FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-22

FALCO fejlesztési szándék

Forgácslapgyártó sorának cseréjére készül a FALCO. Ugyanakkor a zajkibocsátást illetően 5 DB-el magasabb övezetbe sorolásukat kérik, amiről hamarosan dönt a városi önkormányzat.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A FALCO Forgácslapgyártó Zrt. 10 milliárd forintos fejlesztésre készül. A mostani forgácslapgyártó sort új, korszerűbb, hatékonyabb gyártósorra (forgácsterítők, prés, stb.) akarják cserélni. E szándékukról Szombathely város önkormányzata 2011. májusban tárgyalt először és e téma hamarosan ismét e testület elé kerül. A probléma lényege a zaj. A gyár a most engedélyezetthez képest 5 decibellel magasabb zajkibocsátási határtéket szeretne elérni, tehát az 55/45 (nappal/éjjel) DB helyett a 60/50 DB övezetbe átsorolásukat kérik.

Ezen kívül meg szeretnék vásárolni a mellettük lévő sporttelepet, amit részben alapanyag tárolásra használnának, részben véderdő-sávot hoznának létre rajta.

A képviselőknek három ügyben kell dönteniük: módosítják-e a rendezési tervet a magasabb zajhatár övezeti kérésnek megfelelően, eladják-e a sportpályát, illetve mi legyen a hajléktalanok otthonával, ami pedig a sportpályával határos és annak eladásával a FALCO tőszomszédságába kerülne. Ezek közül a kulcsprobléma a zajterhelési határérték.

 

Ahol a FALCO ma működik, ott Pick György fűrészüzemet telepített 1920-30 között. A fűrészüzem mellett pedig munkásainak lakótelepet épített, mely ma is a nevét viseli. A háború után 1959-ben indult ezen a helyen a forgácslapgyártás. A Pick telepen a 60-as évektől 1998-ig építési tilalom volt, sőt volt olyan elképzelés, hogy a telepet kisajátítással felszámolnák, de a telep végül marad és a lakók panaszkodnak a zajra. Pick György erre a leendő feszültségre nem gondolt.

 

A FALCO Zrt. kijelentette, hogy amennyiben nem bírálják el kedvezően a kérelmüket, úgy a gyáregységüket Mohácsra helyezik át, mivel a jelenlegi zajhatárok mellett nem tudnak új beruházásokat eszközölni, s a jelenlegi gépesítettségük mellett a termelés veszteséges.

Ha a FALCO esetleg beszüntetné a tevékenységét Szombathelyen, egy 36 hektáros hasznosítatlan ipari ingatlant hagyna maga után, egy tájsebet, ami újabb problémák forrása lehet. Továbbá az üzemben mintegy 250 fő dolgozik, de a beszállítókkal együtt (alapanyag termelők, fuvarozók, stb.), körülbelül 2000 család megélhetéséhez járul hozzá a gyár.

 

A városi önkormányzat zajterhelési övezeti átsorolásának tehát a szombathelyi forgácslapgyártás és az ebben foglalkoztatottak és beszállítói szempontjából igen nagy jelentősége lesz. Továbbá a cég által fizetett helyi adó jelentős összegéről sem szabad megfeledkezni.

 

FATÁJ kiegészítés:

A FALCO már évek óta készül a teljes technológia cserére. A 2008-as válság beütése előtt már kicserélték az alapanyag előkészítés (forgács kezelés, szárítás, stb.) gépeit korszerűbbre és az előtte volthoz képest nagyobb kapacitásúra. A lapgyártó sor cseréjét azonban a válság miatt elhalasztották, de a fentiekből láthatóan elérkezettnek látják az időt ennek meglépésére is.

A forrásokat kivonatolta: Mőcsényi Miklós
Forrás: westindex.hu 2011-09-22, alon.hu 2011-06-15


 

Az ügy folytatása:

2011-09-29-én volt Szombathely város közgyűlésének ülése, ahol foglalkoztak a FALCO kérésével, melyet elutasítottak. "Mindkét frakció közgyűlés utáni sajtótájékoztatón jelentős döntésnek nevezte, hogy a Falco Zrt. területvásárlásra és a zajkibocsátási szint emelésére vonatkozó kérelmeit elutasította a közgyűlés azzal, hogy a tárgyalások nem szakadnak meg a cég és a város között." Forrás: vasnepe.hu 2011-09-30


 

Továbbá:

A cég meglátása szerint a városvezetésnek döntenie kellene, hogy mi a fontos a megyeszékhely és persze az ország számára. Ha nem támogatják a FALCO fejlesztését, akkor marad a jelenlegi zajszint és a vállalat néhány év múlva bezár vagy külföldre költözik. A tervezett fejlesztéssel viszont a cég szerint mindenki jól járna. Fejlődne az ország, csökkenne a zajszint, megmaradnának a munkahelyek és a FALCO továbbra is fizetné az évi több százmilliós helyi adókat.

További részletek a teljes forrás cikkben: vanepe.hu 2011-10-12

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.