FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-20

Élőhelyvédelem az Egererdő Zrt. területén

Védett természeti és Natura 2000-es élőhelyek védelmére és helyreállítására az Egererdő Zrt. 100%-os támogatással közel 73 millió forintot nyert a KEOP-3.1.2 Élőhelyvédelem, -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése c. pályázati kiíráson, az Új Széchenyi Terv keretében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Az EGERERDŐ Zrt. pályázatának legfőbb célja, hogy a védett, fokozottan védett ill. Natura 2000-es területeken álló őshonos erdők természetes vagy természetközeli állapotban maradjanak fenn a jövő számára. Az élőhelyek fennmaradására a legnagyobb veszélyt az invazív fajok, azon belül is akác terjedése jelenti.

Az akác Észak-Amerikában őshonos, hozzánk valószínűleg 1700 évek elején jutott el, agresszív terjedésének köszönhetően ma már a magyarországi erdőterületek közel 25%-át borítja. Ennek tudatában feltehetjük a kérdést, hogy akkor miért okoz problémát jelenléte a magyar erdőkben? Sajnos az akác, mint invazív fafaj a természetszerű erdők területéből is foglal el élőhelyet; átalakítja az életközösségeket, kiszorítja az őshonos növényfajokat.

Az őshonos erdőállományokban természetvédelmi szempontból nem kívánatos az akác jelenléte, itt az őshonos állományok megőrzésére, invazív fajok kiszorítására kell törekedni. Az akác spontán megjelenése először a parlagon hagyott földeken, az utak mentén, nyiladékokban, tűzkárral érintett területeken látható, és innen hatol be a nagyobb erdőtömbök belsejébe. Jó sarjadzó képessége, gyors növekedése miatt rövid idő alatt veszélybe sodorja az őshonos erdei életközösség biológiai sokszínűségét, akár hosszabb-rövidebb időre fel is borítja az ökológiai egyensúlyt.

A pályázat keretében a fenti hatások ellen intenzív védekezést valósít meg az EGERERDŐ Zrt. a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi- dombvidék veszélyeztetett erdeiben, mely három éven keresztül egy tavaszi mechanikai és egy nyár végi kémiai beavatkozásokból áll, összesen 232 hektáron.

A szisztematikus védekezéssel akár több évtizedre vissza lehet szorítani az akácot. A beavatkozások területei mellett a szomszédos területeket is megóvjuk az invazív faj térhódításától, így összesen több mint 450 hektárnyi erdei élőhely védelme valósul meg a projekt alatt.

A projekt befejezése 2015. májusában várható.


Forrás: Egererdő Zrt.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.