FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-20

Tovább nő a fizetésképtelenségi eljárások száma

Az idén az első negyedévben közel 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon az amúgy sem alacsony tavalyi bázishoz képest, és a helyzet tovább romolhat, különösen a legkockázatosabb szektorokban, így az építőiparban és a kereskedelemben - közölte a Coface Hungary. Cégszámarányosan az ágazatok között a faipar vezet.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A hitelbiztosító cég elemzése szerint az egyes ágazatok fizetésképtelenségi mutatóit vizsgálva a magyarországi trendek lekövetik a nemzetközi trendeket. A jelentősebb gazdasági súlyt képviselő ágazatok közül az építőipar, az élelmiszerfeldolgozó-ipar és a kereskedelem az, amely a legsúlyosabb problémákkal küszködik.

 

A legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban az építőipari, a kis- és nagykereskedelmi cégek érintettek, de nagy számban vannak az eljárás alá vontak között a turisztikában, az ingatlangazdálkodási, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások is.

 

Ha figyelembe vesszük az adott szektorban működő vállalkozások számát, akkor az látszik, hogy a faiparban, a turizmus és vendéglátás területén, valamint az építőiparban a legmagasabb fizetésképtelenségi hányad. Ezek mellett az országos átlag felett található számos szektor, mint a kereskedelmi vállalkozások, a textilipar, a fuvarozást végzők, illetve a logisztikai tevékenységet folytató vállalkozások. [lásd még: Fagazdasági felszámolás számláló - 2012, FATÁJ szerk.]

 

Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával kiderül, hogy szintén az építőipar teljesít a legrosszabbul: az eljárások 17,5 százaléka építőipari céget érintett az idei első negyedévben, illetve a bejegyzett építőipari vállalkozások 13,9 százaléka került eljárás alá. Ebben az összehasonlításban az elektronikai és számítástechnikai tevékenységet végzők teljesítettek a legjobban, az eljárások mindössze 3,8 százaléka jutott rájuk, illetve a bejegyzett cégek 5 százaléka volt érintett.

 

Régiónként vizsgálva is eltérő a kép: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárást a fővárosban (az összes eljárás 45 százalékát) és Pest megyében (az eljárások 10 százalékát) indították. A bejegyzett cégek számára vetített csődhányad Nógrád megyében volt a legmagasabb 2012 első három hónapjában, 4,6 százalékos, ezt követi Somogy megye 4,4 és Jász-Nagykun-Szolnok megye 4,3 százalékos aránnyal.

 

Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója szerint a fizetésképtelenségi helyzet tovább romlik Magyarországon. Azokban az ágazatokban - például építőipar, kereskedelem -, amelyek már az előző éveket is megszenvedték, az idén még drámaibb módon elmélyülhetnek a negatív folyamatok. Ennek oka egyrészt a belső kereslet szűkülése, másrészt a gazdálkodási környezet folyamatos és gyors változása, ami miatt bizonytalanná és bizalmatlanná váltak a befektetők.

 

Forrás: MTI

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.