FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-01-25

Őrizzük meg régi gyümölcsfajtáinkat!

Ritka, régebben elterjedt, de mára eltűnőben lévő hagyományos, a helyi termőhelyi adottságokhoz jól alkalmazkodott gyümölcsfajták megőrzésére létesít új ültetvényt a Pilisi Parkerdő Zrt. a Zsámbéki-medence gyümölcsfajtáiból. A fajták felkutatásához a Pilisi Parkerdő Zrt. az Önök segítségét kéri!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


2011 tavaszán a Pilisi Parkerdő Zrt-nél a Budakeszi Erdészet területén egy régi gyümölcsfajtákból álló, közel 3 hektáros fajtagyűjtemény létesítése már megtörtént. A gyűjteményben egyelőre négy faj - alma, körte, szilva és cseresznye - fajtái szerepelnek az ország különböző tájairól és a határainkon túlról. Célunk ezen fajták fenntartása, bemutatása, leírása, és 2013-tól a gyűjtemény bővítése a Zsámbéki-medencére jellemző fajtákkal.

 

A hagyományos, Zsámbéki-medencében fellelhető gyümölcsfajták felkutatásához a Pilisi Parkerdő Zrt. az Önök segítségét kéri!

 

- Alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, kajszi fajtákat keresünk elsősorban.

- Olyan 5-6 ép rügyet tartalmazó egészséges vesszőket kérünk, melyek alsó részének átmérője minimum 4-5 mm. Fánként / fajtánként legalább 5 vesszőt szeretnénk kapni. A gyűjtéshez kimegyünk a helyszínre, de az oltóvesszők be is hozhatóak a Budakeszi Erdészethez.

- Ha ismerik az adott gyümölcs tulajdonságait, kérjük, írják le nekünk! Főként a termés jellegzetességei érdekelnek (érésidő, nagyság, szín, íz, húskeménység, létartalom, fő felhasználási kör), de a fára vonatkozó információk (növekedési jelleg, virágzási idő, betegség-ellenállóság, porzópartner stb.) is fontosak!

- Ha a fa tulajdonosa kéri, 2013 őszén kap egy kész oltványt. Amennyiben az ő fájáról nem eredt meg az oltás, más fajtából kaphat egy csemetét.

- A gyűjtést a későbbi években is folytatjuk.

 

Távlati célunk a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáinak összegyűjtése, ebből ültetvény létesítése, a fajták jellemzőinek rögzítése, a környék gyümölcstermesztési hagyományainak felelevenítése, a gyümölcsfeldolgozási hagyományok leírása, illetve a későbbiekben szaporítóanyag biztosítsa.

 

A vesszőket 2013. február 15-ig várjuk!

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.