FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-18

Megmentették a villámcsapott mamutfenyőt Szombathelyen

Villám csapott a Saághy utcában álló 30 méteres mamutfenyőbe, lerobbantva a fa csúcsát és megrepesztve a törzsét. A tűzoltók az erdészettel karöltve a fa megmentésére siettek. Videónk végig bemutatja, mi történt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Másodpercenként villámlott Szombathelyen a napokkal ezelőtti viharban. Sokan nézték az ablakokból a látványos égiháborút. Cikázó és felhőket megvilágító villámokat lehetett látni, de volt, aki néhány méterről látta a becsapó "mennykűt". Videónkban (zárójelben az időkódokat közöljük) megszólal egy asszony, aki éppen az ablaknál állt, amikor hatalmas villanásokat látott és az úttesten végigfutó tekintélyes fénynyalábokat. (1:40-nél)

Az óriási, robbanásszerű hanghatás is biztossá tette, a közelben csapott le a villám. A nyomokból az is hamar kiderült, hogy a kereszteződésnél álló 30 méteres mamutfenyő kapott újabb találatot. Az úttestet növényi törmelék borította. Az csak másnap reggel lett nyilvánvaló, hogy a nagy fa csúcsa komolyan megsérült és a kérget is végighasította a villám.

A Jereváni Rádió jelenti

Amikor a Szombathelyi Tűzoltóság magasbó-lmentője megjelent, az utcában rögtön elterjedt, hogy kivágják a mamutfenyőt. Több környékbeli búcsúképet készített a nagy fáról. (4:48) Az csak később derült ki, hogy szó sincs kivágásról. (Közben egy újságban az jelent meg, a tűzoltók "eltakarították" a villám által sújtott fát.) Aminek szemtanúi lehettünk az éppen a fa megmentése volt, amire hazánkban viszonylag ritkán láthatunk példát.

 

Megbilincselve

A magasbólmentő kosarából először 26 méterről érkezett a jelentés a látható károkról, az erdészet munkatársai ez alapján döntöttek a fa sorsáról. Nemsokára megérkeztek az elsősegélyhez szükséges felszerelések. Bilincs, csavar, faseb ellátására szolgáló készítmény és a szakemberek ellátták instrukciókkal a tűzoltókat (2:48). A gyerekek közben a magát megemelő tűzoltóautónak örültek, transzformerekkel hasonlították a Bronto-t. (0:12). Fent a magasban pörgött a szélmérő, de a szélsebesség nem érte el azt a határt, aminél már tilos használni a magasbólmentő kosarát. Így felbőgött a motorfűrész és a tűzoltók levágták a sérült törzsrészt és ágakat., közben folyamatosan jelentették a földön állóknak a látottakat (4:18). A sérült részek eltávolítása után bilincset kapott a törzs, amivel a továbbrepedését akadályozzák meg, illetve faseb-viasszal kenték be vastagon a sérüléseket. Ez megakadályozza a gombás fertőzést és lepergeti a vizet is.

 

Az arborétum-alapító apja ültette

Videónkban megszólal a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója is (5:38), akitől megtudtuk, hogy Saághy Mihály, a Kámoni Arborétumot alapító Saághy István édesapja ültette a mamutfenyőt kb. 80 évvel ezelőtt. A fához tavaly öntözőrendszert telepítettek, mivel a közelében leaszfaltozott út miatt kevesebb vízhez jutott és az útépítéskor az út felőli gyökérzete is megsérült. A fa már többször szenvedett villámcsapást, de a mostani tűnik a legsúlyosabbnak. A tűzoltók segítségének köszönhetően azonban valószínűleg még sokáig a környék dísze lehet a mamutfenyő.

6.42-től mi is a levegőbe emelkedtünk a kosárban és felülről is megszemléltük a mentőmunkálat eredményét. Kameránkkal egy dicséretet is elcsíptünk, amiben az erdészet munkatársa minősíti a látottakat (8:27), emellett azt is megmutatjuk, mit láthat egy mókus az immáron 24 méteresre visszavágott fa tetejéből.

Örvendetes, hogy a kárelhárítás szó ma már nem kizárólag a kivágást jelenti ilyen esetekben és reméljük, a bemutatott műveletekkel sikerül megmenteni a terebélyes fa életét. Biztosak vagyunk abban is, hogy lesznek olyanok, akik szerint ez felesleges időpocsékolás, mint a nagy vitát kiváltott állatmentés a víztározóból. Fórumunkban pró és kontra elmondhatók a vélemények.

 

A legnagyobb testtömegű élőlények a Földön

Mamutfenyőnek több, korábban a mocsárciprusfélék családjába sorolt nemzetséget is neveznek. Valamennyi ilyen nemzetség monotipikus, azaz csak egy-egy ma is élő fajuk van. Az óriás mamutfenyők a Földön élő legnagyobb testtömegű élőlények. A legöregebb, ismert példány 3200 éves, törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna. Mamutfenyő képekre rákeresve az Interneten valóban gigantikus példányokat találhatunk. Szombathelyen pl. a Kámoni Arborétumban lehet mamutfenyő csemetét vásárolni. A diófához hasonlóan erre is azt mondják: mamutfenyőt az unokájának ültet az ember.

Forrás: Nyugat.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.