FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-11-08

Ablakgyártás a realitások talaján

A cseh Soukup cég ablakgyártó központokat fejleszt, különböző termelési volumenekre, a kis- és középüzemektől egészen a nagyüzemi alkalmazásokig. A gépek kapacitása, pontossága, megbízhatósága és nem utolsósorban beruházási költségei a hazai nyílászáró-gyártásban is versenyképessé teszik. Még inkább igaz ez akkor, ha gondosan mérlegeljük a nyílászáró keresletet illetve az eladható mennyiségeket, összekötve a minőség iránti növekvő elvárásokkal.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Tulajdonképpen 3 gép lefedi a teljes vertikumot, 10-60 ablak/nap darabszámig. Emellett rendelkezésre áll egy speciális CNC megmunkáló-központ az íves ablakok gyártásához, amely tökéletes összhangban működtethető ablakgyártó gépekkel. A legkisebb gép is hálózatba köthető az irodai ablakszoftverrel. Nagyon fontos szempont, hogy a gépek egy műveleti fázisba elvégzik a az összes műveletet a munkadarabon (profilok kialakítása, csapok kialakítása, üvegléc kivágása).

Crafter

A gép családlegkisebb tagja, kifejezetten kis- és középüzemi méretekre készült, napi 10-20 darab ablak legyártására. Azonban már ez a gép is magában hordozza a legkorszerűbb opciókat. Így például a CNC vezérlést, amely összeköthető az irodai gyártáselőkészítő szoftverrel. Kiszolgálásához egyetlen dolgozó elég, akinek mindössze - a gép által kért sorrendben - az alkatrészek adagolása a feladata.

A gép az összes csapozási és profilozási műveletet elvégzi, és a megfelelő szerszám  alkalmazásával szinte bármilyen nyílászáró legyártására alkalmas: nagy rádiuszos illetve rusztikus ablakprofilok, bejárati ajtók, beltéri ajtók, erkélyajtók, stb. Az ablakok hőszigetelésével kapcsolatos növekvő elvárásokhoz igazodva a géppel akár 92 mm-es profilvastagságig gyárthatók ablakok és természetesen alu-fa ablakok faszerkezetének legyártására is alkalmas. A HSK tengelybefogás opcióként lehetővé teszi, hogy előre felszerszámozott tengelyek között váltogasson a felhasználó. Lényeges szempont, hogy az alapgép rendelkezik üvegléc-kivágó egységgel, amely nemcsak a gazdaságosság, hanem a termelékenység szempontjából is fontos. Az üzemi méreteknek megfelelve a géprendkívül kompakt, minimális a helyigénye.

Wizard

A Wizard típusu felépítése és felszereltsége révén nagyobb termelékenységre képes. Ezzel a géppel akár 35-40 szerkezet is legyártható egy műszakban. Nem egy, hanem egymás mögött kettő profilozó tengellyel dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy szerszámcsere nélkül különféle szerkezeteket gyártsunk (pl. beltéri ajtó és ablak, vagy két különböző profilú ablak, stb.).

További opcióként rendelkezésre áll egy balos profilozó tengely, melynek alkalmazásával egy ütemben teljes keresztmetszeti megmunkálás végezhető el. Még egy fontos sajátossága a gépnek a kardántengelyes hajtású előtoló rendszer, amely stabilabb anyagmegvezetést biztosít. Csapozáskor egyszerre két elem is elhelyezhető a gépen és szög alatti csapozás is lehetséges (+/-60°).

Wizard Drillex

Ez a berendezés lényegében megegyezik a Wizard típussal, de kiegészül egy CNC megmunkáló egységgel. Ezáltal még egy műveleti lépés is megspórolható a gyártás további folyamataiban, mégpedig a furatolás. A Drillex ugyanis a csapozás és profilozás mellett pánthelyek, zárhelyek, vasalatok furatait is elkészíti, sőt az üvegléceket is gérbe méretre szabja. A kiegészítő egység kontraprofilos ablakok gyártása esetén is előnyös, mivel az összeépítéskor alkalmazott sarokösszehúzó vasalat furatait is elkészíti.

Összességében a Drillex-nél készalkatrész gyártásról beszélhetünk, ahol a leszabott frízek kerülnek a gépbe és a csapozott, profilozott, furatolt alkatrészek hagyják el azt.

 

Arcus

A fenti három gép tökéletes kiegészítője az Arcus, amely egy speciális CNC megmunkálóközpont íves nyílászárók gyártására. A fej elrendezése egy hagyományos asztali marógéphez hasonló, azonban itt a tengely vízszintes síkban, (az előtolással összhangban) elmozdul, így bármilyen íves alkatrész kimarására, profilozására képes. A gép egyéb területeken is jól kihasználható, így például íves bútorajtó frontok vagy íves ajtóbetétek gyártásában.

 

 

 


A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2011/09. számában, Forrás: IWOOD Kft.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.