FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-12

Megtörtént az első aratás a somogyi energiaerdőben

Akár 25%-kal nagyobb mezőgazdasági hozamot lehet elérni annak a környezetbarát agrármódszernek a segítségével, amelyet a SEFAG Zrt. szakemberei dolgoztak ki az elmúlt két év során, egy 200 millió forintos nagyságrendű projekt keretei között.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az energiaültetvény kifejezetten kedvezőtlen talajviszonyok mellett tesz lehetővé nyereséges gazdálkodást jelentősebb beruházási igény nélkül. A SEFAG Zrt. a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" pályázati kiírásban pályázatot nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A támogatás mértéke 108 057 069 Ft, a pályázat összköltsége 196 100 184 Ft volt.

A Belső-Somogyi Homokvidék mezőgazdasági területeinek egy része évről-évre igen gyenge terméseredményeket tud felmutatni. Különösen az ún. savanyú homoktalajos térségekben gazdaságtalan a földművelési tevékenység, a mezőgazdasági termények piacán egy kisebb áringadozás is könnyen veszteségessé teszi ezeknek a földeknek a művelését. A SEFAG Zrt. is szembesült ezzel a problémával a kezelésében levő területeken, ezért a vállalat 2008-ban új művelési módszerek kialakítására pályázott - sikerrel. A 196 millió forintos összköltségvetésű beruházás fő célja az volt, hogy a SEFAG szakemberei egy olyan új utat keressenek, amelynek segítségével kedvezőtlen mezőgazdasági termőhelyeket is nyereségesen meg lehet művelni.

A támogatást nyert pályázat ténylegesen 2009 májusában indult. A 2009-es év az előkészületekkel telt (termőhely feltárása, terület és talaj előkészítés, kerítésépítés). Az energiaerdő kivitelezése 2010. március-áprilisban történt (ültetés, dugványozás), a 2010. és 2011. vegetációs időszaka az aktuális ápolási és védelmi munkákkal telt. A két vegetációs időszakot követően 2012. február-március havában került aztán sor az első letermelésre az energiaerdőben.

A fizikális megvalósítással párhuzamosan a K+F tevékenység is hangsúlyos része a projektnek. A kutatási tevékenység főképpen a kiindulási terület jellemzőire, a telepítés, fenntartás és felszámolás során felmerülő technológiai és biológiai folyamatokra, a gazdasági eredményekre és társadalmi hatásokra terjed ki.

A projekt eredménye tehát egy újszerű termesztési technológia, illetve technológiák kidolgozása, mely alternatívát tud nyújtani a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatnak jelentősebb beruházási igény nélkül. Fontos szempont volt, hogy az ültetvénylétesítés és -fenntartás a mezőgazdaságban általánosan, többcélúan alkalmazott gépparkkal megoldható legyen. A projektnek társadalmilag pozitív hatása, hogy a telepítésre alkalmas területeken a vidéki lakosság újra munkalehetőséghez, és így megélhetéshez juthat.

Forrás: SEFAG Zrt

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.