FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-11-28

Pusztuló kőrisek és fenyők Nagy-Britanniában

Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter azzal a felhívással fordult a lakossághoz, hogy erdőjárást követően mossák le csizmájukat, kutyáikat, sőt a gyermekeket is, hogy elejét vegyék a magaskőrist pusztító gomba terjedésének, amely az elmúlt évek egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját idézheti elő Nagy-Britanniában.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Ezen túlmenően korlátozást vezetett be a október végétől a magaskőris-importra a brit kormány, hogy megakadályozza a terjedését annak a betegségnek, amely a fafaj számtalan egyedét elpusztította már Európában. A behozatalra vonatkozó korlátozással párhuzamosan a hazai kőrisszállításokat is szabályozzák, hogy megvédjék a szigetország még egészséges területeit.

 

Mintegy százezer fát pusztított már el a szigetországban a Chalara fraxinea nevű kórokozó által okozott betegség. A gombaféle a fák levelét, ágait és gyökereit támadja meg, a fiatal egyedeket rövid idő alatt elpusztítja. A kontinentális Európában is egyre elterjedtebb betegséget először februárban észlelték, azóta különösen Kelet-Anglia térségét fertőzte meg, de már a skóciai Glasgow környékén is megfigyelték.

"Mindenkinek felelősségteljesen kell viselkednie, ha erdőben jár, mossák meg csizmáikat, mossák le a kutyákat, mindent, ami a leveleken rohangált, mossák meg a gyerekeket, hogy (a betegséget) biztosan ne terjesszék át egy másik erdőre" - hangoztatta a miniszter a BBC brit közszolgálati műsorszórónak nyilatkozva.

"Ez még pusztítóbb lesz, mint a parás szilfa betegség volt" - vélekedett Norman Starks, a legjelentősebb erdővédelmi szervezet, a Woodland Tust egyik igazgatója a Reuters hírügynökségnek. A betegség az 1960-as 1970-es években szinte teljesen elpusztította a szigetországban a szilfákat.

A magaskőris a harmadik legelterjedtebb őshonos fa Nagy-Britanniában, de szerepe a vegetációban olyan jelentős, hogy számos állat és növény pusztulását idézheti elő tömeges elhalása.

 

Forrás: MTI

FATÁJ kiegészítés:

A kórokozót és hatásának várható következményeit hazánkban az ERTI kutatói, dr. Koltay András vezetésével 2008-2009-ben vizsgálták. A kutatás legfontosabb részlete:

"Az eddigi vizsgálataink eredményit összefoglalva úgy tűnik, hogy Magyaroszágon a magas kőrises és a keskenylevelű kőrises állományokat, ezen belül is a fiatal erdőket jelentősen veszélyezteti a Chalara fraxinea.

A kórokozó életmódjára vonatkozó kiterjedt kutatások eddigi eredményei azt jelzik, hogy fertőzésével szemben védtelenek vagyunk, hatékony beavatkozásra vagy a fertőzések arányának csökkentésére nincs lehetőségünk. A jövőben természetes szelekció fog lezajlani az állományokban, amelynek ránk nézve súlyos következményei lesznek a fák tömeges elhalása miatt.

Ugyanakkor a mi feladatunk kell, hogy legyen a természetes szelekciós folyamatok elősegítése és az ellenállóbb vagy rezisztens egyedek kiválogatása, tömegszaporítása, és művelésbe vonása."

 

Gombaveszély fenyegeti a brit karácsonyfatermést is, bár egyelőre csak pár százalékát tette tönkre.

A makacs kórokozó a Kaukázus vidékéről került a szigetországba, és három éve mutatkozott először.
     A nordmann fenyő messze a legkedveltebb karácsonyfafajta Nagy-Britanniában, az otthonok 80 százalékába ilyet vesznek. A gombaspóra akaratlan importja éppen nordmannfenyő-magvakkal érkezhetett brit földre. A brit termesztők közül legalább 150-en panaszkodnak a betegségről, amely azzal jár, hogy fáik tűlevelei nyáron megbarnulnak, majd pedig lehullnak. Több gazda azt állítja, hogy fenyői 15 százalékát támadta már meg a kór, egy pedig 30 százalékos veszteséghányadot jegyzett fel.
     A betegség Európában és Amerikában már húsz éve jelen van, Nagy-Britanniában azonban csak 2009 óta.
     A britek évente 7,5 millió fenyőfát vásárolnak karácsonyra, ennek általában több mint a felét importálni kell, a belföldi termesztés csak 2-4 millió példányt ad évente. Egy nordmann fenyőnek 6 év kell ahhoz, hogy 1,8 méter magasra nőjön.
     A The Daily Telegraph című brit lap megjegyzi, hogy a jelenség egybeesik a kőrisfák haldoklásával Dániában, ahol ennek a fafajtának a 90 százaléka elpusztult, és nem kizárt, hogy hasonló csapás éri Nagy-Britannia kőriseit is.

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.