FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-07

Zalában le kell mondani a lucról?

Klímánk a félsivatag irányába halad. Az erdészek jelenleg Magyarországon az erdős sztyeppet, a cseres, tölgyes és bükkös klímát különböztetik meg, s ebben a sorrendben emelkedik a fafajok nedvességigénye.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Sümegi Kálmán erdészeti szakirányító a beteg, pusztuló fenyves több éven át tartó cseréjérôl beszélt - Fotó: Katona Tibor

- Az eddigi adatok is azt bizonyítják, hogy a nyári időszakban jelentős csapadékcsökkenés következik be, pont akkor amikor az erdőgazdálkodásnak is nagy szüksége lenne rá. Ez azért gond, mert az eddigi csapadékviszonyokhoz szoktak hozzá a jelenlegi erdőállományaink. Az évente átlagosan 600-800 milliméter csapadék mellett képesek fejlődni. Ha például 100 milliméterrel kevesebb lesz az évi csapadékmennyiség a vegetációs időszakban, akkor az alapvető állományalkotó fafajainkkal gond lesz. Ilyen a bükk, a tölgy, a fenyőfélék - mondta dr. Szép Tibor klímakutatással foglalkozó erdőmérnök. Közölte, klímánk a félsivatag irányába halad. Az erdészek jelenleg Magyarországon az erdős sztyeppet, a cseres, tölgyes és bükkös klímát különböztetik meg, s ebben a sorrendben emelkedik a fafajok nedvességigénye. Arra a kérdésre, milyen gyors ez a változás, a szakember elmondta, 70-80 év folyamán már láthatók változások.

 

- Előbb is láthatjuk, mert nem szép lassan következik be. Időnként beüt egy-egy nagyobb károsítás, úgynevezett kalamitás, mint Zalában a 2004-es bükkpusztulás volt, amikor több tíz hektárt kellett levágni. Az erdőkben ez a folyamat így fog lezajlani a jövőben is. Lesznek évek, esetleg évtizedek, amikor nem történik semmi. Majd hirtelen beüt egy-egy katasztrófa. Ezeknek a katasztrófáknak, az aszályoknak növekedni fog a gyakorisága, egymás után két-három év is aszályos lehet. A nagyobb változásokat a nedvesebb klímákban tapasztaljuk. A bükk csapadékigényes fafaj, a legnagyobb károk vele kapcsolatban következhetnek be. A cser és tölgy sokkal jobban tud alkalmazkodni a száraz környezethez, mint a bükk.

 

Közbevetésünkre, hogy a megyében néhány éve megkezdődött a lucfenyő pusztulása, a szú kártétele, a szakember így reagált.

 

- A lucról, mint állományalkotó fafajról, sajnos le kell mondani. De elegyben mindenképpen helye van még, hisz számos élőlény van, ami ahhoz kötődik. A keresztcsőrűek és más madárfajok luc nélkül nem is léteznek. A szú másodlagos kártevő, a problémák elsődleges oka csapadékdeficit. Ha lecsökken a csapadékmennyiség, a lucfenyő nedvkeringése is csökken, és romlik az immunrendszere. Ez utóbbi a gyantatermelés csökkenését jelenti. Az egészséges fenyő a gyantatermelésével tömi el a szújáratokat. Ha befúr a szú, a fa a gyantájával pusztítja el. Ha ilyen szárazság van, a fa nem tudja a támadást kivédeni, a szú számára költésre alkalmassá válik, és onnantól öngerjesztővé válik a folyamat - avatott be a fa és kártevője küzdelmébe a szakember.

 

Mit lehet tenni? Erdőgazdálkodók kérdezték, szükség van-e a fafajok váltására?

- A kutatás területén meg kell nézni, mi a teendő. Egyrészt milyen fafajok hozhatók be az euro-ázsiai térségből, például az anatóliai síkságról. A pusztaszil, és néhány tölgy, ami alkalmas lehet. De semmiképpen sem szabad ezeket a fafajokat üzemi méretben ültetni. Csak a kutatás szintjén kellene már foglalkozni velük - mondta az erdőmérnök.

 

Hogy a zalai lucos állományok fogyása mennyire valós, arról Jagicza Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója adott néhány idei adattal tájékoztatást. Elmondta, a tavalytól tartó aszálynak mutatkoznak a jelei a lucosokban. Jelentős területeken pusztulnak. Ilyen esetekben az erdőgazdálkodó kérésére az igazgatóság elrendeli a fakitermelést és a felújítási kötelezettséget is. Elmondta, a legnagyobb gazdálkodó, a Zalaerdő Zrt. már 180 hektáron kezdeményezte ezt, kizárólag lucosokban. További 180 hektáros területen is folyamatban van ez az eljárás. Ezenkívül egy meghatározó nagyságú magánerdő gazdálkodó is 50 hektárnyi lucfenyőre kérte a kitermelés elrendelését. Az igazgató közölte, a megyében összesen 3860 hektár a lucos terület, s ebből már több mint 400 hektáron kell beavatakozni, azaz kitermelni a beteg állományokat, hogy ne terjedjen tobább a szú.

 

Sümegi Kálmánnal, az Első Zalai Erdőbirtokossági Társulat erdészeti szakirányítójával a társulat egyik erdejében találkoztunk. A fenyvesben jókora tisztás jelezte a károsított rész helyét, s körülötte még jelentős területen vöröslenek a tűlevelüket lehullatott, elpusztult lucfenyők.

 

- Itt a Göcsejben 1500 hektár erdőterületünk van, aminek körülbelül 15 százaléka 35-45 év közötti életkorú lucfenyő. A többi erdei fenyő, tölgy, bükk, cser, gyertyán. Az erdőbirtokosságnak sok a fiatal állománya. Körülbelül tíz éve kezdődtek a gondok a lucosainkkal, kisebb szúkárokkal. Ezeket megpróbáltuk felszámolni, de tavalyelőtt közbejött egy hótöréses, széldöntéses kár is. A kidőlt fákat hiába próbáltuk gyorsan felszámolni, a szárazság segítségével már olyan gócpontokat adtak a szúnak, ami veszélyes helyzetet teremt. Az erdőbirtokosság úgy döntött, hogy megpróbálja ezeket az erdőket átalakítani - mondta az erdőmérnök.

 

Hozzátette, hogy évente 30-40 hektáros ütemben tervezik átalakítani a lucosokat sok fafajból álló erdőkké. Többségében fenyőelegyes, gyertyános, tölgyes erdőket hoznak létre, legalább 10-12, döntően lombos fafajjal, de az erdei fenyőt is meghagyják köztük - említette a lucfenyőtől való búcsú időszakáról az erdőmérnök.

 

Kapcsolódó FATÁJ írások:

Döbbenetes fenyőpusztulás a Mátrában (2012-04-19)

Megkezdődött a Mecsek elszáradt fenyőinek kivágása (2012-03-01)

 

Forrás: Zalai Hírlap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.