FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-24

Nem telepít idén sem új erdőt a Dalerd

Két éve nem telepít új erdőket a megyében a Dalerd Zrt., mert nincs megfelelő földterület. Közel 16 ezer hektárnyi erdőt kezelnek Csongrádban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Fotó: Bálint Sándor

10 ezer hektárral nő az ország erdőterülete az idén is, akárcsak tavaly. A facsemeték telepítése 5 milliárd forintos költségének nagyobb hányadát az Unió vállalja magára - nyilatkozta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az európai átlag 40 százalék, ezzel szemben hazánk területének csupán 21 százalékát borítja erdő, mert a jó adottságok miatt több az értékes szántó. A cél a legalább 27 százalékos arány elérése, ehhez a következő évtizedekben 660 ezer hektárnyi erdőt kell telepíteni.

 

A Dalerd Zrt. által kezelt megyei területeken legutóbb 2009-ben és 2010-ben telepítettek erdőt, 57 hektáron. Ebből három éve Ásotthalom és Mórahalom területén 18 hektárnyit, két éve Hódmezővásárhely, Nagymágocs és Derekegyház területén 39 hektárt - tájékoztatott a cég termelési igazgatója, Fazekas József. A fafajokat kifejezetten a termőhelyhez igazodva választják ki. A homoki területeken akáccal és hazai nyárral, a kötött területeken tölggyel erdősítettek. Az erdőtelepítés fafajtól függően 200-400 ezer forintba kerül hektáronként, de a fejlődést, és ezzel együtt a költségeket is nagyon befolyásolja az időjárás. Jó időben, kellő csapadék mellett gyorsabban nőnek a csemeték, aszálykor viszont előfordul, hogy újra kell ültetni az egészet, vagy sok kipusztult példányt kell pótolni. Erdősítéshez, erdőápoláshoz közel 10 éve alkalmaz a társaság közfoglalkoztatottakat, idén 230 közmunkás dolgozik. Az erdőtelepítések finanszírozását uniós pályázattal lehet segíteni, amennyiben a területek megfelelnek a feltételeknek.

 

Tavaly után idén sem tud új erdőket telepíteni a Dalerd a megyében, mert nincs hozzá szabad földterület. Várják a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felajánlásait, hogy újabb, mezőgazdasági termelésre kevésbé alkalmas földeket adjon az erdőgazdaság kezelésébe, erdőtelepítésre. Jelenleg a megyében 15 ezer 785 hektár erdőt kezel az erdőgazdaság. Legnagyobb arányban hazai nyár és fenyő fordul elő, 3700, illetve 3600 hektáron. Tölgy és akác 1700-1700, nemes nyár 1500 hektáron növekszik.

Forrás: DélMagyar

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.