FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-06

Uniós támogatással - az idén tízezer hektár új erdő

A tavalyihoz hasonlóan az idén várhatóan hozzávetőleg tízezer hektárral nő Magyarország erdőterülete - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Az elsősorban őshonos facsemeték telepítése mintegy 5 milliárd forintba kerül, amelynek nagyobb hányadát az Európai Unió (EU) vállalja magára.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az európai átlag 40 százalékkal szemben Magyarország területének - mivel a jó adottságok miatt több az értékes szántóterület - csupán 21 százalékát borítja erdő. A tárca programja szerint fokozatosan legalább a 27 százalékos arány elérése a cél, ami a következő évtizedekben összesen 660 ezer hektárnyi gyarapodást jelent, vagyis a parlagon hagyott, elhanyagolt, gazdaságtalanul művelhető földeket néhány éven belül lombkoronás erdők boríthatják - mondta Kardeván az MTI-nek. A telepítéseknél elsősorban a silányabb minőségű, más mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas talajok jönnek számításba. Az elmúlt években főként az alföldi, ezen belül is legnagyobb mértékben Szabolcs-Szatmár és Bács-Kiskun megye ilyen területein váltottak át erdőgazdálkodásra.

A facsemeték kiválasztásánál az őshonos fajok, a cser, a bükk és a tölgy előnyben részesülnek, de ahol a különösen gyenge talajokon ezek nem vernek gyökeret, ott a kevésbé értékes, tűzifának alkalmas, nem őshonos akác, vagy fenyő is szóba kerülhet. Az új erdők telepítése, karbantartása és a most megjelent új támogatási rendelet szerint a fiatal erdők ápolása megközelítően 8 ezer embernek ad állandó megélhetést - mondta az államtitkár. További 5-6 ezren pedig a közmunkaprogram keretében kapcsolódhatnak be a facsemetéknek való gödrök kiásásába, a kis fák elültetésébe, amivel némiképp a vidéken élők foglakoztatási gondjain is enyhíteni lehet.

A hazai erdőtelepítési program az államtitkár tájékoztatása szerint egyúttal mintául is szolgálhat az erdők védelméről szóló, előkészítés alatt álló Európai Erdőegyezmény szakmai hátteréhez. A körvonalazódó megállapodás előzménye az 1992-es, Riói Földcsúcshoz vezet vissza, ahol a természet sokféleségének megőrzése, az elsivatagosodás lassítása érdekében nemzeteken átívelő megállapodások születtek.

Az erdők védelmét illetően azonban még nem sikerült dűlőre jutni, hiába észlelték, hogy a rablógazdálkodás következtében aggasztóan fogyatkozó, az Egyenlítő közelében elterülő esőerdők a Föld ökológiai egyensúlyának megőrzését veszélyeztetik - mondta az államtitkár. Az első közös kötelezettségeket, vállalásokat magába foglaló erdőegyezményt előreláthatóan Európa alkotja meg, ahogy a klímaváltozás mérséklésében is e kontinens mutat példát a világnak.

Az elmúlt évben Oslóban 41 európai ország miniszterei határozták el, hogy tárgyalásokat kezdenek az erdőegyezményről. Ennek jegyében legutóbb néhány hete Bécsben ültek össze a tárgyaló delegációk, hogy 2013-ban létrehozhassák a közös megállapodást. A magyar erdészeti szakemberek aktív szerepet játszanak az irányelvek kidolgozásában.

A leendő egyezménybe például beépíthetik a más országokban is gondot jelentő, elharapózódott falopások visszaszorítását, és az erdőtelepítések fokozását célzó szabályozást. Megerősíthetnek olyan fontos törekvéseket is, mint az erdők klímaváltozáshoz való alkalmazkodását elősegítő új fafajok elterjesztése, az erdészeti oktatás, az őshonos erdők megóvása, vagy az erdővédelmi megfigyelőrendszerek fenntartása - mondta Kardeván Endre.


A táblázatra klikkelve egészben elérhető az MGSZH 2011-es beszámolója (pdf).

Forrás: MTI

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.