FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-11-09

Románia: Törvényes lesz az erdőirtás?

Megsokszorozhatja a kitermelhető famennyiséget az új erdőtörvény - hívta fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai képviselete. A szervezet úgy tudja, az elsődleges fafeldolgozásban érdekelt külföldi cégek nyomást gyakorolnak a törvényalkotókra, hogy növeljék a kitermelhető famennyiséget.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A WWF szerint a folyamatos erdőpusztítás Románia közép- és hosszú távú fejlődését is veszélyezteti. Nemrég a Mezőgazdasági és Erdészeti Kutatóintézet egy csapata műholdas felvételek összehasonlításával felfedezte, hogy a Görgényi-havasokban a 2003 és 2006 közötti időszakban 650 hektár erdőt irtottak ki - írja a Krónika.

 

A civil szervezet nyílt levélben fordult Victor Ponta miniszterelnökhöz, Rovana Plumb környezetvédelmi miniszterhez és a parlamenti frakcióvezetőkhöz, melyben rámutatnak: az új erdőtörvény olyan elemeket tartalmaz, melyek kizárólag a gazdasági tényezőkre alapozva, az erdőgazdálkodás környezetvédelmi és szociális vetületét figyelmen kívül hagyva lehetővé teszik a kitermelhető famennyiség megháromszorozódását.

 

A levélben emlékeztetnek, a kormány és a Tudományos Akadémia az elmúlt hónapokban nyilvánosan állást foglalt egy olyan erdőtörvény megalkotása mellett, amely szavatolja a hosszú távon fenntartható erdőgazdálkodást, a WWF pedig ígéretet kapott, hogy a tervezet vitáján a módosító javaslataikat fenntartja a környezetvédelmi miniszter. A civil szervezet szakértői időközben ki is dolgozták a javaslatcsomagot, a parlamentben azonban nehézségekbe ütköztek: nem jutottak hozzá az információkhoz, és a szakbizottságok munkája sem volt átlátható. Benyújtottak egy sor megjegyzést és javaslatot tartalmazó listát a bizottságokhoz, de ezek egyike sincs benne a képviselőház plénumába küldött végső jelentésben.

Kelemen Atilla, a képviselőház mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottságának alelnöke a Krónikának elmondta, ebben a parlamenti ciklusban már nem kerül a plénum elé a tervezet. Borbély László volt környezetvédelmi miniszter hozzátette, a tervezet már egyszer visszakerült a bizottságokhoz, mert az RMDSZ nem értett egyet azzal, hogy ebben a formában végső szavazásra bocsássák. Borbély szerint igazuk van azoknak, akik szerint nemcsak a jogokat és a gazdasági szempontokat, hanem a környezetvédelmi meglátásokat is érvényesíteni kell.

"A szaktárca élén, két év alatt a húszéves mentalitáson próbáltam változtatni, amely szerint az állami erdészet elsősorban gazdasági tevékenységként gazdálkodik az erdőkkel. Az ebből a szempontból értéktelen fákat kivágják, és szerintük értékeseket ültetnek helyükbe, azonban nem veszik figyelembe, hogy a kivágott felnőtt fák környezetvédelmi szempontból mennyire megfizethetetlenek voltak" - fejtette ki Borbély László.

A Mezőgazdasági és Erdészeti Kutatóintézet egy csapata műholdas felvételek összehasonlításával felfedezte, hogy a Görgényi-havasokban a 2003 és 2006 közötti időszakban 650 hektár erdőt irtottak ki. A Maros megyei Mezőpaniton ugyanakkor nemrég polgári engedetlenséggel sikerült ideiglenesen leállítani az állami tulajdonban levő erdő letarolását. Korábban Csibi Magor, a WWF romániai szervezetének vezetője a Krónikának kifejtette, az ország erdői papíron egyre nőnek, a valóságban viszont a helyzet egészen más.

 

"A hivatalos adatok szerint jelenleg 2 százalékkal több erdőnk van, mint 20 évvel ezelőtt, holott szabad szemmel is látható, hogy ez nem így van. Románia 7 százalékkal az európai átlag alatt áll az erdővel borított területek tekintetében" - figyelmeztetett Csibi Magor.

 

Forrás: Kitekintő.hu

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.