FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-10-31

Magyar faipari ágazati gazdaságelemzés, 2012.I.félév

A hazai faipar és bútoripar ágazati gazdaságelemzését tűzte céljául a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság. E helyt a 2012. féléves záróadatokkal készült tanulmány első részét tesszük közzé, illetve emeljük ki néhány fontosabb elemét.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A hazai faipar és bútoripar ágazati gazdaságelemzését tűzte céljául a Nemzeti Munkaügyi Hivatalon belül működő Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság, és megbízást adott Milei Olgának, a bizottságban résztvevő szervezetek elvárásai alapján, az elemzés negyedéves gyakorisággal történő készítésére.

E helyt a 2012. (január-június) féléves adatokkal készült tanulmány első részét tesszük közzé, illetve emeljük ki néhány fontosabb elemét.

 

 

Az EU-27 gazdasági teljesítménye - szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva - 2011-ben 1,5%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Előzetes adatok alapján 2012 I. félévében a gazdasági teljesítmény gyakorlatilag stagnált (-0,1%). A növekedés motorja - a múlt évhez hasonlóan - Németország (1,1%) volt. Teljesítménye azonban negyedévről negyedévre lassul. A többi meghatározó gazdaság közül a francia teljesítménye enyhén emelkedett (0,3%), az Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország recesszióba került. A 20 adatszolgáltató állam közül a Görögországban 6,4%-kal, Portugáliában 2,8%-kal esett vissza a GDP. Az éves növekedési adatok alapján az EU átlagát jóval meghaladó növekedés volt a balti államokban, de a környező országok közül Szlovákiában (3%), Ausztriában (1%) is. Csehországban ugyanakkor 1%-os visszaesést regisztráltak.

A kínai gazdaság teljesítménye - kissé lassuló ütemben - továbbra is lendületesen bővült, 9,2%-kal nőtt 2011-ben. 2012 I. negyedévében 8,1, a II. negyedévben 7,6%-kal bővült a GDP. A dinamika lanyhulása a romló külgazdasági környezet és a magas infláció leküzdésére tett monetáris intézkedések következménye, illetve szerepet játszott az ez év első félévében tapasztalt beruházás csökkenés is.


Hazai folyamatok

2012. I. félévében a bruttó hazai termék 1%-kal csökkent - kiigazítatlan adatok alapján - az egy évvel korábbi 2%-os növekedés bázisán. Az év során a visszaesés üteme gyorsult, az első negyedévi 0,7%-os csökkenést követően a második negyedévben 1,3%-kal esett vissza a nemzetgazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. A nemzetközi összehasonlításban használt, szezonálisan és naptárhatással kiigazított index szerint a II. negyedévben 1,0%-os volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, ezzel az uniós tagállamok rangsorában az utolsó harmadban helyezkedünk el.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar, építőipar) többségében 2012 I. félévében csökkent a teljesítmény. A mezőgazdaság, mely 3%-kal részesedik a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből, az előző évi 26%-os növekedéshez képest 2012. első félévében 8,5%-kal csökkent. Az ipar hozzáadott értéke - elsősorban az exportra támaszkodó feldolgozóipar teljesítményének visszaesése következtében - 0,4%-kal csökkent. A feldolgozóipar teljesítménye ez év első félévébőn gyakorlatilag
stagnált, az energaiparé visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. Az építőipar hat éve tartó teljesítmény csökkenése tovább folytatódott 2012 első hat hónapjában is (-11%), üteme azonban ismét gyorsult.

 

A fafeldolgozó-ipar termelése 2012 I. félévében 7,3%-kal emelkedett az egy évvel korábbi 10,6%-os visszaeséshez képest. 2012 júniusában 9,6%-kal nőtt a termelés az előző évi 20,2%-os csökkenés bázisán. A szakágazat hazai értékesítése 2012 első hat hónapjában 5,3%-kal, júniusban pedig 11,9%-kal emelkedett. Az ez év január-júniusi exportértékesítés 10,7%-kal emelkedett a múlt évi 3%-os csökkenés bázisán, júniusban pedig a szakágazat kivitele 13,9%-kal visszaesett az egy évvel korábbi 18,5%-os visszaesés bázisán.

 

A hazai bútoripar 2009-ben kezdődött mélyrepülése 2012 első félévében megállni látszik. Az ágazat termelése 1,5%-kal emelkedett. A belföldi értékesítés változatlanul csökken (-1,3%) a múlt évi 5,1%-os csökkenés bázisán. Az export a január-júniusi időszakban 3,4%-kal bővült, ezen belül júniusban 7,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az új lakások 41%-át építették építőipari fővállalkozásban, 57%-át pedig lakossági megbízásra. Az önkormányzatok építtetői szerepvállalása továbbra is jelentéktelen. Saját használatra a megépített lakások 52,7%-a, értékesítésre 41,9%-a készült, míg a fennmaradó 5,4%-nyi bérbeadásra. 2012 első negyedévében a lakosság által építtetett új lakások száma 10,3%-kal, a vállalkozások által építtetett lakások száma pedig 34,2%-kal csökkent. A családi-házas építkezés 16,6%-kal, a lakóparki építkezés 90%-kal csökkent (az ebben az építési formában épült lakások száma lényegesen alacsonyabb, mint a többi építési formában épülteké, aránya 0,5%) de 36,5%-kal kevesebb lakás épült új többszintes többlakásos épületben is. Az épített lakások átlagos alapterülete 96,8m2, 3,5m2-rel nagyobb, mint egy évvel korábban.


A fa alapanyagok 2012 I. félévi külkereskedelmi forgalma pozitív egyenleggel zárt, mértéke megközelíti a 16 milliárd forintot, ami több, mint 5 milliárd forinttal múlja felül az egy évvel korábbit. A behozatal forintban 2%-kal visszaesett, kivitelünk pedig 16,8%-kal nőtt. A fatermékek kivitele ez év első félévében 1,7%-kal emelkedett, míg behozatalunk 14,3%-kal nőtt. Az egyenleg mintegy 4 milliárd forinttal elmarad az egy évvel korábbitól.

2012. január-júniusban a bútor és bútorelem behozatal 24,9%-kal bővült. Az árucsoport kivitele a vizsgált időszakban 22,9%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az árucsoport egyenlege 16 milliárd forinttal kedvezőbben alakult, mint az előző évben.

A fafeldolgozó ipar termelői ára 2012 január-júniusban 7,8%-kal volt
magasabb az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítési árak 6,6%-kal, az export értékesítés árai 8,4%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A bútoripar termelői ára 2012 I. félévében 6,3%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a hazai értékesítés árszintje 3,9%-kal, az exporté pedig 7,6%-kal emelkedett a 2011 azonos időszaki árszinthez képest.

Az európai faalapú iparágak 2009-ben érték el a mélypontot. 2010-ben mind a fafeldolgozó-ipar, mind a cellulóz-, papír-, karton gyártás termelése növekedést mutat 2009-hez képest. A bútoripari termelés még mind az EU-27, mind az EU-15 esetében stagnálás közeli csökkenést mutat. 2011 egészében a faipari termelés lényegében stagnált az EU-27 (-0,2%) és csökkent az EU-15 esetében (-1,2%). A múlt év második negyedévétől mind az EU-27, mind az EU-15 esetében gyorsuló ütemű visszaesés volt tapasztalható. 2012 második negyedévében a 2011-ben megindult folyamatok folytatódtak, mind az EU-27 (-4,7%), mind az EU-15 (-6,2%) termelése visszaesett, üteme gyorsult. A cellulóz-, papír-, karton gyártás múlt évi teljesítménye csökkent 2010-hez képest (EU-27: -0,8%; EU-15: -1,3%). A faiparhoz hasonlóan az első negyedévi növekedést a második negyedévtől kezdődően gyorsuló ütemű visszaesés követte. 2011. IV. negyedévében a csökkenés elérte a 3%-ot az EU-27 és a 3,6%-ot az EU-15 esetében. 2012 első, illetve második negyedévében ezen a területen is folytatódott a termeléscsökkenés. Az EU-27-ben 2,2, illetve 1,1%-os, az EU-15-ben 2,6, illetve 1,6%-os volt a visszaesés. A bútoripar termelése 2011-ben nőtt, mind az EU-27 (+2,4%), mind az EU-15 (-0,9%) vonatkozásában. A negyedéves adatok szerint a
múlt év január-szeptemberében az ágazat termelése nőtt, visszaesés a negyedik negyedévben volt tapasztalható. A 2012 első három hónapjában tapasztalt termelés visszaesés a második negyedévben folytatódott, üteme gyorsult. Az EU-27-ben 6,3%-kal, az EU-15-ben 6,5%-kal mérséklődött a termelés.

A hazai fafeldolgozó-ipar 2004-07 között lényegében követi a nemzetközi tendenciákat, 2008-ban azzal ellentétes irányba fordul, így a visszaesés 2009-ben sokkal erőteljesebb. 2010-ben követve a külpiaci tendenciákat, az EU átlagánál jelentsebb mértékű növekedést mutatott. 2011-ben igazodva a nemzetközi trendekhez a faipar termelése csökkent (-11,6%), mértéke azonban a korábbiakhoz hasonlóan lényegesen erőteljesebb mint az EU-27, vagy az EU-15 esetében. Az egyes negyedéveket tekintve a visszaesés üteme a harmadik negyedévig gyorsult, a múlt év utolsó negyedévében azonban jelentősen lefékeződött. 2012 I. negyedévében az európai tendenciákkal szemben 8,2, a II. negyedévben pedig 5,7%-os növekedést mértek a hazai faipar esetében.

Bútorgyártásunk tendenciájában lényegében követi az európai folyamatokat a fordulatok azonban sokkal élesebbek, a csúcsok magasabbak, a visszaesések mélyebbek. Ennek a tendenciának a folytatását láthattuk 2010-ben is. A múlt év egyes negyedéveiben a csökkenés üteme lassult, az utolsó negyedévben pedig növekedésbe fordult. A bútorgyártás teljesítménye 2011-ben, az EU-s eredményekkel ellentétben, 0,8%-kal csökkent. Az éves összteljesítmény visszaesése lényegében a harmadik negyedévben bekövetkezett 6,9%-os termeléscsökkenésre vezethető vissza. Az év első felében, illetve a negyedik negyedévben az ágazat pozitív egyenleggel zárt. 2012 január-márciusban (2%), illetve április-júniusában (1,4) az ágazat termelése növekedett az előző év utolsó negyedévének pozitív tendenciáját
folytatva.

 

A fafeldolgozó-ipar (TEÁOR 16) 2012. I. félévi összes nettó árbevétele 91.497,8 millió Ft, belföldi árbevétele 31.834,5 millió Ft, export árbevétele 59.663,2 millió Ft volt. A feldolgozóipari termelés 0,1%-os csökkenése mellett az ágazat - kiigazítatlan indexek szerint - 7,3%-os növekedést mutat. Az ez évi termelés-bvülés az egy évvel korábbi 10,6%-os csökkenés bázisán jött létre. A fafeldolgozó-ipar belföldi értékesítése a 2011 január-júniusi 22,5%-os visszaesést követően, 2012 első hat hónapjában 5,3%-kal bővült. A fafeldolgozó ipar eredményei az ipari exportban is javultak az egy évvel korábbihoz képest, mivel a 2011. évi 3%-os csökkenést követően 2012. január-júniusában 10,7%-kal bővült a kivitel volumene, így alapozva meg a termelés bővülését.

2012 júniusában a január óta tartó termelésnövekedés lassult, de így is 9,6%-os volt a bővülés üteme az előző évi 20,2%-os visszaesés bázisán. A hazai értékesítés júniusban 11,9%-kal csökkent a 2011. júniusi 26,7%-os csökkenést követen. Az ipar exportja júniusban 13,9%-kal bővült, az egy évvel korábbi 18,5%-os csökkenést követően. A féléven belül az ágazat termelése és kivitele májusban csökkent, az időszak fennmaradó hónapjaiban változó ütemű emelkedést regisztráltak.

 

A bútorgyártás (TEÁOR 31) 2012. január-júniusi termelési értéke 65.917,9 millió Ft, belföldi árbevétele 20.793,0 millió Ft, export árbevétele 45.124,9 millió Ft volt. A bútoripar termelése 2012 I. félévében 1,5%-kal nőtt, az egy évvel korábbi 2%-os bővülés bázisán. A bútoripar hazai eladásai a 2011. I. félévi 5,1%-os visszaeséssel szemben 2012. január-júniusában
további 1,3%-kal csökkent. A bútoripari export ugyanakkor 3,4%-kal haladta
meg az egy évvel korábbit.

2012. júniusában a bútoripar termelése 1,7%-kal, belföldi értékesítése 5,6%-kal emelkedett, export értékesítése pedig 7,8%-kal bővült 2011. júniusához képest, amikor a termelés 8,7, a belföldi értékesítés 13,4, az export pedig 3,1%-kal mérséklődött. A féléven belül a az első negyedévben a kivitel és az export emelkedett, a másodikban lényegében stagnált. A hazai értékesítés az előzőekkel ellentétes mozgást mutatott, az év első negyedében csökkent, míg a másodikban bővült.


* A parkettagyártás idősora foghíjas, hiányoznak a 2000-2002 közötti és a 2007 évi hivatalos adatok

A hazai fűrészáru gyártás 2012 I. félévében 36%-kal emelkedett, az egy évvel korábbi 5%-os csökkenést követően. A hazai értékesítés 24,4%-kal, az export 52,7%-kal nőtt, a 2011 I. félévi bázison (belföldi értékesítés -25,6%, exportértékesítés +24,7%). 2012 júniusában a termelés 37,7%-kal, a belföldi értékesítés 33,9%-kal, az export 49,1%-kal bővült a 2011. júniusi szinthez képest. 2012 I. félévén belül a januári 59,5%-os termelésbővülést a következő hónapokban is jelentős mértékű, de valamivel lassúbb ütemű növekedés követte. A belföldi értékesítés a félév folyamán - kivéve a januári és márciusi 10% körüli növekedést - 26-34% közötti mértékben emelkedett. A fűrészüzemek kivitele 2012. I. félév egyes hónapjaiban 23-100% közötti ütemben bővült egy évvel korábbi magas szinthez képest.

A falemezgyártás, mely a fafeldolgozó-ipar termelésének közel negyedét adja, termelése 2012 I. félévében 10,2%-kal csökkent. A belföldi értékesítés 21,4%-kal, az export 5,8%-kal maradt el az egy évvel korábbi alacsony bázistól. A féléven belül az ágazat márciusi és áprilisi termelési teljesítménye volt a legerősebb (+6, illetve 8,6%), a félév egyéb hónapjaiban 24-14% közötti visszaesést regisztráltak. 2012 júniusában a termelés volumene 14,3%-kal, az export 2,9%-kal, a hazai értékesítés pedig 27,5%-kal csökkent.


* A parkettagyártás idősora foghíjas, hiányoznak a 2000-2002 közötti és a 2007 évi hivatalos adatok

A parkettagyártás idősora foghíjas, hiányoznak a 2000-2002 közötti és a 2007 évi hivatalos adatok. A hozzávetőleges értékadatok számítására lehetőség nyílt, ez tükröződik a grafikonokon is. Az indexek kiszámításához azonban nem áll rendelkezésre elegendő részlet. A 2012. január-júniusi adatok alapján a szakág közel 1,0%-ot képvisel. A 2012. I. félévi volumenváltozások az igen magas előző évi bázison keletkeztek (a 2010 évet megelőző években folyamatosan csökkenő adatokat regisztrált a KSH). A termelés 4,5%-kal, a kivitel 37,2%-kal visszaesett, a belföldi értékesítés ugyanakkor 16%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A féléven belül januárban és júniusban jelentős ütemben emelkedett a termelés 22, illetve 62%-kal az előző évi viszonylag alacsony bázison (+4,7%, illetve -6,2%). Az év többi hónapjában a termelés 13-37% közötti ütemben visszaesett az előző évi magas bázison. A kivitel az év mind a hat hónapjában csökkent, a visszaesés üteme nő a múlt évi magas bázison. A hazai értékesítés márciusban és júniusban visszaesett a félév többi hónapjában jelentős ütemben emelkedett.

A fafeldolgozó ipar közel négy tizedét kitevő épületasztalos-ipari termékek gyártásában a 2008 utolsó negyedéve óta tartó kedvezőtlen tendencia - kisebb javuló időszakok mellett - 2010-ben fordulni látszott, 2011-ben azonban a negatív piaci tendenciák folytatódtak.

A 2012 első hat havi adatok a recesszió folytatódását mutatják, némi reménysugárt a kivitel bővülése jelenthet. Az első félévben a termelés 1,4%-kal mérséklődött, a belföldi értékesítés 7,4%-kal tovább csökkent, míg az export 3,3%-kal bővült, a múlt évi alacsony bázishoz képest. A hazai építőipari recesszió teljes súlyával nehezedik rá az ágazatra. A termelők túlélését a hazai piacon a lakásfelújítások jelenthetik, illetve a külpiacok növekvő felvevőképessége. 2012. júniusában a termelés 4%-kal, a belföldi értékesítés 7,8%-kal, a kivitel 11,2%-kal bővült.

A tároló fatermékek termelésében és export értékesítésében pozitív tendenciák mutatkoztak 2010-ben, illetve 2011-ben. 2012 első félévében ezek a tendenciák folytatódtak, tovább erősödtek. A termelés 16,1%-kal növekedett. A kivitel változatlanul a növekedés motorja volt, 23,6%-os bővülésével. A belföldi értékesítés is lendületes növekedésbe kezdett, mértéke 13,5%-os volt. 2012. júniusában a tároló fatermékek gyártása 27%-kal,
exportja 41,7%-kal nőtt, de belföldi értékesítése is 17,1%-kal emelkedett. Az I. féléven belül a termelés növekedési üteme májusig lassult, júniusban azonban ismét nagyobb sebességre mértéke az előző évi bázistól függően kismértékben hullámzó. A kivitel, az áprilisi stagnálás közeli csökkenéstől eltekintve valamennyi hónapban nőtt, januárban és júniusban mértek kiemelkedően magas növekedést.

...

hamarosan folytatjuk (bútoripar, külker célpiacok termékcsoportonkra bontva, cégek száma, alkalmazottak száma, átlagkeresetek az ágazatokban)
...

A teljes tanulmány kitér a külkereskedelmi adatokra (relációs bontásokban is), illetve szakágazatonként részletezi a regisztrált cégek számát, foglalkoztatottak számát, kereseti viszonyokat, ...

 

A tanulmány első része innen elérhető

A tanulmány második része innen elérhető

 

 

 

 

Ágazati Párbeszéd Bizottság

A Fa- és Bútoripari Alágazati Párbeszéd Bizottság az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság alágazataként jött létre 2004. május 4-én. Az alágazat megalakításában a munkáltató oldalról két szervezet, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ) és a Magyar Bútor és Faipari Szövetség (MBFSZ) vett részt. Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ) 2004. június 7-én csatlakozott. Munkavállalói oldalról a Fa és Bútoripari Dolgozók Szakszervezete (FBDSZ) és a Munkástanácsok Faipari Szakmai Ágazatának Országos Szövetsége az alapító szervezetek. A bizottság munkájába 2005. június 1-jén az erdészeti ágazat is bekapcsolódott. A bizottság jelenlegi formáját 2006. március 20-án nyerte el amikor kiválva az Építőipari ÁPB-ből és a Mezőgazdasági ÁPB-ből megalakult a független Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság (FBEÁPB), mely e három, a fához köthető ágazatot fog össze. A munkáltatói oldal elnökének Mőcsényi Miklóst a FAGOSZ-ból, a munkavállalói oldal elnökének Kovács Imrét az FBDSZ-ből választották.

Jelenleg a bizottságot az alábbi tagszervezetek alkotják:

Munkáltatói oldalon: - Magyar Bútor és Faipari Szövetség - Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség - Országos Asztalos és Faipari Szövetség

Munkavállalói oldalon: - Fa- és Bútoripari Dolgozók Szakszervezete - Munkástanácsok Faipari Szakmai Ágazatának Országos Szövetsége - Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete - Mezőgazdasági Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (részvételi jogosultság).

Az FBEÁPB célja, hogy az ágazati tevékenységek tagoltságát tükröző konzultációs fórumként erősítse a szociális partnerek között jelenleg is meglevő együttműködést, elősegítse ágazati-, és munkahelyi szintű kollektív szerződések, valamint megállapodások megkötését, továbbá a szakmai összetartozás alapján járuljon hozzá az összefogás, közös fellépés erősítéséhez, a munkabéke fenntartásához az ágazatban. Az FBEÁPB alapvető feladatának tekinti a munka világát érintő kérdések egyeztetését a szociális partnerek között; ennek keretében ágazati kollektív szerződések kötésének előkészítését, megállapodások kötését, ajánlások, állásfoglalások, javaslatok kialakítását és képviseletét, a kormányzati szervekkel konzultáció folytatását az ágazatra vonatkozó szakmai kérdésekről, stratégiákról, jogszabály-tervezetek előzetes véleményezését, végrehajtásuk értékelését.

 

A FATÁJ felületén megjelent kapcsolódó írások:

 

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2012. I.negyedév (2012-09-27)

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2011. év 2.rész (2012-08-22)

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2011. év 1.rész (2012-07-31)

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2010. év (2011-07-06)

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2010. I.félév (2010-11-23)

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2009. év (2010-07-09)

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2009. I.félév (2009-11-27)

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2008. év (2009-08-13)

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2008. I.félév (2008-12-10)

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2008. I.negyedév (2008-10-17)

 

- Faipari, bútoripari, erdészeti tapasztalatcsere Csehországban (2008-11-28)

 

- A hazai faipari szakoktatás helyzete című tanulmány (2008-04-15)

 

- Szociális párbeszéd az EU-ban tanulmány első része (2008-04-30)

- Szociális párbeszéd az EU-ban tanulmány második része (2008-05-23)

- Szociális párbeszéd az EU-ban tanulmány harmadik része (2008-09-18)

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.