FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-26

Világrekord várományos trófeájú magyar vadkan

Magyar SCI világrekord várományos trófeájú vadkan esett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászterületén.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Alig telt el néhány nap mióta a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nagy örömmel jelentette be honlapján és népszerű közösségi portáljain a Tamási Erdészetének területén decemberben esett kapitális vadkant, máris újabb, a magyar vadászembert büszkeséggel eltöltő hírrel jelentkezhet.

A Hőgyészi Erdészet területén, 2011. október 27-én a reggeli órákban les vadászat alkalmával elejtett idős, 7 éves kan világraszóló eredménye nem várt meglepetés volt elejtőnek, területgazdának, kísérőnek és az erdőgazdaság egész szakszemélyzetének egyaránt.

A 2010-es Nevadában megrendezett SCI kiállításon bemutatkozó magyar delegáció által felajánlott vadászati lehetőség - melyet nagy sikerrel értékesítettek a kiállítás alatt - tartalma volt egy vadkan elejtési lehetőség is, melynek teljesítését a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vállalta. Az SCI Közép-Magyarországi Egyesületének hathatós segítségével, a "magyar nagyvad ötös" vadászati csomagra a meghirdetett aukción sikerrel járó oregoni - egyébként nagy tiszteletnek örvendő Weatherby díjas - vadász 2012. októberének végén érkezett meg a Gyulaj Zrt.- hez.

Míg az első estén történő les vadászat nem járt sikerrel, másnap hajnalban újból útnak indult a hivatásos vadász kíséretében a vendég. Nem megszokott módon, az aznap reggeli cserkeléssel egybekötött vadászat helyszíne a kiváló csibráki területre esett. A szóróra óvatosan kisettenkedő tapasztalt öreg kan már nem volt ismeretlen a hivatásos kollégák előtt. A jól célzott lövés után helyben maradó vad a vadászok által nem látott oldala azonban nem várt meglepetést okozott. Bár sejthető volt, hogy a bal oldalán természetellenesen hosszú nagyagyart a hiányzó felső kisagyar eredményezi, az állkapocsban megbúvó mért hosszával még így is megdöbbenést okozott a külföldi és magyar vadásznak egyaránt.

A másnap esti mérések a jobb oldalon 22,7 cm-t, míg a bal oldalon 43,9 cm-t eredményeztek! Az alsó agyarak vastagsága miatt a mérést egyre izgatottabb állapotban a vendég jelenlétében inch-el számolt mérés követte. Az SCI trófeabírálati rendszere alapján elvégzett saját, vadászházi mérés még inkább felhevítette az egyébként is várakozással teljes hangulatot. Mind a vendég, mind a jelenlévő Gyulaj Zrt.-s kollégák nehezen hittek a végeredménynek kijött pontszámoknak. Senki nem tudná megmondani hányszor hangzott el az amerikai meglepődöttséget legjobban kifejező "wow" szócska.

Ezután 60 nap izgalommal teljes várakozási idő követte az eseményeket, az SCI rendszernek megfelelően ugyanis ennyi időnek kell eltelnie, hogy az agyarak mérése hivatalosan is, egy képesített SCI mesterbíráló által is leellenőrizve és újramérve legyenek. A 2012. januárban, Boros Zoltán mesterbíráló által elvégzett hivatalos mérést Dr. Kőhalmi Zsolt nemzetközi igazgató, az SCI magyar szervezetének külkapcsolatokért felelős alelnöke erősítette meg. A hivatalos új SCI világrekord várományos magyar vadkan pontszáma 31 9/16-od SCI pont, ami 5/8-addal előzi meg az eddigi világelső agyart.

A világ vadásztársadalmának csak a kisebbik része az, aki ismeri és használja is a CIC- rendszert. Kevesen tudják csak, hogy a világ legelterjedtebb, és egyetlen olyan bírálati rendszere, melyben minden egyes vadászatos vadfaja lepontozható, az itthon csak "amerikai mérésként" emlegetett Safari Club International (SCI) trófea bírálati rendszere.

A csibráki trófea jelentősége éppen ezért jóval túlmutat a mért inchekből egyszerűen levezethető SCI pontszámokon. Kimagasló fontossága abban rejlik,hogy a világ olyan, többségi részén ismertetheti el a magyarvadgazdálkodásvilágszínvonalát, ahol a számunkra európainak,hagyományosnak és megszokottnak elfogadott CIC- bírálati rendszert kevésbé ismerik, vagy nem használják.

Az új SCI rekorder Tolna megye és Magyarország kitűnő vadászati és vadászturisztikai értékét mutathatja be olyan földrészek és országok vadászainak is, ahol az SCI bírálat az általánosan elfogadott és elismert.

Forrás: Kovács Tamás - GYULAJ Zrt.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.