FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-12

Szerb bútorgyártó kapitalisták egykor és ma

Idén 150 éve annak, hogy Bencze Antal Nagybecskereken megalapította asztalosműhelyét, amely később európai hírű bútorgyárrá terebélyesedett. Sajnos ma nincs, aki megemlékezne a jubileumról, hisz a gyárat beolvasztották a ®arko Zrenjanin bútorgyárba, amely úgyszintén megszűnt létezni.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

- Most érzem át igazán, hogy mit jelentett az, amikor négy generáció épít valamit, aztán szerdán azt mondják nekik, hogy péntektől már nem az övéké - mondja Bencze Tibor, a nagybecskereki Bencze Antal és fia bútorgyár örököse Idén 150 éve annak, hogy Bencze Antal Nagybecskereken megalapította asztalosműhelyét, amely később európai hírű bútorgyárrá terebélyesedett. Százhúsz évig folyamatosan dolgozott és kimagasló helyet érdemelt ki magának Vajdaság iparának történelmében. Sajnos ma nincs, aki megemlékezne a jubileumról, hisz a gyárat konfiskálták, majd beolvasztották a ®arko Zrenjanin bútorgyárba, amely úgyszintén megszűnt létezni. Mint ahogyan Nagybecskereken a bútorgyártás meg minden egyéb is.

 

Bencze Antal kárpitos volt, és 1861-ben, a mai Duąan cár utca 25. szám alatti házban indította el asztalosműhelyét. Szorgalma, vállalkozói szelleme és külföldi tapasztalatai által vezérelve korszerű gépeket vásárolt, jó mestereket képezett ki és termékei csakhamar eljutottak a környező országokba. Miután üzemi balesetben elvesztette jobb karját, fia, Miksa folytatta elképzeléseinek a megvalósítását, neki a szervezés maradt. 1902-ben bútorszalont nyitnak, 1908-ban pedig létrehozzák Nagybecskerek főutcájának első korszerű kereskedelmi létesítményét, amely Bencze-házként lett ismert. Az épület áruház, kiállítócsarnok és lerakat volt. Termeit művelődési jellegű rendezvények megvalósítására bocsátották. Ebben a házban rendszeresek voltak a képzőművészeti tárlatok és hangversenyek. Az áruházban pedig szívesen vásároltak Nagybecskerek és környékének a polgárai, hiszen minőségi bútorokban válogathattak. 1909-ben megvásárolják a Gimnázium utca és a Béga közötti telket, ahol felépül az új gyárépület. A Bencze és fia bútorgyár fénykorát a harmincas években élte, amikor díjakat nyertek az európai fővárosokban megrendezett szalonokon (London, Párizs, Brüsszel). Megkezdték a bútorok sorozatgyártását különböző vevőkategóriáknak. Abban az időben három szobára való bútort gyártottak naponta, azaz évente ezer garnitúrát. A gyárban kapott mesterlevélnek súlya volt, kiváló asztalosok korosztályait nevelték ki. Ebben az időben a Bencze család harmadik korosztályának, Zoltánnak és Attilának is hathatós szerep jut. Aztán a II. világháború után, 1946-ban, a negyedik generáció színre lépése körüli időben konfiskálták a gyárat.

 


" Nem ezt a romhalmazt vették el tőlünk"

A napokban hazalátogatott Bencze Tibor, a Bencze Antal és fia bútorgyár örököse, aki a hetvenes évek elején ment Németországba. És ott is maradt. Előtte építészmérnöki munkáiért kétszer kapott Borba-díjat, a törökbecsei ifjúsági otthon tervezéséért és a kész elemekből álló óvodaépület tervéért. Ő tervezte a szkopjei földrengés áldozatainak az emlékművét is. A nagybecskereki Ifjúsági Otthon általa készített tervét is díjazták, később mégsem az ő munkája alapján építkeztek. Németországban a müncheni olimpiai stadionon dolgozott, majd pedig az egykori keletnémet kórházak felújítását végző tervezőirodában, 25 évig. München keleti felében él ("mert közelebb van Becskerekhez") a feleségével, akit ott ismert meg. Temesvári sváb lány. Hát ugye a Béga. ("mert akkor még Béga is volt"). Fia orvos, lánya pedagógus.

Most próbál eligazodni a szerbiai visszaszármaztatás útvesztőjében. A Váradyék ügyvédi irodájában kezelt, több kilónyi papírral szeretne sikeresen sáfárkodni - visszakapni azt, amit családjától elvettek. Vagy legalább annak egy részét. Elsősorban a Gimnázium u. 8. szám alatti gyárépületért és a Bencze-házért (ma Simpo áruház) remél kártérítést. A szükséges kataszteri dokumentumokat benyújtotta.


A Bencze-ház

- A papírokat nézegetve most értettem meg, hogy érzelmileg mit jelentett az, amikor négy generáció gyűjt és épít valamit, aztán jön valamilyen hatalom, mindegy, hogy hívják, és azt mondják szerdán, hogy péntektől már nem a tied. Az eljárásban volt cinizmus is: meghagytak egy gyalupadot, "hogy legyen mivel újrakezdeni". A végzésben pedig többek között azt írja, hogy "Mikąa Bence kapitalist bez zanimanja" holott ő kárpitos és asztalos volt. Apám, Zoltán ott maradt dolgozni a saját gyárában. Azt mondta, azért, mert a munkások viszonyulása iránta nem változott és épp olyan tisztelettel beszéltek vele, mint azelőtt. Közben otthon, az akkor 81 éves beteg nagyapám előtt titkolták a konfiskálás tényét, mondja Bencze Tibor. A Bencze család példája mutatja, hogy a kapitalisták nem a "munkásosztály kizsákmányolói voltak", mint ahogy azt tanultuk. A család mind a négy korosztálya kitanulta a szakmát (egyéb iskoláik is voltak), látástól vakulásig dolgoztak ("a rend pénzbe kerül, a rendetlenség még többe"), megélhetést, biztonságot nyújtottak 250 családnak. Náluk dolgoztak asztalosaik fiai is, az itt megszerzett diploma pedig jó ajánlólevél volt. Benczéék a pénzüket nem a párizsi kaszinóba vagy valamelyik svájci bankba vitték. Számukra az volt a legfontosabb, hogy a gyár dolgozzon, és elégedettek legyenek nemcsak a vevők ("a rossz árut csak egyszer lehet eladni"), hanem a munkások is. Az adót fizették ("mert iskolák és utak kellenek"), állami támogatás viszont nem kellett nekik az "új munkahelyek teremtésére". Ebben (is) különböztek a most nálunk egzisztáló "kapitalistáktól".

Forrás: MagyarSzó

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.