FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-12

Az EUTR barát vagy ellenség?

David Venables, az Amerikai Lombosfa Exportőrök Tanácsa európai igazgatója fejti ki véleményét az EUTR-ről.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Az Amerikai Lombosfa Exportőrök Tanácsa [American Hardwood Export Council (AHEC)] európai igazgatója David Venables január 28-án, 48 nappal az EUTR hatályba lépése előtt írt az európai rendeletről.

Véleménye szerint az EUTR, ez a valóban innovatív jogszabály fordulópont lesz világunkban. Ha ez a jogszabály az év során és a továbbiakban működik, ha minden EU tagország végrehajtja, megfelel az NGOknak, akkor a fa ügyek hitelességét nagyban erősíti a vevők előtt.

Ugyanakkor bármely ezzel kapcsolatos hiba újabb bot lehet a recessziótól szenvedő szektor további leveréséhez. Jelentős technikai és kommunikációs kihívás a komplex, de még ki nem próbált jogszabály jó alkalmazása az EU operátorainak tízezrei számára. Az ipar részéről bármely kritika különösen akkor méltánytalan, ha figyelembe vesszük, hogy a versenyző anyagok, mint az acél és a beton számára ez csak előnyös lenne, miközben ezeknél semmilyen követelmény sincs az alapanyag ellátás legalitásával kapcsolatban.

Szerinte az EU Bizottsága nem segítette ügyünket. Kevesebb, mint két hónap van hátra és még nem adták ki a végleges iránymutatást (segédletet), valamint még jelentős zűrzavar van a Megfigyelő Szervezetek (Monitoring Organisation), a kockázatelemzés, a megfelelő és elfogadható dokumentáció körül. Sok országban még sok mindent kell tisztázni a rendelet nemzeti végrehajtásával kapcsolatban, valamint ki kell derüljön, hogy az EU egészében a tagországok közt és az EU-val harmonizáltak a megoldások.

Annak ellenére, hogy a Seneca Creek tanulmány az USA-ból származó lombosfát az alacsony kockázati kategóriába sorolta, az AHEC iroda folyamatosan kérdéseket kap az EU importőröktől és az USA exportőröktől is: dokumentáció, fafaj jegyzék, nyomonkövethetőség az erdészeti régióig a leggyakoribb kérdések. Megfelelő EU iránymutatás nélkül a piac olyan biztosítékokat és információt kérhet a szállítóktól, amit az EUTR nem is tartalmaz, pl. tanúsítványt az alacsony kockázatú régiók számára.

Reményei szerint ez a jogszabály a fás szektor javát szolgálja: Bárcsak gyorsan haladhatnánk arrafelé, hogy az életciklus analízisen (LCA) alapuló Környezetbarát Termék Deklarációk [Environmental Product Declarations (EPDs)] lennének a megszokottak az építőanyagok és építési termékek esetében, valamint a fa elfoglalná az őt megillető helyet, mint a "zöld" építkezésben elsőnek választandó anyag. Ezen utópiában talán rajtunk lenne a sor, hogy megfigyeljük, amint versenytársaink eszeveszetten próbálnak megfelelni az új "EU Vasérc Rendeletnek".

Forrás: AHEC, IHB, Ford/Tömör: MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.