FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-17

Székelyföld - egy faházgyártó borúlátása

Két-három év múlva a székelyföldi erdők helyén nemhogy faházgyártásra, de még fogpiszkálónak való fa sem marad - állítja a Hargita Népének - számos Hargita megyei fafeldolgozásban érdekelt vállalkozó véleményét osztva - Pál Gábor, a csíkszépvízi Palprodex faházgyártó cég tulajdonosa.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A belföld mellett exportra is termelő cég vezetője szerint a Hargita megyei faipar problémáját két osztrák cégnek hívják.

 

Három éve foglalkoznak faházépítéssel, és mint Pál Gábor, a csíkszépvízi Palprodex Kft. tulajdonosa állítja, az erdőkitermelői és az építőipari, bútoripari cégek számára fűrészárut gyártó tevékenység rönkháztervezéssel és -gyártással való kibővítése lényegében a működés optimalizálása volt. "Tíz székgyártással foglalkozó cég mellett a tizenegyedik már nehezen él meg. Valami olyant kellett termeljünk, amiről ugyan nem mondhatjuk, hogy hiánycikk - hisz a megyében vannak még ügyes rönkházépítők -, de úgy gondoljuk, el tudunk férni egymás mellett. A cégen belül is olyan technológiát fejlesztünk ki, amivel a piacot, ha nem is uralni, de a működésünket, megmaradásunkat a termékeink ára és minősége révén mindenképp erősíteni tudjuk" - magyarázta a vállalkozó.

 

Minden darab fát meg kell becsülni

Pál Gábor ugyanakkor leszögezi, a faházépítés területén viszonylag fiatal cégként nem bízzák el magukat. "A piacon az ár és a minőség dominál. Engem jobban érdekel a minőség, a ház formája, alakja, használhatósága, hőszigetelő képessége, mint esetleg az ára, főleg mivel a piacon viszonylag új szereplőnek számítunk, nem vagyunk még annyira ismertek" - teszi hozzá. A szépvízi vállalkozás berkein belül ugyanakkor az árverseny tarthatósága érdekében minden a költségracionalizálásról szól: a piacról csak több ezer euróért elérhető célgépeket például saját műhelyükben tervezik és gyártják, de a vállalkozó az értelmes hasznosíthatóságot keresi minden darab rönkben, hulladékként kezelt gerendaméterben is. Példaként saját családi lakóházát említi, mely gyakorlatilag teljes mértékben a hulladékként visszamaradt rönkökből állt össze.

 

Sportoló-lak szépvízi fenyőből

Az ötven alkalmazottnak munkát biztosító szépvízi rönkházgyár ugyanakkor az utóbbi időszakban is egyre több és nagyobb megbízást kap, ügyfeleik pedig a belföldi megrendelők mellett egyre nagyobb számban külföldiek is. "Magyarországról, Szerbiából és Szlovákiából is kaptunk már megrendelést, a leggyakrabban egyedi igények szerinti munkákról van szó. A legjobb reklám amúgy maga az ügyfélnek átadott ház. Ez alapján egyik megrendelés hozza a másikat" - magyarázza tapasztalatait Pál Gábor. A szépvízi vállalkozás szakemberei egyébként tegnapi ottjártamkor is épp egy ismert magyarországi birkózóbajnok által rendelt, közel 350 négyzetméteres nagyságú rönkház gyártásán és ellenőrző jellegű összeszerelésén dolgoztak, de nem okozott eddig problémát a tisztán fából épült 900 négyzetméteres kastély kivitelezése sem. "Minden faházat előbb a telep udvarán rakunk össze. Egyrészt ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e, minden eleme a terv szerint illeszkedik, másrészt az elemek számozása révén gyorsabb a ház helyszínen való összerakása is" - sorolja. Elárulja, a sportolónak szánt, most készülő, építőelemekként összeálló rönklakóház, amikor kész lesz - méreteit érzékeltetendő - csak nyolc nyerges vontatóra fog felférni.

 

Mutatóban se marad erdő

Pál Gábor egyébként úgy érzi, a vásárlóerőben is magára találó kereslet alapján cégéhez hasonlóan a többi Hargita megyei rönkházgyártó is szépen fejlődik. A nagy közös probléma kapcsán azonban a derűs vállalkozóból is kitör a keserűség. A faiparban dolgozók közös gondját ugyanis két osztrák cég székelyföldi ténykedése jelenti: a Kronospané és a Schweighoferé. "Én évente 2500 köbméter fát használok fel, ötven embernek adok munkát, és minden tevékenységemmel járó hozadékot - közvetve vagy közvetlenül - a helyi közösség számára fordítok vissza. A Schweighofer viszont 150 embernek adva munkát naponta 20 ezer köbméter fát használ fel. Abból a fából pedig, ami az udvarára egyszer bekerül, Romániában sem a moszt, sem a cándra terén senki semmit nem lát többet. Ha ez így megy tovább, két-három éven belül az erdeink helyén nemhogy faházgyártásra, de még a fogpiszkálónak való fa sem marad" - vizionálja Pál Gábor. A vállalkozó - bár nem kívánt összefüggést keresni - elmondta, az osztrák cégek megjelenése óta Hargita megyében a nyersanyaghiány és a duplájára csapott farönkárak miatt közel háromszáz gattertelep adta vissza a működési engedélyét. "Minden telep ha csak tíz embert foglalkoztatott, az már legalább 2000-2500 embert jelentett. Most ezeknek legalább fele munkanélküliként az államtól várja a megélhetést. Aki ezt a két céget beengedte az erdeinkbe, vajon ilyesmire is figyelt-e?" - teszi fel a kérdést a szépvízi faházgyártó.

Forrás: Erdély.ma

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.