FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-06-13

Szinte minden fát ismer

Talán egyedüli az országban, aki ebben a szakmában ilyen hosszú ideje dolgozik. Právetz Antal lovagkeresztes erdészeti igazgató szülőhazája az egész Vértes. Otthon van benne, ismer szinte minden fát.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Nem kell messzire mennie Právetz Antalnak, ha 7 órára be akar érni a munkahelyére, ugyanis a Vértesi Erdő Zrt. csákvári erdészeti igazgatóságának szomszédságában lakik egy uradalmi erdészházban. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett vezető negyvenkét esztendeje minden hétköznap reggel pontban hétkor kezdi az eligazításokat, szervezéseket, tárgyalásokat az erdészetnél. Sok minden történt vele és a Vértessel ebben a négy évtizedben, ezért is kaphatta meg az elismerést, amelynek indoka az erdő- és vadgazdálkodás összehangolása, az utánpótlás-nevelés területén végzett munkája volt.

 

Mondhatni, a vérében van az erdészet, sőt a Vértes is: - Három generáció óta erdész családból származom, nálunk mindenki erdész vagy vadász volt itt a környéken, s a fiam is az lesz, ha végez az egyetemen. Én is a diploma után kerültem ide. Azóta, azaz 42 éve vagyok itt, ezen a poszton pedig 39 éve - meséli a 66 éves erdész óriási trófeákkal díszített irodájában. Hamar kiderül, munkamániás, ami nem is csoda, hisz élete minden szeletét át- meg átszövi az erdő szeretete. Jelenleg 13 ezer hektáros területet kezel, mint erdészeti igazgató Csákvár környékén, minden fát ismer az erdőben.

- Ha sok a vad, lerágja az erdőt, ezért meg kell teremteni az egyensúlyt az erdő és a vad között - magyarázza, miért van szükség a vadak kilövésére. Gyakorlatilag azóta vadásznak már szervezetten ezen a területen, amióta Magyarország létezik. A Vértes ugyanis királyi vadászterület volt korábban, majd később különböző uradalmakhoz tartozott. A muflon betelepítése az ő nevéhez fűződik, ezt 1976-ban sikerült véghezvinnie, Ádámfi Tamás kollégájával együtt. - A muflon Korzikáról származik, sziklás-hegyes vidékről, mint amilyen a Vértes is. Annyira ide való, hogy ennél jobban nem is érezhetné magát máshol - mesél munkája egyik jelentős eredményéről.

 

Persze az igazgatás nem csupán a vadásztatásról szól, hiszen a fakitermelés az egyik legjelentősebb üzletága az erdészetnek, de például a faszénégetést egyedül itt végzik az országban, s ez is nagy munka. - Szép lassan szorítjuk viszsza a nem őshonos akácokat és fekete fenyőket, s a Vértesben őshonos tölgyeket, juharokat, kőriseket részesítjük előnyben. Meg kell őrizni a régi tájképet - mondja az erdész, aki akkor sem tud kibújni a bőréből, ha éppen nem dolgozik. Akkor éppen kertészkedik, mégpedig Csákberényben, a szőlőhegyen, ahol gyümölcsfája, szőleje van, akár az elődeinek.

- Tudom, hogy kevés erdésznek adnak kitüntetést, évente egynek-kettőnek. Azt hiszem, Magyarországon ilyen hosszú ideje csak én dolgozom ebben a szakmában. Amíg a fiam nem végez az egyetemen, még maradnék én is. Azt szeretném, ha ő venné át a stafétát. Az erdészetnél és a családi tradíciókban is.

Forrás: FejérMegyeiHírlap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.