FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-17

Császárfa-energia

A kínai császárfa (Paulownia tomentosa) bámulatos tulajdonsága, hogy tarra vágást követően erőteljes növekedésbe kezd, és a megszokottnál jóval nagyobb leveleket hoz.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Nagy, illatos virágfürtjeivel is gyönyörködtet, a mi éghajlatunkon azonban meglehetősen fagyérzékeny. A több császárfafaj keresztezésével létrehozott hibrid, a Smaragdfa fagytűrő, és a szüleinél is erőteljesebb a növekedési erélye. Az újdonság hazai forgalmazójával, Steier Józseffel, a Sunwo Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

 

A Paulownia nemzetség fajai Japánban honosak. Kínán keresztül került az Egyesült Államokba még az 1800as években, ahol mintegy 30 éves nemesítési munkát követően a Paulownia elongata, a P. fortunei és a P. tomentosa fajok keresztezéséből született meg a SmaragdfaR névre keresztelt, a szülők előnyös tulajdonságait ötvöző hibrid. Amíg az USA-ban a Paulownia fajok invazívnak számítanak, az új hibrid ilyen szempontból veszélytelen, hiszen maggal nem terjed. Jelenleg laboratóriumi módszerekkel szaporítják, hazánkban kizárólagos forgalmazója a Sunwo Zrt.

A fajhibrid rendkívül fagytűrő, a -24 C-fokot biztonsággal elviseli, így hazánkban is gond nélkül ültethető. Sótűrő képessége a kókuszpálmáéval vetekszik, ezért alkalmas lehet elsivatagosodó, szikes, terméketlen területek fásítására.

Hatalmas, akár 70 cm-es átmérőt is meghaladó levelei nagy mennyiségű széndioxidot nyelnek el (többszörösét, mint az ismert fafajok, hiszen C4-es fotoszintézissel dolgoznak), e mellett szállóport és más káros anyagokat kötnek meg, élénken párologtatnak, ezzel hűtik a környezetüket. Hektáronként (500625 tő/ ha) évenként 100 tonna széndioxidot köt meg, és 75 tonna oxigént termel. A klímaváltozás elleni küzdelem egyik élharcosa is lehet, illetve a klímakvótabevételek sem elhanyagolhatók.

 

Az idén kísérletként 30 hektárt telepítenek belőle hazánkban a Homokhátságon, Zsana közelében, Tompán, illetve az ország több pontján, Szerencstől, Ózdon át Gödöllőig. Kedvező tapasztalatok esetén a tervek szerint akár 1 millió hektár telepítésére is sor kerülhet, hiszen körülbelül ekkora művelésre alkalmatlan, elsivatagosodó, vagy szikes területet tartunk nyilván. A program kifejezetten a termesztésre alkalmatlan területekre összpontosít.

 

Ültetvényben hektáronként 500 tövet, 5 méterszer 4 méteres térállásba javasolják telepíteni. Az első évben 3,54 méteres, 6-7 cm átmérőjű suhángot fejleszt, amit a következő év tavaszán a talajszint fölött visszavágnak. A második évben dönteni kell, ha az előtörő három hajtás mindegyikét meghagyják, akkor 3 év elteltével biomassza-készítésre takarítható be a faanyaga, vagy egyetlen hajtás meghagyásával nyolc év múlva rönkfaként termelhető le a területről. A sarjakból még kétszer megismételhető ez a művelet, tehát az ültetvény összesen 24 évig életképes. Egyetlen növény mintegy 3 m3 faanyagot termel.

Az ültetvény az első három évben öntözést, illetve vadkár elleni védelmet igényel. A levelei kimagaslóan magas fehérjetartalmúak, ezért takarmányozásra alkalmasak. A telepítést követő negyedik héttől már szedhetők az alsó, takart levelek. Hétéves faként évenként 60 kg levéltömeget ad. A harmadik évtől virágzik, virágai kiváló méhlegelők.

Faanyaga értékes, fűtőértéke a barnaszénével vetekszik, alacsony nedvességtartalmának és csomómentességének köszönhetően megmunkálásra is alkalmas. Biomasszaként való elégetése helyett inkább a metanol- és a butanol-gyártás alapanyagát - a Nobel-díjas Oláh György professzor elképzelésének megvalósítását - látja benne Steier József. A hazai kísérleti ültetvények is e céllal létesülnek.

A PCMM (Privát Klímaszabályozó Mozgalom) keretében a fa bekerülhet a házikertekbe és az iskolaudvarokra, ezzel erősítve az egyéni klímavédelmi elkötelezettséget, szépítve a környezetünket, illetve javítva a levegőminőséget.


Forrás: Kertészet és Szőlészet

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.