FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-03

EMVA erdészeti támogatások 2014-2020.

Az EMVA 2014-2020. időszakra tervezett erdészeti támogatásait értékelte az UMVP MB KAP albizottság április 26-án a VM-ben.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Új Magyar Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Monitoring Bizottsága (MB) alatt több albizottság is működeik, melyek egyike a Közös Agrár Politikával (KAP) foglalkozik. Ezen ÚMVP MB KAP albizottság 2012. április 26-án a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) tartott ülésén az Európai Bizottság által közzétett 2014-2020. közötti időszakra vonatkozó új EMVA rendelet-tervezetében foglalt intézkedések elemzésével, értékelésével foglalkozott.

A fenti grafikában még a jelen időszak (2007-2013) dátuma szerepel, de már most erősen foglalkozni kell a következő 7 évre várható lehetőségekkel, támogatásokkal.

 

 

COM(2011) 627 végleges szám alatt jelent meg a javaslat (tervezet) az Európai Parlament és a Tanács rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról 2011. november 12-én. E rendelet javaslat szövege magyarul is elérhető, terjedelme 154 oldal.

E rendelet idoklásának első két bekezdése:

A Bizottság 2014-2020 közötti időszakra szóló többéves pénzügyi keretre vonatkozó javaslata meghatározza a közös agrárpolitika (KAP) költségvetési keretét és fő irányvonalait. Ennek alapján a Bizottság a KAP jogi keretét a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozóan kijelölő rendeleteket, valamint az e politika alakulásával kapcsolatos lehetséges forgatókönyveket bemutató hatásvizsgálatot terjeszt elő.

A reformra irányuló jelenlegi javaslatok "A KAP jövője 2020-ig" című bizottsági közleményen alapulnak, amely átfogó szakpolitikai alternatívákat vázolt fel a mezőgazdaságot és a vidéki térségeket érintő jövőbeli kihívások megválaszolására, valamint a KAP célkitűzéseinek, azaz 1) a fenntartható élelmiszer-termelésnek, 2) a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásnak és az éghajlatváltozás elleni fellépésnek, valamint 3) a kiegyensúlyozott területi fejlődésnek az elérése érdekében. A közleményben szereplő reformjavaslatok mind az intézményközi vita3, mind a hatásvizsgálat keretében az érdekelt felekkel folytatott konzultáció során széles körű támogatásra találtak.

 

A 6 fő prioritás:

Az Európa 2020 stratégiával összhangban a 2014-2020-as időszakban nyújtandó vidékfejlesztési támogatás ezen átfogó célkitűzései a következő hat, uniós szintű prioritásban jutnak részletesebben is kifejezésre:

- a tudásátadás és az innováció előmozdítása a mezőgazdaságban, az erdészetben és a vidéki térségekben;

- a versenyképesség fokozása a mezőgazdasági termelés valamennyi típusa esetében és a mezőgazdasági üzemek életképességének javítása;

- az élelmiszerlánc szervezésének és a kockázatkezelésnek a mezőgazdaság terén történő előmozdítása;

- a mezőgazdaságtól és az erdészettől függő ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése és javítása;

- az erőforrás-hatékonyság előmozdítása, valamint az alacsony szén-dioxidkibocsátású és az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodni képes gazdaság irányába történő elmozdulás támogatása a mezőgazdasági, az élelmiszer-ipari és az erdészeti ágazatban;

- a társadalmi befogadás előmozdítása, a szegénység csökkentése és a gazdasági fejlődés támogatása a vidéki térségekben.

 

Az EU jogalkotási gyakorlata szerint a rendelet szövege felsorolással kezdődik, hogy mire tekintettel és mivel (mely okból) születette a rendelet. A "mivel" tételek közötti 25. (a 18. oldalon) majdnem egy oldalnyi terjedelemben e gondolat kifejtése: "Az erdészet a vidékfejlesztés szerves része, és a fenntartható és éghajlatbarát földhasználat támogatásának ki kell terjednie az erdőterületek fejlesztésére és a fenntartható erdőgazdálkodásra."

Ehhez az erdészeti beruházásokhoz és az erdőgazdálkodáshoz biztosított
támogatások valamennyi típusa egyetlen intézkedés hatálya alá tartozzon.

 

Stb. érdemes a pdf állományt megnyitni és abban az "erdészet" szóra rákeresni, s minden előfordulásánál hasznos a szövegkörnyezetet tanulmányozni.

 


 

Az ÚMVP MB KAP albizottság 2012. április 26-i ülésén az első napirendi pont az erdővel kapcsolatos cikkek áttekintése volt, Decsák Tamás a VM EHVFőo munkatársának előadásában.

 

A 2014-2020. közötti időszakra vonatkozó új EMVA rendelet-tervezet erdészeti intézkedései című előadás tartalmazza ennek részleteit, a további magyar javaslatokkal. (pdf, 0,2 MB)

 

Az új rendelet a korábbinál több esetben megengedi majd az állami tulajdonú szervezetek részére is a támogatást, de továbbra sem minden esetben.

 

Sárvári János, az UMVP MB Erdészeti Albizottság elnöke az előnyöket és hátrányokat erdészeti szempontból így foglalta össze:

 

Előnyös, hogy

- erdőkárok esetében nem csak a biotikus, de az abiotikus károkra is lehet majd támogatást igényelni,

- bővülnek az erdőnevelés tevékenységei,

- az agrár-erdészeti rendszerek létrehozása nem csak az első kivitelt, hanem + 3 év ápolást is tartalmaz,

- az EKV (erdő környezet védelem) a genetikai megőrzésre kiterjed,

- a szerkezetátalakításba az éghajlatváltozást csökkentő műveletek is bele tartoznak.

Ugyanakkor hátrányos a korábbihoz képest, hogy

- az erdőtelepítés esetében a jövedelempótló támogatás megszűntetését tervezik, ami ha így lesz, akkor szerinte egész EU szerte csökkenni fog az erdőtelepítési kedv.

- az EU visszadobta az erdészeti szakirányítás (avagy művezetés) támogatását, amit szerinte nem kellene hagyni, hiszen mi is lenne a mezőgazdaságban a falugazdászok nélkül? A mezőgazdaságban tehát lehet ezt támogatni EU forrásból, csak az erdészetnél nem?

- az államiak nem minden jogcímnél teljesen azonosan szerepelnek a magán erdőgazdálkodókkal, pedig ez lenne a helyes.

 

Külön megemlítette, hogy a Natura 2000 erdők támogatására hamarosan megjelenik a rendelet és csak 10 munkanap marad a pályázatok beadására. (A rendelet azóta megjelent: FATÁJ 2012-05-02)

 

Hamarosan az UMVP MB Erdészeti Albizottsága is tárgyalja a 2014-2020 EMVA rendelet tervezet erdészeti ügyeit, ahol egészen részletesen mód lesz az egyes elemek kiértékelésére. Az UMVP MB KAP Albizottság ülésén a MEGOSZ-on kívül részt vett a FAGOSZ, a NYME-EMK és az OEE képviselője is.

 

Az UMVP MB KAP albizottság ülésén egy fő hiányzott a szavazóképességhez, így az e napirendi pont kapcsán elhangzottakról utólag lesz írásbeli szavazás.

 

Végül egy kép az erészetet érintő EMVA 2014-2020. jogcímek bejelölésével.

 

Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.