FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-28

Cégek süllyedhetnek el az AES miatt

Tucatnyi beszállítója kezdeményezte az AES Borsodi Energetikai Kft. felszámolását, miután a cég nem vagy csak késve, részletekben fizette ki a villamos energia előállításához használt fűtőanyagokat.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Tavasszal Berentén tüntettek az erőmű munkavállalói / Fotó: ÉM archív

Mint Szatmári Gergő, az egyik legnagyobb beszállító [FATÁJ kiegészítés: ez az állítás erősen megkérdőjelezhető, szerintünk a térség két nagy erdőgazdálkodója számít annak], a Holzprodukt Kft. ügyvezetője arról lapunkat tájékoztatta, évek óta szerződéses viszonyban álltak a céggel, ami eddig rendesen teljesített, ám ez év márciusában már jelentkeztek az első fizetései nehézségek. Ekkor még körlevélben nyugtatgatta a cég a beszállítóit, hogy mindenki meg fogja kapni a pénzét, ők ne foglalkozzanak a szóbeszéddel, csak szállítsanak rendszeresen, mert az erőmű eladás alatt áll, és a vevőnek azt kell látnia, hogy minden rendben van.

Annak ellenére, hogy a cég többször nagyobb összegekhez jutott, a szállítóknak nem fizettek, sőt, újabb szállítókkal kötöttek szerződést. Március végén az AES bejelentette, hogy felfüggeszti a berentei erőmű működését, mire a beszállítók megrémültek, és újra nem szállították az "üzemanyagot". Amikor a fejleményekről érdeklődtek, azt a választ kapták, hogy új vevő van a láthatáron, ők csak szállítsanak. A szerződéssel rendelkezőknek ígéretük volt rá, hogy április 11-ig pénzükhöz jutnak, de ismét csak körlevelet kaptak.

"Azt kérték, hogy a szerződött mennyiségeket a legpontosabban szállítsuk. A fizetési nehézségek addigra már a beszállítókat is utolérték, és mivel mi készpénzre vásároltuk a tüzelőanyagot, volt olyan, aki csak úgy tudott teljesíteni, hogy folyószámlahitelt vett fel, vagy kirimánkodta saját partnereinél, hogy hitelbe megkapja a tüzelőanyagot", mondta Szatmári Gergő, és hozzátette: mindezt azért, mert megfenyegették a beszállítókat, hogyha a cég anyagi helyzete stabilizálódik, vagy új tulajdonosa lesz az erőműnek, azokkal, akik korábban "nem álltak ki" az AES mellett, nem kötnek szerződést.

 

Fizetgetett, de lassan és keveset

Amikor az AES újra pénzhez jutott, ám ebből a beszállítói követelések 20-30 százalékát fizette ki - ami a kibocsátott számlák után már befizetett áfát is alig fedezte -, Szatmári Gergő közölte a cégvezetéssel, hogy fizetési meghagyás kibocsátását kérte az AES ellen. Ekkor ígéretet kapott, hogy hamarosan az összes, vállalkozásával szemben fennálló tartozást kifizeti a cég, de ezt "kezelje bizalmasan". "Kiderült, hogy a soronkívüliséget mindenkinek megígérték.", mondta Szatmár Gergő.

A beszállítók, megunva a hitegetést és a huzavonát, feljelentést tettek a rendőrségen csalás miatt, ám annak ellenére, hogy a csalás büntetőjogi tényéllásának mindhárom eleme - az anyagi haszonszerzés reménye, mások tévedésbe ejtése vagy abban tartása, és a károkozás - teljesítődni látszik, a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették, mondván: a cég rendelkezik a tartozásai rendezéséhez szükséges fedezettel.

Május másodikán aztán az AES csődvédelmet kért maga ellen - vagyis a bíróság más döntéséig a céget ideiglenes fizetési haladék illeti meg. Több mint egy hónap telt el az azóta, Szatmári Gergő elmondása szerint ez idő alatt azonban nem történt túl sok minden. Az AES a beszállítói tartozásai 30-50 százalékát kifizette, de több cégnek már későn jött az összeg: volt, aki embereket kényszerült elbocsátani, járműveket kellett eladnia, míg mások házát vitte el a végrehajtó. Dr. Szűcs Ervint, az AES kommunikációját intéző Weber Shandwick Kft. képviselőjét lapzártánkig nem tudtuk utolérni.

Forrás: BorsodOnline

FATÁJ kiegészítés:

Amint arról már hírt adtunk az AES csődvédelmet - és így 90 napnyi - fizetési haladékot kapott július 13-án. Ám ennek tényét a fenti cikk szerzője akkor még nem ismerte.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.