FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-27

Faipar és bútoripar 2011. júliusig: a fellendülés még várat magára

Előzmények: 2010. első félév: a faiparban a növekedés jelei, ami a bútoriparban még késik. _ 2010. októberig: a növekedés beindulásának bíztató jelei. _ A mostani ismeret 2011. júliusig: a fellendülés még várat magára.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A fent hivatkozott két korábbi cikkünk címe is mutatja, hogy a 2010. évi adatok bizakodásra adtak okot, de 2011. eddig nem hozott fellendülést a faiparban és a bútoriparban.

Az alábbi grafikonokra kattintva, azok nagyobb méretben is megjeleníthetők. Az adatok forrása: KSH, a grafikonok a 4 fő feletti vállalkozások adatait tartalmazza havi bontásban. Természetesen az éves összesítések is elérhetőek, de azért mutatom a havi adatokat, mert így az évközi mozgások is láthatóak, ami jobban segíthet a jelen és várható helyzet megítélésében.

(A KSH a cégeket azok főtevékenysége szerint sorolja az egyes ágazatokba, illetve alágazatokba. Ezért az alábbiak nem tartalmazzák az erdőgazdaságok fűrészüzemeinek, raklapüzemeinek és parkettagyárainak adatait, valamint a Graboplast Kecskeméti Parkettagyáráét sem. A parketta adatsorban tehát az első három hazai parkettagyár nincs benne, és a fűrészipar adatsorból is jelentős üzemek hiányoznak, de ez utóbbi területen a torzító hatás nem ennyire erős. Az értékesítési tendenciák feltehetően az adatsorokban nem szereplő üzemeknél is az alábbiakhoz hasonlóak.)

A fafeldolgozóipar összes árbevétele 2011-ben eddig elmaradt a tavalyi hasonló időszakétól, amiben különösen a belföldi eladás teljesített gyengén, de az export is gyengébb a tavalyinál.

Az összes árbevételt alágazatonként nézve, egyik sem jutott a tavalyi első 7 hónap fölé, pontosabban talán a tároló fatermékek kivételével mind kisebb-nagyobb mértékben a tavalyi alatt van.

Amint a fafeldolgozóipar egészét mutató grafikonon már látható volt, a belföldi eladások az idei első 7 hónapban erősebben elmaradtak a tavalyitól. Különösen az épületasztalosipar és a fűrészipar visszaesése erős.

A fafeldolgozóipar exportja ennél jobb képet mutat, a fűrészipar, a tároló fatermékek gyártói még növelni is tudták export eladásukat tavalyhoz képest. Az épületasztalosipar megközelítőleg tartotta a tavalyi szintet, míg a falemezgyártás exportja visszaesett.

A bútorgyártás belföldi eladásai bár alacsony szinten, de jól indultak, azonban így is az elmúlt évtized talán legalacsonyabb teljesítménye az eddigi. (Folyó áron!) Az export valamivel jobban alakult, de a nyárba erős csökkenéssel érkezett. Végül is a bútorgyártás összes árbevétele a 2011. első félévben kicsivel jobb a tavalyinál, de az év közepi csökkenő tendencia nem kedvező.

Az összes árbevételt alágazatokra bontva hagyományosan az egyéb bútorok árbevétele a nagy tétel, melynél reméljük, hogy idén is sikerül a tavalyihoz hasonló jó második félévet realizálni majd.

A hazai gyártók belföldi bútor értékesítése a 2008. végi válság utáni drasztikus visszaesés óta nem tud magához térni.

A hazai bútorgyártók exportja a három kisebb tételnél még némi növekedést is mutat, csak ezek súlya az összes exportban az egyéb bútor csoportéhoz képest sokkal kisebb. Az egyéb bútornál pedig az idei jó kezdetet visszaesés követte, amit csak remélni lehet, hogy a második félév majd kiegyenlít.

Az adatleszedést, feldolgozást és
elemzést készítette: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.