FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-28

Román környezetvédők egy forgácslapgyár ellen

Múlt hónapban ítélte oda a Green Revolution szervezet a Green Busines Index díjakat, amelyeket különböző cégek és vállalatok kaphatnak meg zöld tevékenységekért és fejlesztésekért. Környezetvédő szervezetekben felháborodást váltott ki az, hogy díjat kapott a szászsebesi Kronospan forgácslapgyártó vállalat is, amely korábban környezetszennyező tevékenységeivel került be a hírekbe.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Pár hete a Greenpeace romániai szervezete tiltakozást szervezett a díjazás miatt. A romániai környezetvédő szövetségek nyílt levélben fordultak Borbély László környezetvédelmi miniszterhez, kérvén, hogy a "sajnálatos tévedést" mihamarabb korrigálja, a kitüntetést pedig vonja vissza. Borbély megkeresésünkre elmondta, a minisztérium csak partnere volt az eseménynek, nem szervezője; sem előzetes ismereteik, sem beleszólásuk nem volt a díjazottak kilétét illetően.

A nyílt levélre már válaszolt, a TOTB-nek ismételten hangsúlyozta, hogy a díjakat odaítélő szervezettől kérte az ügy kivizsgálását, és amennyiben bebizonyosodik, hogy a vállalat nem érdemelte ki a kitüntetést, a minisztérium megszünteti a partneri kapcsolatokat a Green Business Index-szel. A miniszter megkeresésünkkor úgy tudta, a Kronospan bizonyos zöld beruházásokat eszközölt, ezért kaphatott díjat.

Oana Bodea, a Kronospan PR menedzsere kérésünkre közleményben reagált. Nyilatkozata szerint a vállalat környezetvédelmi policy-jébe a technológia folyamatos fejlesztése, a hulladékkezelés és szállítás hatékonyabbá tétele, a gyártás során keletkezett hulladék új termékké vagy tiszta energiává való újrahasznosítása képezi. Megemlíti továbbá a tömegközlekedés és a telekonferenciák szorgalmazását, valamint az erőforrások hatékonyabbá tételét (a víz, az üzemanyag és a papír ésszerű használatát), mint a környezetvédelmi törekvések fontos elemeit.

 

"A Koronospan időnként >>zöld kampányokban<< is részt vesz, amelyek az erdők fenntartható kezelését és a létező erőforrások egészséges felhasználását érintik. Az >>Örökké Zöld<< programban a Kronospan évente fontos erdősítési és takarítási akciókban vesz részt, a környezettudatos attitűd kialakításának érdekében. Mindezek a policy-k és a 2010-ben több mint 16 millió eurós környezetvédelmi befektetések vezettek ahhoz, hogy a Koronospan Sebes SA bekerülhessen a Green Business Index toplistájába" - írja a közlemény.

 

A Green Business Index vezetője elküldött kérésünkre még nem reagált, a TOTB.ro cikke szerint Raluca Fiser, az egyesület elnöke azt közölte velük, kérni fogják a Kronospant, tisztázza a helyzetet.

 

A környezetvédő szervezetek szerint a Kronospan környezetszennyező tevékenységei miatt nem szabadott volna díjat kapjon. A vállalat 2007-ben kezdett egy formaldehid-gyár építésébe Szászsebesen, amely ellen népszavazást kezdeményeztek. Az alacsony részvétel miatt a szavazás érvénytelennek minősült, ám a projekt mégsem kapta meg a szükséges engedélyeket a sebesi önkormányzattól. Az Európai Bizottság 2010-ben elmarasztalta Romániát, amiért "az alapos környezeti hatástanulmány elvégzése nélkül engedélyezte egy nagyszabású ipari vállalat építését." Az Adevărul idén márciusban úgy tudta, a vállalat újabb projekttervet nyújtott be a gyulafehérvári és a szebeni önkormányzatokhoz.

Forrás: TransIndex.ro 07-04

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.