelező EU erdészeti egyezményről, aminek eredményeként, nyilván évek múlva, ez az egyezmény megszülethet.

A magyar erdőgazdálkodást a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről dr. Kardeván Endre államtitkár képviseli Oslóban a konferencián.

 

A Jelentésről olvashat még Gerely Ferenc-nek az oee.hu-n megjelent cikkében is, ahol bemutatja a fő fejezeteket, valamint ezekből a mennyiségi mutatókkal foglalkozó fejezet legfőbb megállapításait.

Az esemény június 14-i sajtóközleménye alapján.
Tömörítve fordította, szerkesztette, kiegészítette: Mőcsényi Miklós

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.