FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-21

Könyv a magyarországi biedermeier bútorművészetről

A magyar biedermeier és empire bútorművészetről jelent meg könyv Bútorművészet Magyarországon 1800-1850 címmel. A kötetet pár napja mutatták be a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM).

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A kötetet a múzeum 2011-es Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon című, nagysikerű kiállítása alapján Rostás Péter művészettörténész, a BTM Kiscelli Múzeum igazgatója szerkesztette.

Társszerzőként a kötet elkészítésében részt vett Szabolcsi Hedvig, aki a biedermeier stílusfogalmát foglalta össze. A magyarországi zongorakészítésről és zenekultúráról pedig Radnóti Klára tanulmánya olvasható.

Szabolcsi Hedvig írásában a biedermeier nemzetközi fogalmával foglalkozik. A biedermeier átmeneti művészeti stílus volt elsősorban Közép-Európában 1815 és 1848 között. A stílus több művészeti ágban, a festészetben, az irodalomban és a lakáskultúrában is megjelent.

A BTM gondozásában megjelent könyv legnagyobb részét Rostás Péter tanulmánya képezi. Írásában a nemzetközi biedermeierkutatás történetét, a két világháború közötti magyar középosztály otthonait - többek között a Győry család perkátai kastélyának berendezéseit - mutatja be, valamint Vogel Sebestyén és Steindl Ferenc bútorüzemét, amelyek az 1800 és 1840 között az elsők között kezdték el a bútorgyártást Magyarországon.

A kötetben szó van a magyarországi bútorkereslet kialakulásáról, a céhes asztalosipar válságáról és a híres bécsi Danhauser-gyár magyarországi jelenlétéről. A bécsi gyár készítette például a kalocsai érsek íróasztalát a 19. század elején. A magyarországi kastélyokhoz hasonlóan a történelem hányattatásai közepette több bútor is elpusztult, ezért a fennmaradt berendezések eredetét és történetét sok esetben nehéz rekonstruálni. A patikaberendezések viszont általában egészben maradtak fenn. A kötetben szerepel például a székesfehérvári Sas patika táraasztala az 1820-as évekből.

A szerző ír továbbá az 1800 és 1850 közötti bútorstílus változásáról, a kora klasszicizmusról, a stílusra gyakorolt nyugati hatásokról és a magyar biedermeier bútorokról.

 

A kötet német nyelven is megjelent a Herz kiadó és a BTM gondozásában. A könyvet a közeljövőben Bécsben is be fogják mutatni.

Forrás: MTI

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.