FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-22

Már égnek az erdők Kelet-Európában

Vadul pusztítanak az erődtüzek Kelet-Európában. Lengyelországban aszályriadót adtak ki, Oroszországban eddig idén több mint 12 100 erdőtüzet jelentettek 752 500 hektár területen, ami több mint háromszorosa a katasztrofális tavalyinak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A Nyugat- és Észak-Európát sújtó szárazságnak még csak a széle érte el Közép- és Kelet-Európa egy részét, bár Lengyelországban már egy hete aszályriadó van érvényben. Az illetékes intézet, az IUNG jelentése szerint jelenleg a falvak 37,3 százalékában van szárazság, az ország mezőgazdasági területének 21,7 százalékán, ami a gabonán kívül elsősorban a gyümölcsösöket sújtja. Közel két hónapja nem volt komolyabb eső és már 203 erdőtüzet jelentettek - tavaly egész évben összesen 230 volt. A tengermelléken a csapadék mennyisége az átlagosnak a fele volt - írta a Gazeta Wybocza szczecini kiadása.

Oroszországban, ahol tavaly az aszály és a tűzvészek miatt 37 százalékkal csökkent a learatott gabona mennyisége, idén annyival jobbnak látszik már a helyzet, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök elrendelte a tavaly augusztus óta érvényben levő gabonaexport-tilalom feloldását július 1-jével. A világ második-harmadik legnagyobb gabonatermelője 2009-ben 97 millió tonnás termésének negyedét exportálta, de a 2010-es termés csak 60,9 millió tonna volt, ezért a kormány leállíttatta a kivitelt. Emiatt viszont jelentős tartalékok gyűltek fel, amelyek tönkremehetnek, ha nem indítják újra az exportot, mivel idén 85-90 millió tonnás termésre számítanak.


2011 június 1-i felvétel Bratsk térségéről

Az erdőtüzek azonban vadul pusztítanak. A RIA Novosztyi jelentése szerint eddig idén több mint 12 100-at jelentettek 752 500 hektár területen, ami több mint háromszorosa a katasztrofális tavalyinak, de a mostaniak még nem követeltek halálos áldozatokat és településeket se kellett kiüríteni. [FATÁJ kiegészítés: ez hazánk erdőterületének mintegy 38%-ának megfelelő felület.]

Arkagyij Zlocsevszkij, az orosz gabonaszövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy ha az idei termés a várt mértékű lesz, akkor 20 millió tonnát exportálhatnak, és 17 millió tonna maradhat tartaléknak. Az ukrán kormány is jó gabonatermésre számít, ami a mezőgazdasági minisztérium szerint meghaladhatja a 45 millió tonnát - közölte az Interfax-Ukraine.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.