FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-08

Új technológiák a pelletgyártásban

Mivel számos tévhit, hiedelem vagy egyszerűen csak hiányos információ kering a pelletgyártás iránt érdeklődő, új partnereink között - ezzel a pár sorral szeretnénk néhány jellemző problémát megvilágítani.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

1. Bármilyen faipari vagy mezőgazdasági hulladékból lehet pelletet gyártani.

A mezőgazdaságban korábban takarmányozási célra állítottak elő pelletet. Kedvező méretbeli és tüzeléstechnikai tulajdonságai miatt az utóbbi időben, jelentős mértékben terjed az energetikai célú pelletgyártás. A mezőgazdasági termelés során keletkező növényi anyagok, maradékok, hulladékok préselve, pelletálva kiváló fűtőanyagokká alakíthatóak. A fával ellentétben ezek a növények évente újra termelődnek. Ez az un. agripellet előállítható szalmából, fűből, nádból, terményhulladékból, stb., ami helyben a legkönnyebben elérhető.

Ugyanígy alkalmas a faipar csaknem minden hulladéka, az erdészeti nyesedéktől, a fűrészüzemek kéreghulladékán és fűrészporán át, az asztalosüzemek hulladékáig. Minden alapanyaggal szemben fennálló elvárás, az a többnyire már mindenki által ismert tényt, hogy a nyersanyagnak száraznak kell lennie (12%). Sok estben ez sem könnyen érhető el. Bár minden anyagra található szárítóberendezés a piacon, nagyon sokat számít, hogy a szárító ára, a pelletáló üzem beruházási költségét csaknem a duplájára növeli. Ha a szárítás és az aprítás is megoldott probléma a projektben, akkor az alapanyag kérdését már csak egy tényező befolyásolhatja: a piac. Beruházás előtt jelentős felmérést igényel ennek megismerése is, mert bár a pellet az ismertetett anyagokból elkészíthető, de nem minden vásárlónak felel meg minden anyag. A lakosság széles körét kiszolgáló kereskedelmi cégek, sok esetben csak tiszta faanyag alapú pellet átvételét vállalják, még a kéreg belekerülése is kizárt. Ennek oka a pelletkazánokban keresendő: a forgalomba kerülő fűtőberendezések 60-70 %-a nem képes a kissé nagyobb füstöt termelő kéreg vagy mezőgazdasági hulladék fogadására, mert a lerakodó korom akadályozza az érzékelő egységeik megbízható működését. Valamint a lényegesen magasabb hamutartalmat sem képes a kazánok többsége kezelni. A pellet kereskedő, a vevővel kialakuló vitát a szigorú átvételi szabályokkal előzi meg.

Nem kell ilyen megszorítással számolni, ha fűtőműnek vagy más nagybani felhasználónak sikerül a megtermelt pelletet értékesíteni.

 

2. A pelletgyártáshoz csak egy jó pelletprés kell.

A brikettgyártással ellentétben, pelletálásnál a présgép önmagában nem elegendő. Itt minden esetben egy komplett gyártó technológia üzembehelyezése szükséges. Nem a megelőző aprításra és a befejező csomagolásra kell itt gondolni, mert az általában a brikettálásnál is szükséges. A pelletálási technológia sokkal nagyobb présnyomással dolgozik mint a brikettálás, aminek egyik velejárója, hogy a présből távozó késztermék hőmérséklete sokkal magasabb. Ezen a hőmérsékleten a balesetveszély mellett, súlyos veszélyforrásként jelentkezik az öngyulladás kockázata. Ennek elkerülésére mindenképp szükséges egy hűtő egység beiktatása. Szintén fontos tudni hogy a pelletálás a brikettállással szemben kisebb frakcióméretű aprítékot kíván. A brikettálóba bekerülő esetleges nagyobb darab semmi problémát nem okoz, a túlméretesek pedig általában csak egy szétszerelést és kitisztítást tesznek szükségessé, hasonlóan az idegen anyagokhoz (szög, kavics stb.). A pelletáló esetében, ugyanezen esetekben kivédhetetlen a komoly anyagi kár, csaknem kizárt, hogy a présgép sérülés nélkül vészelje át. Példának álljon itt egy vázlat, melyen egy kisebb teljesítményű pelletáló sor, komplett összeállítását szemlélteti.


1 - Száraz alapanyagtároló; 2 - Ventilátor (rostával) a siló töltéséhez; 3 - Mágneses leválasztó; 4.- Összekötő csővezeték (ventilátor-siló); 5. - Miinisiló; 6.- Adagoló zsilip; 7.- Finomaprító, rostaméret O 3 vagy 4 mm; 8.- Pelletprés; 9.- Pellet szállítószalag; 10.- Csigás hűtő- és tisztítóberendezés (szitával); 11.- Pelletsiló; 12.- Mérleg; 13.- Zsákoló

3. Pelletgyártás csak nagy termelési volumennel oldható meg.

Korábban ez valóban igaz volt, különösen, ha a gazdaságosságot nézzük. Régebben az 1 tonna/óra volt az a bűvös szám ami felett kifizetődött a termelés.

Ma már több gyártó is kínál kis teljesítményű berendezéseket. A Csiba Kft. választékában például, az Olaszországbeli O.M.A. cég termékei találhatók meg. Bemutatásként a termékcsalád P 300/4 típusjelű tagjának tulajdonságait mutatjuk be:

- alapanyag: fűrész- és gyaluforgács, fa alapú csiszolatporok, újrafeldolgozott faaanyagok forgácsa, mezőgazdasági- és papíripari termékek és melléktermékek

- préselés előtti anyaggal szembeni elvárás: fém- és kőmentes legyen

- nyersanyag nedvességtartama: 10-14 %

- pelletátmérő: 6 mm

- elektromotor: 11 kW - 380 V - 50 Hz

- üzemi hidraulika nyomás: 180 bar

- teljesítmény: az alapanyagtól függően: 130-200 kg/h

- zajszint: ? 85 dB (A)

- PLC és SPS vezérlés

- a hidraulika rendszerkör túlnyomás ellen védett

- induktív túltöltés érzékelő és leállás jelző

- üzemzavar kijelzés

- hidromotoros bolygatómű az alapanyag betömörödésének megakadályozására

- CE norma, angol és magyar nyelven

- 1 kW villamos energia felhasználásával, mintegy 14-18 kg, kiváló minőségű pellet állítható elő, további energiaköltségek nélkül

- egyszerű és gyors alapanyag váltás, átállás esetén nincs szükség a beadagoló tartály teljes feltöltésére (kísérleti mennyiség is gyártható)

- a beadagoló tartály kémlelőablakán figyelemmel kisérhtő a végbemenő folyamat.

- matrica kenő rendszer, ami hatékonyan csökkenti a karbantartási igényt

- folyamatosan kijelzett préshőmérséklet

- kezelő panelről szabályozható beadagolási volumen

- kezelő panelről, hidraulikusan szabályozható préselési nyomás

 

4. Végül néhány szó az ár és a megbízhatóság kapcsolatáról.

Sokszor és sokféle élethelyzetben elhangzott bölcsesség, hogy "van amikor az olcsóbb a drágább". Ezt célszerű mindenkinek figyelembe venni pelletüzem kialakítása esetén is. Nem feltétlenül a legdrágább a legjobb, de a feltűnően olcsó sem ideális megoldás, hiszen az csak valamely részegység minőségének rovására érhető el, és az ebből eredő javítási költségek rövid időn belül megváltoztathatják a beruházás költségoldalát.

Tehát egy döntés meghozatalánál ne az ár legyen a kiindulási alap, hanem a műszaki tartalom. Gondoljuk át, hogy egy 5,5 vagy 7,5 kilowattos motor semmiképpen sem lesz alkalmas a szükséges nyomóerő létrehozására, tehát a pelletünk laza, porladó lesz. Nehezebb megállapítani a présmatricák anyagminőségét, ezért érdeklődjünk utána, mert a lágyabb matrica gyorsabban kopik és cserére szorul, a túl rideg anyag viszont a törésre hajlamosabb. Nagyon fontos a megfelelő szabályozási lehetőségek megléte, mert a különböző alapanyagokhoz helyesen megválasztott finombeállítások, számottevően növelik a gép élettartamát.

 

Ez a sor még hosszan folytatható, de úgy gondolom mindenkinek megvan ezzel kapcsolatban a megfontoltsága és tapasztalata. A magyar faipari gépforgalmazás egyik meghatározója, a Csiba Faipari Szolgáltató Kft - immáron több évtizedes szakmai múlttal - kínál komplett gépi megoldásokat. Az utóbbi évek globális problémájaként felmerülő hulladékkezelést és gazdálkodást, valamint a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket a cég kiemelten kezeli. A Csiba Kft minden felmerülő igényt kielégítve foglalkozik komplett pelletgyártó berendezések forgalmazásával és telepítésével, a kis teljesítményű présgépektől az egészen nagy, akár 18-20 t/óra teljesítményű komplett gyártóberendezésekig.

 

Tóth Gusztáv - Csiba Kft. (x)

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.