FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

HEPIK - a faapríték partner
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-01-09

Magyar felajánlás a krasznahorkai vár bútorainak restaurálására

A Széchenyi Tudományos Társaság (SZTT) felajánlotta, hogy megszervezi és támogatja a márciusi tűzvészben Krasznahorka várában megsérült bútorok restaurálását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Morgós András professzornak, a SZTT tudományos szakértőjének vezetésével várhatóan január végétől kezdődik meg a sérült tanácskozó asztal és a hozzá tartozó 12 szék szakszerű felújítása. A jótékonysági felajánlás ötletadói a társaság elnökségének tagjai voltak, valamint Erdélyi Géza református püspök, aki a vár könyvtárát több éven keresztül katalogizálta - mondta el Szunai Miklós, az SZTT ügyvezető elnöke az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy a felvidéki krasznahorkai vár a magyar történelem egyik fontos kultúrtörténeti emléke, ezért döntöttek úgy, hogy a bútorok felújításával hozzájárulnak a történelmi örökség fennmaradásához. A több száz éves székek különlegesnek számítanak, mert ülőfelületük különbözőek, a székeket ugyanis a tanácskozó emberek magasságához igazították. "Amikor a tanács ülésezett és az elnök körbenézett az asztalnál ülők között, mindenki egyforma magasságban volt. Ez egyedülállónak számít a mai napig" - hangsúlyozta az elnök.

A várat az utóégés alatt a tűzoltók két napig locsolták, a bútorok egy boltozatos teremben voltak, a sok víztől a plafon beomlott. A fényképek alapján több bútorról is szó lehet, mivel ötven-hatvan centi törmelék borítja jelenleg is a berendezést - fejtette ki.

Szunai Miklós arról is beszélt, hogy terveik szerint a restaurált bútorokat szeptemberben Európa Kulturális Fővárosában, Kassán is be fogják mutatni.

A Klebelsberg Kunó által 1926-ban alapított SZTT Alapítvány kiemelt célja többek között a tudományos tevékenység és kutatás támogatása, a kulturális örökség megóvása, fejlesztése és az euro-atlanti integráció elősegítése.

A kelet-szlovákiai Krasznahorka vára Rozsnyótól hat kilométerre található és a 13. század második felében épült. A Rákóczi-szabadságharc idején a vár urai, az Andrássy fivérek közül öten csatlakoztak a kurucokhoz. Tavaly márciusban a várban két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozta a tüzet.


A képekre klikkelve ugrás a vár facebook oldalának tűz utáni fotóalbumába

Forrás: MTI

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.