FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-06-29

Döbbenetes számokat közöltek a hazai barkácsláncok

A válság előtti utolsó évhez képest 20 százalékkal csökkent az öt vezető nemzetközi barkácsáruházlánc forgalma Magyarországon. Abszolút értékben a bauMax Zrt. vesztesége nőtt a legnagyobb mértékben, forgalmából pedig a Praktiker vesztett leginkább tavaly az előző évihez képest.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az eddig elérhető mérlegadatok szerint az itthoni bakácsáruházak tavalyi árbevétele alig valamivel 115 milliárd forint felett alakult, szemben a 2008-as csaknem 141 milliárddal. A három év alatt 20 százalékot elérő forgalomvesztés (ennél tavalyelőtt volt nagyobb is, a piac 2011-ben valamelyest a 2010-es szint felett teljesített - a szerk.) és a kereskedelmi különadó alaposan megtépázta a társaságokat, amelyek - a Bauhaus Szakáruházak Kereskedelmi Bt. kivételével - kétmilliárd forint feletti adózás után kimutatott veszteséget szenvedtek el (a Bauhaus is megközelítette a kétmilliárdos mínuszt).

 

A bauMax lényegében stagnáló forgalom mellett, 2,1 milliárd forintos növekedéssel, csaknem 4 milliárd forintra hozta veszteségét. A mérlegadatokból kiderül, hogy a versenytársakhoz képest drágán vásárolt és az árrést igyekezett odaadni a fogyasztóknak. Ezen felül növelte a bérköltségét (miközben a legtöbben itt próbáltak fogni a kiadásokon), és úgy tűnik, a vezetők premizálását sem igen fogta vissza - emiatt üzemi vesztesége 2010-ről 2011-re a duplájára ugrott.

 

Nem jobb a helyzet a Praktiker Kft.-nél sem. A cég veszteségnövekedése 1,2 milliárd forint, vagyis a közelében sincs a bauMaxénak, ám az egykor 43 milliárd forint forgalomra is képes cég bevételei tavaly csaknem 1,8 milliárd forinttal apadva, 30 milliárdra csökkentek. Kérdés, hova vezet, ha a cégnek nem sikerül megállítania a forgalomvesztést. Százalékos arányban a Bauhaus adózás utáni vesztesége ugrott meg leginkább (a duplájára), ám ez a cég számít az öt közül a legkisebbnek, és a növekedési szakaszban a méretgazdaságosság elve miatt beruházásaival egyelőre csak halmozza a veszteséget. A forgalmát viszont legalább annyival növelte, mint a 2011-es vesztesége, emellett erősen nőtt a bérköltsége és a tavalyi fejlesztések miatt anyag jellegű ráfordításai is.

 

A BricoStore Hungária Barkácsáruház Kft. vesztesége valamivel több mint félmilliárd forinttal nőtt, forgalma viszont több mint 1,7 milliárd forinttal esett vissza 2010-hez képest. Az eredménykimutatás adatai felemásak, hiszen a cég igyekszik a költségeit megvágni, a veszteség növekedése így vélhetően a forgalomcsökkenésből fakad. A legnagyobb probléma a láncnál, hogy 2008-ban a forgalma még átlépte a 24 milliárd forintot, tavaly azonban ennek felét tette ki.

 

Az öt barkácsáruházlánc közül az OBI Hungary Retail Kft. tűnik a mérlegadatok szerint a legstabilabbnak: vesztesége közel 300 millió forinttal nőtt, forgalma pedig félmilliárd forinttal volt több, mint 2010-ben, ráadásul 2008-as árbevételéhez képest a cég most jobban áll, csúcsformáját azonban 2009-ben mutatta, akkor 42,7 milliárd forintot teljesített, szemben a mostani 39,2 milliárd forinttal.

FATÁJ kiegészítés:

A FATÁJ elemző részlege által készített Magyarországi barkácsláncok 2010-es eredményei írásunkat 2011. július 1-én pubikáltuk. Gyakorlatlilag félkész állapotban van a 2011-re vonatkozó hasonló összeállításunk is, melyet a jövő hét folyamán elérhetővé fogunk tenni. A Napi Gazdaság a Saint-Gobain barkács/építőanyag-áruházakat kihagyta a vizsgáltak köréből, mi nem fogjuk!

 

Forrás: Napi Gazdaság

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.