FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-12

Ha kell, átalakítják a hazai fafajokat

Napjainkban is keresett termék a fa, mind az építőiparban, mind a gyártás területén. Gyakran azonban komoly kihívást jelent a kívánt szín elérése, és a felületek későbbi kezelése. Egy magyar szabadalom - a Blokkwood technológia - azonban áttörést hozhat a fa modifikálása területén.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A technológia környezetbarát, a kezelt fa sokszínűvé alakítható

Az 1991-ben alapított Mediator Kft. 1997 óta foglalkozik telített fatermékek kereskedelmével, amelyekből különböző kertészeti, és egyéb kültéri használatra szánt termékeket is gyártanak. Farkas János, a vállalat tulajdonosa, vegyészmérnöki végzettsége és ez irányú érdeklődése miatt úgy döntött, hogy a cég további fejlődése érdekében kutatás-fejlesztésbe kezd. A cél egy magasabb, minden tekintetben jobb tulajdonságú fatermék előállítása volt - különös tekintettel a magyar fafajtákra -, amely sem az előállítás, sem a későbbi használat során nem szennyezi a környezetet, és ebből adódóan nem veszélyesebb a vele való érintkezés, mint magával az eredeti növénnyel.

 

- A kutatási és fejlesztési munkák eredményeképpen létrehoztam az ún. Blokkwood termikus modifikálással előállított fát. A Thermofa vagy Thermowood szakkifejezés napjainkban világszerte meghatározó fogalommá kezd válni. Úgy gondolom, joggal, hiszen a hőkezelt fa rövid időn belül forradalmasítani fogja az építészetet. A hőkezelés új dimenziókat nyit a természetes faanyagnak, és tovább szélesíti alkalmazási területeit. Innovatív jellegét az is mutatja, hogy jelenleg Európában még kevés gyártó van - főleg Finnországban, Ausztriában és Németországban - és a gyártási technológiai megoldások is bonyolultak, költségesek - árulta el Farkas János, az eljárás kifejlesztője.

 

Ezzel az új magyar találmánnyal olyan modifikált faterméket lehet előállítani, ami az előzetes vizsgálatok alapján kedvező gyártási költségekkel és jó alkalmazási tulajdonságokkal bír. Az eljárásra és egyéb szabadalmi igénypontokra 2009 februárjában szabadalmi védettséget kért a Magyar Szabadalmi Hivataltól. Egy szakmai és pénzügyi befektetői csoport felkarolta a termék magyarországi bevezetését és forgalmazását, majd közös vállalatot alapított Blokkwood - Technológia Kft. néven.

 

(Korábbi FATÁJ-cikk: BlokkWood - díjnyertes magyar famodifikáló technológia)

 

Innovatív technológiai megoldás

Napjainkban a nem megújítható nyersanyagok használatának üteme folyamatosan nő, ami gyors kimerülésükhöz vezet, így az újratermelhető nyersanyagok is egyre jelentősebb szerephez jutnak. Ezen a területen pedig kiemelt figyelem jut a Föld faanyagkészletének. Mindenki által ismert, hogy ez az erdőrengeteg milyen szerepet játszik bolygónk környezetvédelmében, energiagazdálkodásában, az ipar területén, de mindennapi életünkben is. Okos erdőgazdálkodással az idők végezetéig rendelkezésünkre állhat nyersanyagforrásként a fa. Ipari felhasználásban tartós, lombos fafajként főként a trópusi fákat alkalmazzák.

 

A trópusi erdők kiirtása komoly környezetvédelmi problémát jelent, ugyanakkor a fák kitermelése sem gazdaságos. A fatermékek életciklusának növelésére több technológiát is kifejlesztettek. Az egyik ilyen megoldás a vegyszeres faanyagvédelem. Ez a megoldás eredményes ugyan, de a környezetre igen káros a telített fákból a természetbe kioldódó telítő sóknak a hatása. A telített fa veszélyes hulladék, így felmerül a kérdés: hogyan tudjuk semlegesíteni? Ezekre a problémákra a faanyag modifikálása jelentheti az egyik megoldást. Az eljárás során a faanyag tulajdonságait annak megfelelően javítják, hogy az életciklus végén a termék semlegesítése ne hordozzon több veszélyt, és költséghatékonyabb megoldást kínáljon, mint a természetes faanyag - árulta el a technológia fejlesztője.

 

Blokkwood technológia

A hőmérséklet folyamatos változtatásával, emelésével és csökkentésével egy már ismert hőkezelést végeznek a fán. Az eddig alkalmazott hőkezelési technológiákhoz képest azonban lényeges különbséget jelent, hogy a kezelési folyamat alatt eddig nem alkalmazott katalizátorok segítségével fizikailag és biológiailag modifikálják, módosítják a cellulóz sejtszerkezetét. A katalizátorok, amelyek a kezelési folyamatban részt vesznek, egy rendkívül bonyolult folyamatot segítenek elő, de magába a fába nem épülnek be, ennek köszönhetően korlátlan ideig újra felhasználhatók. A katalizátorként alkalmazott anyagok korábban felmerülő problémáit kiküszöbölve az újonnan kifejlesztett technológia emberre, állatra veszélytelen, és zárt láncú felhasználása a szigorú környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.

 

Az alkalmazott katalizátorkeverékek egyediek, és célorientáltak. Kiemelkedően fontos szempont, hogy jól szabályozzák a fa vízháztartásának alakulását, ennek megfelelően a fa teljes körű kezelést kell hogy, kapjon, de a nedvességtartalma ne csökkenjen 6 százalék alá. A kívánt szín elérése érdekében szintén fontos a hőmérséklet-idő kölcsönhatásának figyelemmel kísérése. Az eljárás során a kezelt fa esetében 12-14 százalékos tömegveszteség és a szakító-hajlító szilárdság minimális csökkenése érhető el. Folyékony kátrányképződés nem tapasztalható, és kezelés után a fa felülete nem szenesedik el, korommentes, nem keletkezik égett, kellemetlen szaga, így felgyorsítható a folyamat azáltal, hogy a szellőztetés elhagyható.

 


Szinte korlátlan az alkalmazhatósági terület

Az eljárás és a végtermék egyaránt környezetbarát, mindkét esetben a vegyszermentesítés szükségtelen. A kezelés ugyan zárt térben történik, de nincs szükség vákuum, illetve túlnyomás előállítására, emellett a terméknek alacsony a nedvességfelvétele. A korábbi technológiai eljárással szemben nélkülözhető a visszapárásítás, mert a kezelt fa a katalizátorok beállítása folytán csupán 6-6,5 százalék nedvességet tartalmaz. Bár ezáltal csökken a kezelt fa deformálódási és alakváltoztatási képessége, a keménysége miatt erőteljesebb a megmunkálókés igénybevétele, ezért gyakoribb köszörülés szükséges. Az innovatív megoldás során kezelt fa sokféle színűvé változtatható, ezért a kipusztulás szélére került egzotikus fafajták az eljárással kiválthatók.

 

A kezelt faanyag keresztmetszete pedig akár 10 cm is lehet, mint például a tetőfedő anyagok esetében. A későbbiekben pedig nem szükséges újból kezelni az anyagokat, mivel a kezelt fa teljes anyagában egyforma színű, ezért a mechanikai megmunkálás után is megőrzi színét. Az egyszerre kezelt faanyagok csak azonos fafajták és azonos méretűek lehetnek, emellett nedvességtartalmuknak is azonosnak - +/- 5 százalékos tűréshatáron belülinek - kell lenniük. A katalizátorok tálcánkénti mennyiségének szintén meg kell egyeznie, és a kezelendő faanyagot azonos mértékben kell körülvennie. Szintén elengedhetetlen kritérium, hogy a receptbeállítások, kezelési paraméterek azonosak legyenek, valamint a kezelt faanyag nedvességtartalma nem lehet 14-15 százalék felett.

 

A technológiai folyamat számítógép által vezérelt, és fafajtánként, elérendő színenként kell beállítani a "receptúrákat". A folyamat távvezérelt is, így a gyártásvezető interneten keresztül bármikor és bárhol bele tud avatkozni a folyamatokba. A famodifikációs technológiával készült termékek felhasználása az iparban széles körű lehetőségeket kínál. Statikailag jó tulajdonságágak köszönhetően alkalmas faházgyártásra, fürdőszobába, vizes helységekbe, bútorok és burkolatok, valamint kültéri burkolatok, kerítések, továbbá hangszerek, szauna építőanyagok és hordók készítésére. A fa antibakteriális tulajdonságából adódóan az előállított anyagot az egészségügyben is alkalmazhatják.

Forrás: Gyártástrend

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.