FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-09-06

Amikor a fa erősebb, mint az acél!

Nanotechnológia: A világ új slágeranyaga a gallyakból is előállítható kristályos cellulóz A New Scientist múlt heti számában ismertetett világújdonságnak számító csodaanyag könnyű, erős, ráadásul vezeti az áramot. És a fa, amiből előállítható, szinte bárhol megtalálható a környezetünkben.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A feldolgozott fapépből előállított nanokristályos cellulózt (NCC) a japán székhelyű Pioneer Electronics a rugalmas elektronikus kijelzők következő generációjában használja, míg az IBM számítógép alkatrészeinek gyártásánál alkalmazza. Az új, szuperanyag iránt még az amerikai hadsereg is érdeklődik, könnyű páncélöltözet és golyóálló üveg előállításában szeretnék felhasználni.

Számítások szerint az autóiparban hamarosan ebből az anyagból állítják majd elő a korábban fémből és műanyagból készült alkatrészeket, de már a közeljövőben elavult anyaggá válnak a nanoorganikus műanyagok is. A szorosan illeszkedő tűalakú kristályokból álló, átlátszó NCC körüli óriási felhajtás annak köszönhető, hogy, az új szuperanyag szilárdság/tömeg aránya nyolc szorosa a rozsdamentes acélénak. Mi több, hihetetlenül olcsó. Az NCC előállítása "tisztított" fából indul ki, ami azt jelenti, hogy a faanyagból eltávolítják természetes összetevőit, a lignint és a hemicellulózt.

Ezt követően a faanyagot péppé aprítják, savban hidrolizálják a szennyeződések eltávolítása végett, majd szeparálják és kristályos formában koncentrálják, hogy olyan sűrű pasztát kapjanak, amiből aztán lemez vagy nanorostszálak állíthatók elő. A különböző alakúvá és méretűvé alakítható végtermék kemény, sűrű és szilárd. Fagyasztva szárítás után pillekönnyű és jó szigetelő. Az NCC-termelés felfuttatásához idén júliusban nyitották meg a wisconsini Madisonban Amerika első NCC-gyárát, mely a becslés szerint 2020-ra 600 milliárdos iparágat jelent majd.

A US Forest Service tulajdonában álló gyár kétféle, kristályos és szálas NCC-t fog gyártani. Az amerikai gyár egyébként a világ második, cellulózalapú nanoanyag-előállító üzeme. A jóval nagyobb CelluForce-t 2011-ben nyitották meg a kanadai Montrealban, mely jelenleg naponta 1 tonna NCC-t gyárt. Jeff Youngblood, az amerikai Purdue Egyetem NanoForestry Intézete munkatársa szerint az a legszebb az NCC-ben, hogy hatalmas mennyiségben áll a rendelkezésünkre, és még csak nem is kell teljes fákat kivágni az előállításához.


CelluForce üzem építése Montrealban


CelluForce gyár megnyitója 2012. márciusában

Mivel a nanocellulóz mind össze 200 nanométer hosszúságú, ágakból, gallyakból de akár fűrészporból is előállítható. Gyakorlatilag hulladékból készíthető arany. Theodore Wegner, az amerikai üzem igazgatóhelyettese szerint néhány éven belül pár dollárért lehet majd 1 kg NCC-t kapni.

Az NCC-ben rejlő lehetőségek megfejtése azért tartott ennyi ideig, mert csak a legutóbbi évtizedben állt rendelkezésre megfelelő technológia az anyag tulajdonságainak a feltárásához. További jó hír, hogy az emberi testre nézve a cellulóz biztonságos anyag, így az NCC feldolgozása jóval veszélytelenebb, mint a szervetlen összetevőké. Legrosszabb esetben megvághatjuk vele az ujjunkat, mint egy papírlap szélével.

 

Forrás: tudtad.osztod.hu

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.