FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-06-18

Láng Elemér: Hidakról, földrajzi-történeti áttekintés IV.

Az Újvilág régi hídjai. A negyedik, befejező rész az amerikai kontinens fa hídjait ismerteteti, a Kolumbusz előtti maja, azték és inka hidakat, majd az észak-amerikai fedett fahidakat. Néhány példa a XVI-XIX. századi Észak-Amerika hídépítészetéből.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A cikksorozat negyedik, egyben befejező része az amerikai kontinens fa hídjait ismerteteti. Röviden tárgyaljuk a Kolumbusz előtti, maja, azték és inka hidak kialakítását. Említésre kerül az észak-amerikai fedett fahidak eredete, anyagai, és szerkezeti megoldásai. Néhány példával illusztráljuk a XVI.-XIX. századi Észak-Amerika hídépítészetét.

Kulcsszavak: hídszerkezetek, fedett fahidak, történeti áttekintés


Az előző 3 rész:

FATÁJ 2011-03-08: Láng E.: Hidakról, földrajzi-történeti áttekintés.

FATÁJ 2011-05-25: Láng E.: Hidakról, földrajzi-történeti áttekintés II.

FATÁJ 2011-12-15: Láng E.: Hidakról, földrajzi-történeti áttekintés III.

 

Láng Elemér 1975-ben, Sopronban végzett okleveles faipari mérnök, aki már hosszabb ideje az USA-ban él. (Nyugat-Virginia Egyetemen Associate Professor Emeritus) A hidakról készített áttekintésének most a negyedik tagját tesszük itt közzé, melyben az Újvilág régi hídjait dolgozta fel.

A jelen írás elsőközlése: FAIPAR c. tudományos folyóirat LX. évf. 2012/2. szám.


Bevezetés:

Amerigo Vespucci (1454-1512) firenzei felfedező és térképész említi először az Újvilágot. A portugál szolgálatban álló Vespucci harmadik útja (1502-1503) során győződött meg arról, hogy nem szigetre, hanem egy kontinens partjaihoz érkeztek. Röviddel visszatérése után megjelent a Mundus Novus (Újvilág) néven ismert latin nyelvű írása. Vespuccinak nem volt kontaktusa az újonnan felfedezett kontinens őslakosságával. Ezért csak a később megjelenő konkvisztádorok beszámolóiból nyerhetünk információt a Kolumbusz előtti kultúrák hídépítéseiről. Az egész földrészre azonban jellemző volt, hogy nem rendelkeztek háziasított igavonó állatokkal és nem ismerték a kereket. E két tény nagymértékben befolyásolta a Terra Nova hídjainak kialakítását.
Észak-Amerika korai kolonizációja során svéd, holland és finn telepesek is érkeztek az angol puritánokkal egyetemben. Az első sikeres letelepedést a Virginia államhoz tartozó szigeten, Jamestown alapítása (1607) jelentette. A hidakat említő első írásos feljegyzés is Jamestown-hoz kötődik. A kölcsönhatások az európai és észak-amerikai hídépítés terén mindkét irányban működtek, amit néhány XVIII. - XIX. századi példával lehet bizonyítani.

 

A cikksorozat e negyedik része is letölthető pdf-ben (1,17 MB, 12 oldal).

 

Néhány kép a cikkből:

 

 

5. ábra. - Újjáépített inka függőhíd

A liánból vagy más erős fűfelékből font, általában négy kötélből álló függesztő művet az áthidalandó akadály két partján lehorgonyozták. A járófelületeket tartó köteleket pedig laposra faragott ágakkal erősítették össze. A két felső tartókötél korlátként is funkcionált és a pályatartó kötelekkel függőleges irányban sűrűn összeköttetésben volt.

 

 

6. ábra. - Inka faragott gerendahíd a Machu Picchu-ra vezető gyalogösvényen.

Az egyszerű faragott gerendás áthidalást leginkább védelmi célokból alakították ki.

 

 

7. ábra. - A Maipo folyó hídja Chilében

A Maipo folyó (Chile) hídja a kezdetleges cölöpvázas hídfőjével és az inka emlékeket idéző függőszerkezetével jó példája az átmeneti kultúrák infrastrukturális építkezéseinek. A híd tovább érdekessége, hogy felfüggesztése nem kötelek, hanem marhabőr szíjak felhasználásával készült.

 

 

9. ábra. - Egy jellegzetes "horse-bridge" New Hampshire-ben.

A többnyire többtámaszú gerenda tartószerkezetet természetes vagy épített pillérekre helyezték, a járófelület pedig faragott vagy fűrészelt palló volt. A szerkezeti elemek összekötését kovácsolt szegekkel biztosították. Megkülönböztető jellegzetessége, az egyoldali korlátozás, elsősorban a haszonállatokkal való átkelést segítette elő.

 

 

10. ábra. - A Charles folyó hídja Bostonban

Az 500 m hosszú és 14 m széles hídpályát hetvenöt, egyenként hét, nagyszelvényű tölgy cölöpökből kialakított és fejelő gerendával összefogott pillérek támasztották alá. A pillérek távolsága átlagosan hat méter volt. Az áthidalásokat fűrészelt tölgy gerendákkal oldották meg. A járófelület 10 cm vastag, ugyancsak tölgy pallókból készült. A Boston-Charlestown híd mintaként szolgált számos további hídszerkezet építése során.

 

 

12. ábra. - A Portage vasúti viadukt, ép. 1852

A fa hídépítészet kiemelkedő alkotásának tartották, és európai mérnökök is tanulmányozták szerkezetét. A híd sajnos rövidéltűnek bizonyult, mert 1875-ben totálisan leégett.

 

 

15. ábra. - A harmadik Market Street híd Philadelphiában, az eredeti ép. 1805.

Az első fedett hídszerkezet Philadelphiában épült 1805-ben. A Market Street hidat a Schuylkill folyón, Thimothy Palmer tervezte eredetileg nyitott pályával. A hídépítést megrendelő városi bizottság kérésére a teljes szerkezetet tetőzettel és oldalfalakkal építtette meg. A híd kétszer is leégett. Az eredeti helyett felépített öntöttvas hídszerkezetet 1888-ban adták át a forgalomnak.

 

Ezt követően az írás több régi fedett hidat is ismertet.

 

 

28. ábra. - A Leonard Street híd. Grand Rapids, Michigan, ép. 1879.

Az utolsó jelentős méretű fa hídszerkezetet 1879-ben Grand Rapids, Michiganben építették. A hatnyílásos, Town-tartós híd William Seckel városi építész tervezésével és irányításával készült. Hossza 278 méter volt, és 1913-ig győzte az akkoriban még autómentes forgalmat. Fedett gyalogjáróival, faragott és díszített homlokzataival a nyugodt polgári jólét légkörét árasztotta.

Fatájba szerkesztette: MM

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.